10,105.37 TRY BIST 100 BIST 100
4.93 CNY CNY CNY
35.65 USD USD USD
37.18 EUR EUR EUR
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
38.62 TRY Interest Interest
78.76 USD Fossil Oil Fossil Oil
30.68 USD Silver Silver
4.26 USD Copper Copper
105.34 USD Iron Ore Iron Ore
339.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
3,155.64 TRY Gold (gr) Gold (gr)

İstanbul Betonlaştıkça İçme Suyu Azalıyor

İstanbul’a içme suyu sağlayan barajlardaki seviyenin giderek düşmesi şehirde su kesintisi endişesini artırıyor. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, 3. havalimanı ve 3. köprü gibi projelerin, şehrin içme suyu kaynaklarına zarar verecek, hatalı bir planlamayla hayata geçirildiğini ifade etti.

İstanbul Betonlaştıkça İçme Suyu Azalıyor

Türkiye son 50-100 senenin en kurak yılını yaşıyor. Kışın kar yağmaması, bahar aylarının ise az yağışlı geçmesi, özellikle büyük şehirlerde yakın zamanda su sorunlarının yaşanabileceğinin sinyallerini veriyor. İstanbul’da barajların doluluk oranı yüzde 19’a gerilerken pek çok yerde kuraklık belirtileri baş göstermeye başladı. Kuraklık nedeniyle kapıya dayanan susuzluk probleminin ‘çılgın projelerle’ daha da ileri boyutlara ulaşacağını belirten uzmanlar, önem alınmaması durumunda insanların ‘çeşmelerden akan temiz bir bardak suya muhtaç olacağı’ uyarısında bulunuyor.

    Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, ciddi bir su krizinin Türkiye’yi beklediği görüşünde. Bir yandan kuraklık nedeniyle İstanbul’da içme suyu barajlarının boşaldığını hatırlatan Bozoğlu, diğer taraftan da 3. köprü, 3. havalimanı ve Kanal İstanbul gibi projelerin mevcut su kaynaklarını tahrip ettiğini söylüyor. Bozoğlu, “3. havalimanı 70 gölet ve 8 dereyi kurutacak. 2,5 milyon ağaç katledilmişken yağmur beklemek boşuna.” diyor.

    3. havalimanı bölgesindeki su havzalarının İstanbul ve Trakya bölgesinin su ihtiyacını karşılayan Terkos Gölü’nü beslediğini belirten Bozoğlu, projenin bitmesiyle Terkos Gölü’nün tamamıyla kuruyacağını söyledi. Bozoğlu, “Sanki Türkiye’de ciddi bir kuraklık yokmuş. Su kaynakları yoğun tahribat altında değilmiş gibi tam da 5 Haziran’da Dünya Çevre Günü’nde 3. havalimanının olduğu bölgedeki sulak alanlara beton dökme işlemi başladı. Bu işlemin tamamlanması durumunda toplamda 70 su havzası ve 8 göl beton dökülerek kapatılacak. Toplamda 2,5 milyon metreküp dolgu yapılacak. Bu İstanbul Boğazı kadar bir alanın beton dökülerek kapatılması demek. ÇED raporunda bu duruma dikkat çekildiği halde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı projeyi onayladı.” diyor.

    Bozoğlu’na göre asıl büyük sorun, 2000’li yıllardan beri kuraklık konuşulurken İstanbul’un arıtma sisteminin ve su politikalarının buna göre planlanmamış olması. Barajlar boşaldıkça hükümetin boru döşeyerek yakın bölgelerdeki su havzalarından taşıdığı sularla soruna çare aradığını belirten Bozoğlu, bu kısa vadeli çözümün sorunu çözmediği gibi mevcut durumu daha da kötüleştireceğini belirtiyor. Bozoğlu’na göre en geç 5 yıl içinde aşırı kullanım ve yoğun tahribat sebebiyle İstanbul’a su taşıyan Sakarya ve Melen’de de su kalmayacak. En son 1995 yılında İstanbul barajlarındaki doluluk oranının yüzde 20’nin altına indiğini söyleyen Bozoğlu şunları söyledi: “Hükümetin kalkınmadan anladığı betonlaşma. Oysa kuraklığın çözümü ağaçlandırma. Ancak sadece 3. havalimanı ile 2 milyon ağaç kesilecek. 3. köprüdeki tahribat bundan fazla olacak. Kuraklık ile bu şekilde mücadele edilmez. Hükümet onay verdiği projelerde halk sağlığı ve kamu yararını gözetmiyor. Türkiye’de su kaynakları iyi yönetilmediği gibi yoğun tahribata da maruz kaldığı için şu an musluklardan temiz su içilemiyor.”

    Bozoğlu, kapıya dayanan susuzluk tehlikesine rağmen ilgili bakanlıkların tedbir almadığı gibi aksine tasarrufa gerek olmadığına ilişkin açıklamalarının tüyler ürpertici olduğunu söyledi. Bozoğlu, “İstanbul sürekli büyüyen bir kent ve bu yoğunluğu kaldıracak çok iyi bir altyapıya ihtiyacı var. 21. yüzyılda yapılan bu öngörüsüzlük kabul edilemez. Kuraklık afet kapsamına alınıp tedbirler artırılmalı.” dedi.

    TEMA Vakfı’na rapor hazırlayan Prof. Dr. Doğanay Tolunay’a göre, 3. havalimanı ve Kanal İstanbul projeleri İstanbul’un iki büyük içme suyu kaynağı olan Durusu (Terkos) Gölü ve Sazlıdere Barajı’nı bitirecek. İstanbul susuzluk tehlikesiyle burun burunayken barajları besleyen akarsuların kurutulmasını anlamadığını belirten Boğaziçi Üniversitesi Çevre Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Günay Kocasoy ise yapılan tahribatların doğa için geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuracağına dikkat çekiyor.

Kaynak: Zaman

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

EGA's (Emirates Global Aluminum) US plant expansion project reaches an important stage

Wednesday, January 22, 2025

Oman's stock market closed its third week higher

Tuesday, January 21, 2025

Famous automotive brand chooses Egypt for investment over Türkiye

Tuesday, January 7, 2025

Dubai building materials prices fluctuate in the third quarter of 2024

Thursday, December 26, 2024

Yıldız Entegre ranked third in Anatolian 500

Wednesday, December 11, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now