İzmir’de son yıllarda yapılan en büyük ölçekli sanayi yatımlarının başında gelen ve 60 Milyon TL’ye mal olan üretim tesisinin açılış töreninde konuşan KASTAŞ Sızdırmazlık Teknolojileri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Atılgan, 1981 yılında İzmir 1’inci Sanayi Sitesi’nde başladıkları üretim sevdasının 1996 yılından bugüne Çiğli Atatürk OSB’de beş ayrı noktada devam ettiğini hatırlatarak, “Yeni yatırımlar gerçekleştirmek, dünya pazarlarında daha fazla söz sahibi olmak için üretim tesislerimizi Menemen’de tek çatı altında topladık. Ben ve arkadaşlarımın ikinci evi artık burası. Evimize hoş geldiniz” dedi.
80 ÜLKEYE İHRACAT
KASTAŞ’ın Türk Malı güvencesi ile ürettiği 17 binden fazla ürünün 80 ülkede alıcı bulduğunu hatırlatan Atılgan, 2018 yılının ilk yarısında Ar-Ge Merkezi kabulünün yapılması ile yeni ürün tasarımı ve üretiminde ivme kazanacaklarına dikkat çekti.
Kastaş’ın İzmir’den çıkan bir marka olarak sızdırmazlık elemanları sektöründe dünyanın ilk beş üreticisinden biri olduğunu vurgulayan Atılgan, Türk ekonomisinin yaşadığı katma değer sorununa da işaret etti. Atılgan, toplam ihracat içinde katma değeri yüksek ürünlerin sadece yüzde 3,5’in olmasını kabul edilemez bulduklarını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:
KASTAŞ’IN YARATTIĞI KATMA DEĞER TÜRKİYE ORTALAMASININ 40-50 KATI
“İhracatımızın kilogram değeri ise 1,37 Dolar seviyesinde. Buna karşılık ise 25 gramlık bir kalp pili 3 bin 700 USD’ye ve bu kalp pilinin kilogram değeri 170 bin USD’ye karşılık geliyor. 1 kilogram kalp pili üretimi, bir otobüsün değerine eşit. Bir TIR ilaç almamız için 27 TIR mermer satmamız; bir IPAD alabilmemiz için bin 800 kilogram domates satmamız gerekiyor. Bu verdiğimiz örnekleri tersine çevirebilmemiz için, teknolojik ürün üretimine odaklanmamız gerekiyor. KASTAŞ üretiminde ve ihracatında ülke ortalamalarının 40–50 katı seviyesinde katma değerli ürünün üretimini, satışını ve ihracatını yapmaktadır. Bu katma değer düzeyi gurur kaynağımızdır. Önümüzdeki dönemde yeni yatırım ve üretim kalemlerimiz, gıda sanayisinin ihtiyacı olan kauçuk ve plastik ürünlerin üretimi ve bir diğeri de havacılık ve savunma sanayisinin ihtiyacı olan ürünlerin tasarımı ve üretimi olacaktır.”
“ÇARE, KATMA DEĞERLİ ÜRETİMDE”
Türk ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan KASTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Atılgan, sürdürülebilir istihdam artışının yakalanabilmesi için Türkiye’nin mutlaka sanayileşmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’nin genç ve dinamik bir nüfus yapısına sahip olduğunu, her yıl işgücüne yaklaşık 900 bin gencin katıldığını hatırlatan Atılgan, “Bu gençlerimize iş sağlamak ve yüzde 10’un üzerinde seyreden işsizliğe çözüm bulmak istiyorsak, ihtiyacımız olan dövizi yüksek faizle borçlanmak yerine ihracat yaparak karşılamak zorundaysak, sürdürülebilir ve sürekli bir büyüme sağlamak istiyorsak mutlaka üretmek ve sanayileşmek zorundayız.” dedi.
AR-GE VE TEKNOLOJİYE YATIRIM
KASTAŞ’ın pazarda daha güçlü ve etkin olabilmesi için Ar-Ge ve teknoloji alt yapısını sürekli geliştirdiklerini, bu kapsamda beş hat olarak planlanan ve iki hat olarak devreye alınan otomatik depolama sistemine 2 Milyon Euro yatırım yaptıklarını kaydeden Atılgan, yeni üretim tesisinde gerçekleştirilen teknolojik yenilikler hakkında şu bilgileri verdi:
“Otomatik Depolama Sistemi yatırımımız, ürünün sevk edilmesi sürecinde insan hatalarını minimize edecek, minimum iş gücüyle teslimatlara büyük hız ve kalite kazandıracak, lojistik anlamda bize büyük avantajlar sağlayacak. Diğer bir önemli yatırımımız AOSB’deki fabrikada fiziksel şartların yetersizliğinden sadece tek makinayla çalışma imkânı bulduğumuz, saniyede 15 adede kadar ürünün hem ölçü kontrollerinin yapıldığı hem de ürün üzerindeki fiziksel hataların tespit edildiği ikinci görsel kontrol makinamız bu ay devreye alınmıştır. 2018 sonuna kadar üç makinanın daha alımı ve kurulum kararı vardır. Böylece günde bir buçuk milyonun üzerinde seçim kapasitesi ile ürünlerimiz görsel ve ölçüsel kalite kontrolden geçecek ve müşteri memnuniyeti en üst seviyelere çıkabilecektir.”
SALİH ESEN: “BU YATIRIM YORGUNLUĞUMUZU ALDI”
EBSO Meclis Başkanı ve Menemen Plastik İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen de 2001 yılında çalışmaları başlayan OSB’de ilk fabrikanın açılışında bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Toplamda 855 dönüm alanda faaliyet gösterdiklerini, 501 dönümlük alanın 41 parsel olarak sanayicilere tahsisinin yapıldığı bilgisini veren Esen, kuruluş çalışmalarında yaşadıkları zorlukları şöyle dile getirdi:
“Çok zor bir coğrafyada, deyim yerindeyse iğne ile kuyu kazarak OSB’mizi kurduk. 500 dönüm sanayi alanını tam bin 113 kişinin tapularını tek tek alarak oluşturduk. 22 metrekare bir arsanın kamulaştırması tam on yıl sürdü. Tüm bu çalışmaları bir lira kredi almadan, sanayicilerimizin aidatları ile başardık. 2010 yılında ilk kazmayı vurduk, 2015 yılından itibaren sanayicilerimize tahsislerimize başladık. Bugün itibarıyla tahsisi yapılmamış tek bir parselimiz dahi bulunmuyor. Bu çalışmaları yaparken, evet, çok yorulduk. Ancak Kastaş’ın bu muhteşem fabrikasını gördükten sonra tüm yorgunluğumuzun geçtiğini söylemem gerekiyor”
GÖKÇÜOĞLU: İZMİR, SERBEST ŞEHİR OLMALI
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu ise kendisinin de makine imalatı yapan bir şirketi olduğunu ve Kastaş ürünlerini uzun yıllardır güvenle kullandığını belirterek, EBSO Yönetiminin bu yatırıma tam destek verdiğini söyledi. İzmir’in Kastaş gibi yüksek teknolojili ürün üreten markalarını çoğaltması gerektiğine dikkat çeken Gökçüoğlu, İzmir’in “serbest şehir” vizyonuna sahip olması gerektiğinin altını çizdi.
İbrahim Gökçüoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ülkemiz için büyük önem taşıyan yüksek teknolojili yatırımları ‘serbest şehir’ vizyonu ile pilot olarak İzmir’e kazandıralım. İzmir’de bu başarı yakalandığında, bu projeyi tüm Türkiye’ye yaygınlaştıralım. Üniversitelerimiz, teknik okullarımız, altyapımız bu vizyon için hazır. Yine bu vizyonla sanayide, üretimde, eğitimde Endüstri 4.0 Devrimi’ne ayak uydurabiliriz. Türk sanayicisinin motivasyonunda azalma gördüğümüzü, inşatçılığın, ‘yap-sat’çılığın öne çıktığını söylememiz gerekiyor. Bu motivasyonu artırmak için vizyoner hedeflere ve projelere ihtiyacımız var”
Sızdırmazlık elemanları sektörünün çatı örgütü olan Akışkan Gücü Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı Suat Demirer de, Kastaş’ın yatırımının sektör açısından taşıdığı önemi dile getirdi. Sektörün hayatının her alanına dokunduğunu anımsatan Demirer, Kastaş’ın yetkin kadrosu ve Ar-Ge gücü ile sektörün gelişiminde çok önemli pay sahibi olduğunu kaydetti. Demirer, 8’inci Ulusal Hidrolik ve Pnömatik Kongresi’nin (HPKON) 22-25 Kasım 2017 tarihleri arasında İzmir’de yapılacağını, Kastaş’ın bildirilerinin kongreye büyük değer kattığını sözlerine ekledi.
Comments
No comment yet.