9,275.50 TRY BIST 100 BIST 100
5.20 CNY CNY CNY
41.95 EUR EUR EUR
37.93 USD USD USD
0.12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
47.37 TRY Interest Interest
65.19 USD Fossil Oil Fossil Oil
31.26 USD Silver Silver
4.42 USD Copper Copper
99.05 USD Iron Ore Iron Ore
356.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
3,810.60 TRY Gold (gr) Gold (gr)

İş Dünyası Bankaları Bekliyor

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası açıklama yapan iş dünyası temsilcileri, topun artık bankalarda olduğunu ve kredi faizlerinde indirime gidilmesini gerektiği görüşünde birleşiyor.

İş Dünyası Bankaları Bekliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) bugün de faiz indirimine devam etti. Merkez Bankası, borç verme faiz oranı yüzde 10.5’e, marjinal fonlama oranı yüzde 9’a indirdi. Böylece Merkez Bankası faiz koridorunu tarihin en düşüğüne çekti. 

Bu karar sonrası açıklama yapan iş dünyası temsilcileri bankaların da kredi faizlerini düşürmesi gerektiği görüşünde birleşti.

İTO: Bankaların mazereti kalmadı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirimine devam etmesine ilişkin, "Merkez Bankası, üst üste dört kez faizi üst banttan indirdi. 50 baz puanlık son indirimle bankaların martta yüzde 9 olan ortalama fonlama maliyeti yüzde 8’e gerileyecektir. Bankaların artık mazereti kalmadı" dedi.
İbrahim Çağlar, TCMB'nin faiz indirimine devam etmesine ilişkin yaptığı açıklamada, TCMB faizleri kademeli olarak indirirken, bankaların da reel sektörün finansmanına daha iyi imkanlarla öncülük etmesinin artık çok kritik olduğunu belirtti.

Çağlar, Brexit ve Fed faizi gibi tartışmaların belirleyici etkisine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Merkez Bankasının bu özel dönemi en iyi şekilde değerlendireceğine eminiz. TCMB'nin reel sektörün kaynak maliyetini düşürmesine destek veren pozitif yaklaşımının ara verilmeden sürmesini arzu ediyoruz. Politika faizinin düşürülmesine destek verecek makro koşulları da bir an önce yakalayacağımıza inanıyoruz."

TİM: Ticari kredilerde maliyet hala yüksek

Mehmet Büyükekşi ise son dönemde faizlerde yaşanan indirim sürecinin ihracatçıların yüzünü güldürdüğünü ancak ticari kredilerde maliyetlerin hala yüksek seviyelerde seyrettiğini belirtti.

TCMB'nin son dönemde içerisinde bulunduğu faiz indirim sürecinin devam etmesini beklediklerini ifade eden Büyükekşi şunları anlattı:

"Faiz indirimlerinin ülkemizde son dönemde durağan bir seyir izleyen yatırımları canlandırmasını ve bu sayede ihracatımızın artmasını bekliyoruz. Son dönemde faizlerde indirime gidilmesine rağmen, ticari kredi faizlerindeki yüksek seyir devam ediyor. İhracatçılar olarak, ticari kredi faizlerinin makul seviyelere gerilemesini bekliyoruz. TCMB mart ayından bu yana düzenlenen her toplantıda faiz koridorunun üst bandında indirime gitti. Bugün yine üst bantta 50 baz puanlık indirim yapıldı. 4 Haziran tarihinde ise Cumhurbaşkanımızın da teşrifleriyle gerçekleştirdiğimiz 23. Olağan Genel Kurul Toplantımızda hükümetimizden beklediğimiz 10 maddelik taleplerimizi sunduk.

Geçtiğimiz hafta Başbakanımıza gerçekleştirdiğimiz ziyarette de bu maddeleri dile getirdik. ‘Uygun maliyetli finansman’ ise bu maddelerin başında geliyor. Bu anlamda, Türkiye’de finansman maliyetlerinin üst seviyelerde olduğu bu dönemde faizlerde indirime gidilmesini, son dönemde durağan bir seyir izleyen yatırımların canlanması için çok önemli görüyoruz. Ülkemizde yatırımların tekrar canlanmasıyla birlikte üretimin ve ihracatın da atağa geçeceğini ve bu sayede büyümenin daha sağlıklı bir yapıya kavuşacağını öngörüyoruz.”

Büyükekşi, faiz oranlarındaki gerilemenin ihracatçılar açısından sevindirici olduğunu aktararak, "Faiz koridorunun üst bandındaki indirimle birlikte TCMB’nin uygulamış olduğu ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinde kısıtlı da olsa düşüş görüyoruz. Ancak üreticilerin ve ihracatçıların finansman maliyetleri beklenen seviyelerde gerilemiyor. Son dönemde yüzde 15’ler seviyesinde seyreden ticari kredi faiz oranlarının daha makul seviyelere gerilemesi ihracatçılar olarak en çok önem verdiğimiz konu. Düşük faiz ortamında firmalarımız Ar-Ge harcamalarını hızlandıracak, ihracatçılarımız yatırımlarını daha cesur ve atak bir şekilde gerçekleştirecektir. İhracatımızın kalıcı ve sürekli artışında firmalarımızın uygun finansman koşullarına sahip olması oldukça önem arz ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

MÜSİAD: Adımların aynısını bankalardan da bekliyoruz

Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, faiz indirimini desteklediklerini belirterek, "Şimdi sıra bankalarda. Merkez Bankası faiz indirdiğinde bankalar, mevcut faiz oranlarını düşürmezse, bu yatırımların önünü açmak için yeterli olmaz. Merkez Bankasının adımlarının aynısını bankalardan da bekliyoruz." dedi.

Olpak, TCMB'nin faiz indirimlerinin, bankaların fonlama masrafını düşürerek mevcut faiz oranlarına yatırımcı lehine olumlu bir şekilde yansıması gerektiğini belirterek, "Bu yansımanın reel sektörün arzuladığı ölçüde gerçekleşmemesi durumunda, Merkez Bankasının faiz indirimleri sanayiciyi yatırıma yönlendirmekten uzak birer hamleden öteye geçemeyecektir." şeklinde konuştu.

ASKON: Doğru istikamette atılmış bir adım

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, faiz indirimiyle ilgili olarak alınan kararın doğru istikamette atılmış bir adım olduğunu ifade ederek, “Faizler indirilmeli ve ekonomik yapılanma da ona göre kendisini sağlamlaştırmalıdır.” şeklinde konuştu.

Koca şu ifadeleri kullandı:

"Ekonomik hareketliliğin nispeten zayıf olduğu bu dönemler, faizin ekonomideki yerinin makul seviyelere indirilmesi ve tüm yatırım ve yönlendirmelerin o seviyeye göre ayarlanması için bir fırsat dönemidir. Faizler indirilmeli ve ekonomik yapılanma da ona göre kendisini sağlamlaştırmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.
İTHİB: "Faiz indirimi tüm sektörlere olumlu yansıyacak"
Tekstil sektörü temsilcileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz koridorunun üst bandını 50 baz puanlık indirimle yüzde 9'a çekmesinin, firmaların daha uygun finansmana erişimini kolaylaştıracağını belirtiyor.

İstanbul Teksti·l ve Hammaddeleri· İhracatçıları Bi·rli·ği· (İTHİB) Yöneti·m Kurulu Başkanı İsmai·l Gülle, "TCMB'nin bu faiz kararı, faizlerin düşmesi ve daha sade bir para politikasının piyasa tarafından algılanması açısından olumlu." dedi.

Küresel ölçekte de yaşanan durgunlukta iş dünyasının yatırımlarını ertelememek ve istihdam sağlamak için daha düşük faizle finansmana erişmesinin şart olduğunu vurgulayan Gülle, "TCMB’nin gecelik borç verme faizini düşürerek bankalara uyguladığı ortalama fonlama maliyetini aşağıya çekmesi, bankaların iş dünyasına daha uygun koşullarda kredi sağlaması için önemli bir adım." ifadelerini kullandı.


İHKİB: Faiz indirimleri sayesinde firmalarımız daha uygun maliyetle finansman bulma imkanına kavuşacaklar

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi de faiz indirimin bekledikleri bir sonuç olduğunu söyledi.

Böylece TCMB'nin art arda dördüncü kez indirime gittiğini anımsatan Tanrıverdi, "Faiz indirimleri sayesinde firmalarımız daha uygun maliyetle finansman bulma imkanına kavuşacaklar. Türkiye'nin genel ihracatının düştüğü bir dönemde ilk beş ayda yüzde 7,5 artan hazır giyim ihracatı başta olmak üzere faiz indirimi kararının tüm sektörlere olumlu yansımaları olacağına inanıyorum." değerlendirmesinde de bulundu.

OYDER: Otomotive muhakkak olumlu etki yapacaktır
Otomotiv sektörü temsilcileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesinin finans maliyetlerini düşürerek satışları olumlu etkilemesini bekliyor.

Faiz indirimini değerlendiren Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, birçok malın satışında olduğu gibi otomobil satışlarında da özellikle kredi kullanımının etkisinin yüksek olduğunu söyledi.

Gülan, "Faiz indirimi hemen çok kısa bir süre içerisinde yansımayabilir ama belli bir süre içerisinde bunun kredi faiz oranlarına yansımasıyla otomotive muhakkak olumlu etki yapacaktır. Çünkü toplam araba satışlarının hemen hemen yarısı taşıt kredisi kullandırılarak gerçekleşiyor." dedi.

Faizin düşmesinin kurlara bir baskı uygulamaması halinde piyasanın bu indirimi olumlu karşıladığını gözlemlediklerini belirten Gülan, "Kurlara baskı uyguladığı zaman hem ara mamul hem de son mamulün avro cinsinden gelmesiyle sektörde bu sefer araç maliyetleri çok artıyor. Bu şekliyle devam ettiği müddetçe kredi oranlarındaki maliyetin düşüşü sektörün canlı gitmesini sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Trump's tariff move! Tariffs on China raised to 125%, 90-day exemption for 75 countries

Thursday, April 10, 2025

China's retaliation of 84% against US tariffs

Wednesday, April 9, 2025

Trump threatens China with higher tariffs

Tuesday, April 8, 2025

Asian countries seek negotiations with US over Trump's tariffs

Tuesday, April 8, 2025

Trump: No deal with China possible until trade deficit is closed

Monday, April 7, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now