Dünya'da yer alan habere göre; Dolar/TL, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik endişelerle geçen hafta yaşanan sert yükselişlerin ardından bu hafta nispeten daha sakin bir seyir izliyor. Piyasada bugün Brexit süreci yakından takip edilecek.
Kur, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik endişelerle geçen hafta 5.35'li seviyelerden sert yükselişle Cuma günü 14 Ocak'tan beri ilk kez 5.4880'i test etmişti. Ancak bu sert yükseliş ardından beklentilerden kötü gelen ABD verilerinin desteğiyle kur haftayı 5.45 civarında tamamlamıştı.
Dolar/TL dün ise sınırlı bir iyimserlikle günü 5.44 civarında tamamladı. Kur bu sabah da dünkü seviyelerine göre anlamlı bir değişim göstermeyerek saat 09:22'de 5.4395'de yer aldı. Aynı saatte euro/TL 6.1260 seviyesindeydi.
Bu arada Avrupa Komisyonu'nun Brexit anlaşmasında değişiklikler yapılmasını kabul etmesinin ardından küresel piyasalarda dolar değer yitirirken, dolardaki kayıp gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik risk iştahını artırdı. Dolar endeksi bu sabah yüzde 0,13 düşüşle 97.087 seviyesinde.
İngiliz parlamentosunda Brexit trafiği
May, Brexit anlaşmasının revize edilmiş halini bugün parlamentoda yeniden oylamaya sunacak. Anlaşma tekrar reddedilirse, milletvekilleri Çarşamba günü, 29 Mart'ta anlaşma yapmadan ayrılmayı oylayacaklar ve bunu da reddederlerse Perşembe günü Brexit'i ertelemeyi oylayacaklar.
Bankacılar iç piyasadaki takip edilecek veri gündemi bulunmadığına dikkat çekerken Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'nin AB üyeliği sürecine ilişkin tasarının yarınki oylaması öncesi parlamentodaki görüşmelerin izleneceğini söylediler.
Lokallerin dövize ilgisi kaybı artırıyor
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Küresel piyasalar bugün Brexit'e odaklanmış durumda. Haber akışı doları zayıflatıyor. Bunun yanı sıra Avrupa Parlamentosu'ndan gelebilecek Türkiye yorumlarını da takip ediyor olacağız. Geçen haftaki sert satış baskısı ardından TL'ye yönelik satış baskısının bu hafta bir miktar azaldığını görüyoruz" dedi ve ekledi:
"ABD-Türkiye ilişkileri seçim öncesi önemli gündem maddesi olmaya devam ediyor. Lokal yatırımcıların ise döviz talebine devam etmeleri küresel riskten kaçış anında TL'yi daha yoğun bir baskı altında bırakıyor."
Gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik sene başındaki risk iştahı son haftalarda terse döndü. Bu riskten kaçış döneminde lokaller ise döviz birikimlerini artırmayı tercih ediyor. Bankacılara göre bu trend, yabancıların TL'ye ilgisinin arttığı bir dönemde sadece TL'deki değer kazancını sınırlarken küresel riskten kaçış döneminde ise hem yerlilerin hem de yabancıların aynı anda döviz talep etmesi nedeniyle TL'de değer kaybının daha belirgin hissedilmesine neden oluyor.
Comments
No comment yet.