Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 28 Ağustos 2014'te sona ermesi nedeniyle ilk turu 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi, ilklere de sahne olacak.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili çalışmalarını tamamlıyor.
Türkiye'de, daha önce Kenan Evren'in "1982 Anayasası'nın kabulüyle devlet başkanı da cumhurbaşkanı seçilmiş olur" hükmü kapsamında 1982 Anayasası'nın kabul edilmesi üzerine cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk kez halk oyuyla doğrudan seçilecek.
Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, cumhurbaşkanı seçilecek, 10 Ağustos'ta bu çoğunluk sağlanamazsa 24 Ağustos'ta ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.
Dış temsilciliklerde ilk kez oy kullanılacak
Seçimlerde daha önce gümrük kapılarında oy kullanan gurbetçiler, bu seçimde ilk kez bulundukları ülkelerde oylarını kullanabilecek.
Cumhurbaşkanı seçimi için 56 ülkede, 118 temsilcilikte sandık kurulacak.
Yurt dışındaki sandıklar için de 3'ü siyasi parti temsilcisi, 2'si memurlardan oluşan 5 kişilik bir sandık kurulu oluşturuldu.
Yurt dışındaki seçmenler, Türkiye'deki seçimlerden önce, 4 gün boyunca oy kullanabilecek. Yurt dışındaki seçmenler için ilk oylama 31 Temmuz-3 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise ikinci oylama 17-20 Ağustos 2014 tarihleri olacak. Ancak buradaki sonuçlar Türkiye'de sayılacak.
Oyların saklanması için "saklama kurulları" kuruldu. Kurul, tutanağa bağlanan seçim sonuçlarının olduğu ağzı kapalı torbaları saklayacak ve güvenli şekilde Türkiye'ye ulaştırmakla görevli olacak. Bu konudaki güvenlik önlemleri de alındı.
Yurt dışı sonuçları aynı anda açılacak
Türkiye'de alınan sonuçlarla yurt dışından gelen sonuçlar Türkiye'de aynı anda açılacak. Bu nedenle kargo süresi de dikkate alınarak yurt dışındaki seçmenler Türkiye'den daha önce oy kullanacak.
Yurt dışında 2 milyon 750 bin 820 Türk vatandaşı oy kullanacak. Bunun 1 milyon 380 bin 903'ü Almanya'da oy verecek.
Rusya'dan Avustralya'ya, Kanada'dan Yeni Zelanda'ya kadar 126 ülkede Türkler yaşıyor. Ancak YSK, 500'ün altında seçmenin bulunduğu ülkelerde sandık kurmayacak. Bu nedenle seçmen sayısı 500 üzerinde olun 56 ülkede oy verme işlemi yapılacak. Gümrük kapılarında oy verme işlemleri de devam edecek.
Seçmen sayısının fazla olduğu ülkelerde birden fazla oy verme yeri ayarlanacak. Almanya'da 7, ABD'de 6, Fransa'da 5 yerde oy kullandırılacak.
Oy kullanma işlemi öncelikle konsolosluklarda yapılacak. Seçmen sayısı itibariyle konsoloslukların yetersiz kalması durumunda dışarıdan kiralanan yerlerde oy kullandırılacak.
Yurt dışındaki seçmenler belirlenen 4 günde randevu alarak oy kullanacak. Böylelikle seçmenler, bulundukları ülkelerde kurulacak sandıklarda, YSK tarafından o ülke için belirlenen tarih ve yerlerde kendisine uygun tarihi ve sandığı seçebilecek.
Yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanabilmeleri için yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmaları gerekecek.
Comments
No comment yet.