9,961.34 TRY BIST 100 BIST 100
4.85 CNY CNY CNY
35.34 USD USD USD
36.82 EUR EUR EUR
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
40.01 TRY Interest Interest
75.97 USD Fossil Oil Fossil Oil
29.61 USD Silver Silver
4.02 USD Copper Copper
96.42 USD Iron Ore Iron Ore
355.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
2,657.08 TRY Gold (gr) Gold (gr)

'Dünya 2008 Krizinden Ders Almadı'

Birleşmiş Milletler Ekonomisti Dr. Piergiuseppe Fortunato, "2008'deki Lehman Brothers krizinden bu yana on yıl geçmesine rağmen piyasaların henüz ders almadığı ortada" dedi...

'Dünya 2008 Krizinden Ders Almadı'

Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomisti Dr. Piergiuseppe Fortunato, 2008'deki "Lehman Brothers" krizinin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen dünya piyasalarının bundan ders almadığını belirterek, "Avrupa ekonomisinde rakamlara baktığınızda Amerika'dan daha kötü bir senaryo ile karşılaşacaksınız. Geçen yıl BM olarak hazırladığımız raporda belirttiğimiz gibi bu ekonomik iyileştirmenin yavaş olmasındaki en büyük sebep AB ülkeleri tarafından imzalanan ekonomik politika paketidir." dedi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Birlemiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı tarafından gerçekleştirilen "Uygulamalı Endüstriyel Politikalar" yaz okulunda eğitim vermek üzere İstanbul'da bulunan Piergiuseppe Fortunato, küresel krizinin onuncu yıl dönümünde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

2008'deki krizden sonra küresel ekonominin giderek hassasiyet kazandığını ve kırılganlaştığını ifade eden Fortunato, "2007 mali çöküşünün başladığı noktayı bulmak zor. Kökleri tartışmasız 12 yıla kadar geri dönüyor. 1995 yılında, Bill Clinton'un yönetiminin Topluluk Yeniden Yatırım Yasası'nda yapılan değişikliklerle uygun fiyatlı ve uygun fiyatlı bir gündem vermesiyle başladı denilebilir. Bu on yıllık süreçte, krizi kolaylaştıran yapısal sorunların birçoğunun sabit olduğu konusunda yaygın bir inanç var gibi görünüyor. Dünyadaki bankaların kaldıraçlarını azaltmak için bir dizi yönetmelik getirildi. Bunların hala etkili olamadığı açıktır." dedi.

ABD'de ekonomik durgunluk
ABD ekonomisine de değinen Fortunato, "Geçtiğimiz hafta Fed (Amerikan Merkez Bankası), kısa ve uzun vadeli borçlanma maliyetleri arasında daralan makasla birlikte ABD'de ekonomik durgunluk riskinin artabileceğine dair kapsamlı bir rapor yayınlayarak piyasaları uyardı. Ekonomik krizin onuncu yıl dönümünde yayınlanan bu araştırma üç aylık ve 10 yıllık ekonomik verim arasındaki farkın derinlemesine analizine dayanıyor. Rapor korumacı politikalar yürüten Trump Amerikası için bir sinyal niteliğinde." diye konuştu.

2008 krizinin benzerinin kapıda olduğuna dikkati çeken Fortunato, "ABD'deki ekonomiyi iyileştirme politikalarının şu andaki durumu yetersiz. 10 yıl önceki krizi önleyecek politikalar iyi belirlenmemiş ki şu an halen kırılgan bir ekonomi örneği görüyoruz. 2008'deki Lehman Brothers krizinden bu yana on yıl geçmesine rağmen piyasaların henüz ders almadığı ortada. Önümüzdeki yıllarda, bu belki 2 yıl belki 5 yıl sonra, 2008'dekinden daha ciddi bir kriz yaşanabilir." dedi.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Türkiye plays a critical role in supplying gas to Europe

Sunday, January 5, 2025

Hatay will be the logistics center of the Middle East and the Gulf

Sunday, January 5, 2025

Volkswagen implements major cuts in production and employment

Friday, December 27, 2024

Hasçelik becomes the leader in cold bar exports in 2023

Sunday, December 22, 2024

Brazil's coal imports at record high due to drought

Friday, December 20, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now