9,317.24 TRY BIST 100 BIST 100
38.07 USD USD USD
5.24 CNY CNY CNY
43.29 EUR EUR EUR
0.12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
46.35 TRY Interest Interest
67.02 USD Fossil Oil Fossil Oil
40.44 USD Silver Silver
4.76 USD Copper Copper
98.08 USD Iron Ore Iron Ore
352.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
4,152.75 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Dolar Tarihi Zirveye Yakın Açıldı

Kur tarihi zirvenin hemen altında işlem görürken, piyasalar PPK kararını bekliyor...

Dolar Tarihi Zirveye Yakın Açıldı

Dolar/TL 3.4170 seviyesindeki tarihi zirvenin hemen altında 3.4050 civarında güne başlarken ABD'deki tatil nedeniyle hacimlerin düşmesi beklenen piyasalarda bugün Merkez Bankası'nın sonuçlarını açıklayacağı Para Politikası Kurulu toplantısı ana gündemi oluşturuyor.

Merkez Bankası'nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın uzun yıllardır kavgasını verdiği faiz konusunda bir artışa gidip gitmeme kararından hemen önce ise Cumhurbaşkanlığı'nda dün akşam bir ekonomi zirvesi yapıldı.

Zirve ardından resmi bir açıklama yapılmazken Sabah gazetesinde yer alan haberde toplantıda kurdaki artışın Türkiye ekonomisi için risk oluşturmadığına vurgu yapıldığı belirtildi.

Haberde ayrıca toplantıda, kamunun döviz borcunu çevirmede bir sorun yaşamadığı, hanehalkı ve KOBİ'lerin de döviz kaynaklı riskleri bulunmadığını da belirtilirken batı ülkelerinin kendi krizlerini gelişmekte olan piyasalara yıkmaya çalıştığı vurgusu da yapıldı.

Düşük faiz istekliliği konusunda net tavırları, açıklamaları ve zaman zaman sert eleştirileriyle bilinen Erdoğan zirve öncesinde de faiz konusunda benzer yorumlarını yineledi.

Halen dünyanın en yüksek reel faizini ödeyen ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ve bundan kurtulmak istediğini belirten Erdoğan, son 14 yıllık iktidarı ile ilgili yaptığı ve özeleştiri olarak nitelendirdiği açıklamalarında şöyle dedi:
"14 yılda birkaç konuda arzu ettiğim mesafeyi kaydedemedim... Bunların en başında reel faizlerin düşürülememesi yer alıyor. Yıllardır bu konuda TCMB eleştirmek zorunda kaldım hâlâ da eleştiriyorum. TCMB bağımsız olsun ama ben siyasetçiyim böyle bir şey yapılıyorsa ben de eleştirimi yapacağım... Yüksek reel faiz yolu ile ülke kaynaklarının heba edilmesine rıza gösteremem."

Dolar/TL Erdoğan'ın açıklamalarının da etkisiyle dün 3.4170'li seviyelere yükseldikten sonra bu sabah itibarıyla 3.4000/3.4055 seviyelerinde işlem görüyor.

Sepet bazında TL 3.4925/3.4985, euro/TL ise 3.5853/3.5918 seviyesinde işlem görüyor.

Reuters'ın gerçekleştirdiği ankette göre, TSİ 08:30 itibarıyla 20 katılımcının 12'si yüzde 7.50 seviyesindeki politika faizinin yüzde 7.75'e yükseltilmesi bekleniyor. Katılımcılar faiz koridorunun alt ve üst bantlarında ise bir değişim beklemiyor.

Uzun zamandır ilk kez bir politika faizi artışı anket beklentilerine girerken, olası artış politika faizini yüzde 4.5'ten yüzde 10'a yükselttiği 2014 yılı Ocak ayı olağanüstü PPK toplantısından itibaren yapılan ilk artış olma ihtimali taşıyor.

Ancak bankacılar Erdoğan'ın açıklamaları ardından bu ihtimalin zayıfladığına da dikkat çekiyorlar.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "ABD piyasaların tatil olması nedeniyle bugün hacimler azalacaktır. ERdoğan'ın dünkü açıklamaları sonrası ise bir faiz artışı ihtimali zayıflayacaktır. Erdoğan'ın açıklamaları sonrası TCMB atacağı faiz adımını iki kez düşünmek zorunda kalacaktır" dedi.

Bankacılar TCMB'nin bugün faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmemesi halinde TL'de satış baskısının hız kazanacağını, Reuters anketindeki genel beklenti olan 25 baz puanlık sadeleşmenin tamammanması adına yapılacak teknik artışın önce pozitif etki yaratacağını ancak ilerleyen günlerdeki değer kayıplarını önleyemediğini belirtiliyor. Piyasada ihtimal verilmeyen 50 baz puan veya üzerinde artışların ise TL'deki negatif ayrışma eğiliminin ortadan kaldırabilecek bir değişim getireceği öngörülüyor.

Darbe girişiminden bir gün önce olan 14 Temmuz'dan bugüne TL yaklaşık yüzde 15 kayıpla benzer ülkeler ararsında en çok değer kaybeden para birimi oldu. Benzer para birimleri yüzde 1 ila yüzde 10 arasında değer kaybı yaşadı.

Küresel bazda doların değer kazancı trendi gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybının ana nedeni olurken TL'deki negatif ayrışmada ise siyasi ve güvenlik endişeleri ön plana çıkıyor.

AK Parti'nin başkanlık sistemini getirecek anayasa değişiklik teklifinin oluşturduğu bahar aylarında olası bir referandum ihtimali piyasalarda soru işaretlerine neden olurken bu döneme kadar bazı yatırımcıların yatırım kararlarını erteleyebilecekleri endişeleri bulunuyor.

Öte yandan Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma, HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar ile yeniden gündeme gelen idam konusu AB ülkeleri başta olmak üzere bir çok ülkeden tepki çekiyor. Türkiye ile AB üyelik görüşmelerinin durdurulmasına yönelik tepkiler piyasada baskı yaratıyor.

Yılbaşından bugüne bakıldığında ise TL dolar karşısında yaklaşık yüzde 14 değer kaybederken 35 para birimi içinde dolar karşısında TL'den çok değer kaybeden sadece pound, peso, naira ve Mısır poundu yer aldı.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

China warns of retaliation: “We will retaliate against countries that harm our interests”

Monday, April 21, 2025

EU resumes free trade negotiations with Gulf states

Monday, April 21, 2025

Green hydrogen could play a role in closing Türkiye's current account deficit

Monday, April 21, 2025

Tariff exemption from Trump for technology products

Sunday, April 13, 2025

US and Iran nuclear talks described as constructive

Sunday, April 13, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now