Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçimlerin yaklaştığı bir ortamda muhalefet partileri tarafından sıralanan vaatlerin ekonomik altyapısının olmadığını, kendilerinin seçim ekonomisi uygulamayacağını ve gerçekçi olmayan vaatler vermeyeceklerini söyledi. Başbakan Davutoğlu, TOBB 8. Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası’nın açılış konuşmasını yaptı ve bir süre sektörlerin sözcülerini dinledi. Şuraya, Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Gümrük Bakanı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sanayi Bakanı Fikri Işık, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tarım Bakanı Mehdi Eker ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu katıldı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptığı konuşmasında, vaatlerinden dolayı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi. “Ekonomi için en büyük tehlike irrasyonelitedir” diyen Davutoğlu, CHP’nin ekonomik vaatlerinin toplam yıllık maliyetinin 150 milyar TL olduğunu ve şu anda GSYH’nin yüzde 0,7’si seviyesi dolayındaki bütçe açığını GSYH’nin yüzde 10’una çıkaracağını söyledi. Davutoğlu, Kılıçdaroğlu’nun Kemal Derviş ile görüşmesine atıfla, “Neden görüştüğü ortaya çıktı, bizim biriktirdiğimiz devlet hazinesini harcadıktan sonra IMF’nin karşısına Derviş ile birlikte oturacak” dedi.
‘Ergen psikolojisi’
Sosyal korumaya yönelik vaatlerin AKP’nin uygulamalarından cut-paste (kes-yapıştır) olduğunu da iddia eden Davutoğlu, Kılıçdaroğlu’nun durumunu “ergen psikolojisine” benzetti ve aile bireylerine öykünme yanında, “aile bütçesini ben yönetsem daha iyi yönetirim” psikolojisi içinde olduğunu ileri sürdü. Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “suyun başındayız, seçim öncesi muslukları biraz açalım sonra Allah Kerim” anlayışı içinde olduğunu belirten Davutoğlu, seçimleri kazanacaklarını iddia ederek, “8 Haziran günü o suyu da o kaynağı da kullanacak olan yine biziz. En etkin şekilde onu kullanma planı içinde olmamız lazım” dedi.
Milli bölgesel uçak 2019’da uçacak
Sanayi alanında millileşme dönemi içinde olunduğunu belirten Ahmet Davutoğlu, “Hedefimiz sizlerle birlikte her sektörde devrim gerçekleştirmek” diye konuştu. Milli muharip uçağın 2023’te ilk uçuşunu yapmasının planlandığını belirten Davutoğlu, milli piyade tüfeği, tank, gemi üretiminin gerçekleştirildiğini, milli aşı ve milli ilaç sanayiinin de kurulması gerektiğini kaydetti.
Ahmet Davutoğlu, Ar-Ge teşviklerinin ekonomik dönüşüm için önemli olduğunu da belirterek, milli ekonomik yapı için Ar-Ge süreçlerinden başlayıp bütün aşamalarında Türk firmalarınca geliştirilen- üretilen ürünlerin ortaya çıkması gerektiğini belirtti.
Uzun süredir tartışılan bölgesel yolcu uçağı çalışmalarında, aynı uçağın askeri versiyonunun da olacağını belirten Davutoğlu, bu uçağa ilişkin takvim de paylaştı ve uçağın ilk uçuşunu 2019’da, kullanıma alınmasının da 2021 olarak belirlendiğini açıkladı.
Duble yolların ardından otobanlar geliyor
Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin büyümesinin devam ettiğini hatırlattığı konuşmasında, bu büyüme sürecini daha da artırmak istediklerini kaydetti.
Hükümetleri döneminde yapılan duble yolların bir ileri aşamaya taşınacağını kaydeden Davutoğlu, ana bölgeleri birbirine bağlayan yolların otobana dönüştürüleceğini söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ermeni soykırımı iddiaları üzerinde son dönemde yoğunlaşan Türkiye aleyhine girişimlerin ve Ermeni iddialarının resmi kabullerinin “Türkiye’yi kıskaca alma” çabası olduğunu ileri sürdü. Davutoğlu, bunu önlemek için de “telefon diplomasisi” yürüttüğünü söyledi. Başbakan, bu girişimlerle mücadele edilebilmesi için de güçlü bir ekonomik yapının korunmasının önemine değindi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Sorunları aşabildiğimizi gördük
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, dile getirilen sektörel sorunların rapor halinde sunulduğunu da belirterek, kamu-özel işbirliği içinde sorunların çözümünde ivme sağlanmasının hedefl endiğini kaydetti.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son dönemde alınan teşvik kararlarının büyümeyi hızlandıracağını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Peki, sıkıntıların hepsini aştık mı? Hayır. Sorunlar elbette var. Ama bunlar aşılamayacak sorunlar değil. Daha da önemlisi, artık sorunları daha rahat aşma imkânını yakaladık. Kamu ile özel sektör arasında kurduğumuz bu kapsamlı diyalog mekanizmaları sayesinde, özel sektör ile kamu idaresi arasında, ortak akıl ve empati sağlandı.”
kaynak: dünya
tarih: 22.04.2015
Comments
No comment yet.