Avrupa enerji piyasasında Rusya'ya olan güvenin azalmasının ve Paris'te gerçekleşen İklim Zirvesi'nde (COP21) alınan kararlarla yenilenebilir enerjiye yönelinmesinin, doğalgaza ilgiyi azaltacağı belirtildi.
Merkezi Brüksel'de bulunan düşünce kuruluşu Avrupa Jeopolitik Forumu enerji uzmanı Ben McPherson, doğalgazın uzun yıllardır petrol ve kömürden daha popüler olduğunu ancak uzun vadede yenilenebilir enerjinin bu tahtı ele geçireceğini söyledi.
McPherson, Rusya'nın doğalgazı politik bir baskı gücü olarak kullandığına işaret ederek, "Moskova oynadığı bu oyunda, çeşitli doğalgaz boru hattı projesi teklifleri sunarak, diğer ülkeler üzerinde baskı kurmaya çalışıyor. Buna örnek olarak Güney Akım, Türk Akımı ve Kuzey Akım-2 projelerinden bahsedebiliriz. Avrupa'nın yanı sıra Türkiye gibi bölgenin güçlü bir ülkesi de ekonomisinin bu baskı aracına göre şekillenmesini istemez" dedi.
Merkezi Washington'da bulunan düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nden uzman Richard Kauzlarich, Avrupa'da gaz talebinin yıldan yıla azaldığını ve COP21 kararlarının uygulanmaya başlamasıyla düşük karbon emisyonu için çabalanacağını vurguladı.
Kauzlarich, "Avrupa, Almanya önderliğinde yenilenebilir enerjiye yöneldi ve zaten azalmakta olan doğalgaz talebi orta vadede iyice azalacak" değerlendirmesinde bulundu.
Avrupa Politika Merkezi (EPC) Enerji Uzmanı Marco Giuli de son on yıl içinde Avrupa'nın doğalgaza ilgisinin azaldığını, bunun birçok dış etkene bağlı olarak gerçekleştiğini söyledi. 2008'de Avrupa'da yaşanan ekonomik krizin, gaza ilgiyi azalttığını belirten Giuli, ikinci önemli etkenin de yenilenebilir enerjiye verilen desteğin arttırılması olduğunu ifade etti.
Comments
No comment yet.