Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, çimento sektörüne yönelik rekabet ihlali iddiaları üzerine hazırlanan araştırma raporunda incelemeye alınan dosyaların yüzde 18'inde ihlal tespit edildiğini, bunun azımsanmayacak bir oran olduğunu, sektörün bir rekabet sorununun bulunduğunu gösterdiğini bildirdi.
Rekabet Kurumu'nun İzmir'deki bir otelde düzenlediği Çimento Sektör Araştırma Raporu Çalıştayı, sektör temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan Prof. Dr. Torlak, çimentonun konut maliyeti içinde yüzde 2,5-4 arası bir payının bulunmasına rağmen maliyetleri etkilediğini, ürünün toplam maliyet içindeki payının az ya da çok olması değil burada bir problem olup olmaması önemli olduğunu söyledi.
Çimentoya yönelik sektör incelemesinin artan şikayet sayılarına bağlı başlatıldığını, sorunları ortaya koyan raporun tüm paydaşların bilgisine ve değerlendirmesine sunulduğunu aktaran Torlak, bugünkü toplantıda raporu müzakere edeceklerini bildirdi.
Çimento Sektör Raporu için sektöre yönelik 49 dosya kapsamında yaklaşık 200 iş yerinde inceleme yaptıklarını kaydeden Torlak, şöyle konuştu:
"Çimento sektörüne yönelik araştırma raporunda incelemeye alınan dosyaların yüzde 18'lik kısmında 'ihlal var' kanaati oluştu. Rekabet ihlali gibi ağır bir iddia açısından bakıldığında azımsanmayacak, sektörün bir rekabet sorununun varlığına dikkati çeken bir oran olarak görüyoruz.
Soruşturma süreçleri tamamlanan bu dosyalar neticesinde yaklaşık 156 milyon lira idari para cezası uygulanmıştır. Bu cezanın yüzde 81'lik kısmı son 4 yıllık süreci kapsıyor. Bu veri, artan şikayet sayılarıyla birlikte düşünüldüğünde, idari para cezası yaptırımlarının problem çözme noktasındaki etkinliğinin sorgulanmasına neden olmaktadır."
Sektörün görüşleri
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TCMA) Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Tüzün ise son 5 yılda konut fiyatlarının çimento fiyatlarının üzerinde arttığını, çimentodaki fiyat artışının enflasyonun altında kaldığını savundu.
Tüzün, "Çimento sektörü oldukça rekabetçidir ve işaret edilen bulgular sadece çimento değil bunun gibi oligopol yapı sergileyen tüm pazarlarda rastlanabilecek hususlardır." dedi.
Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Tufan Ünal ise çimento satış fiyatları bakımından Türkiye'nin dünyada sondan ikinci sırada yer aldığını belirterek, son 12 aylık dönemde fiyatların ortalama yüzde 2,2 arttığının görüldüğünü bu verilerin çimentoya yönelik rekabet ihlali eleştirilerinin haklı olmadığını gösterdiğini savundu.
Comments
No comment yet.