Yıllık ihracatta tarihinin en yüksek rakamına ulaşan Güneydoğulu iş adamları, yeni başarıla imza atmak için dünyada ayak basmadık ülke bırakmıyor.
ABD'den Çin'e, Rusya'dan Suudi Arabistan'a varıncaya kadar 5 kıtaya ihracat yapan iş adamları, ürettikleri ürün ve ülke çeşitliliğini artırmak için dünyayı karış karış geziyor. 2013'de bölge ihracatını 10 milyar 32 milyon 736 bin dolara çıkaran sanayiciler, bu yıl ise kendilerine 11 milyar 500 milyon dolara hedefi koydu.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haritada ismi bilinmeyen ülkelere ihracat yaptıklarını söyledi.
Farklı rotadaki her uçakta bölge iş adamına rastlanabileceğini belirten Çıkmaz, "Eline çantasını alan cesur girişimcilerimiz adeta dünyayı turluyor. Örneğin Gaziantep'te 800 firma var ve bunların tamamına yakını ihracata dayalı üretim yapıyor. Bundan dolayı 2008'deki kriz şehrimize uğramadı" dedi.
"Afrika'ya geç kalmışız"
Çıkmaz, geçen yılın başında belirledikleri rakamları yakaladıklarını ve bu senin sonunda ise 11 milyar 500 milyon dolarlık ihracat yapacaklarına inancının tam olduğunu dile getirdi. Geçen yıl Afrika'nın çeşitli bölgelerine açıldıklarını hatırlatan Çıkmaz, "Maalesef Avrupa, Afrika'yı adeta sömürmüş, biz bu kıtaya ihracatta geç kalmışız. Afrika'da ağırlıklı gıda ve tekstil üzerine çalışıyoruz. Tarım makineleri de göndermeye başladık" diye konuştu.
İhracatçıların ufkunu açmak, yeni bölgeler belirlemek için GAİB hizmet binasında her ay eğitim toplantıları düzenlediklerini anımsatan Çıkmaz, bu tür çalışmalara bu yıl da devam edeceklerini aktardı.
Japonya ve Çin'e kuru meyve için için gideceklerini vurgulayan Çıkmaz, "Yeni ülke ve pazar bulmak için dünyayı turlayacağız" şeklinde konuştu.
Bölge iş adamlarının ürün çeşitlendirmesini çok iyi yaptığını anımsatan Çıkmaz, şunları kaydetti:
"Artık tek kalem ürünle ticaret olmuyor. Üreterek satıyoruz, al-sat yapmıyoruz. Bugün 190 ülkeye ihracat yapar hale geldik. Haritada ismini bilmediğimiz ülkelere gidiyoruz. Bölgemizden halı, tekstil, demir-çelik mamulleri, iplikler, kumaşlar, pastacılık ürünleri, bitkisel yağlar, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, dış giyim ile kağıt ve karton en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünlerin başında geliyor."
Çıkmaz, bölge ihracatında Ortadoğu ülkelerinin ilk sırada yer aldığını bunu AB ve Afrika'nın takip ettiğini söyledi.
Türk ürünlerine olan güvenin giderek arttığının altını çizen Çıkmaz, daha önce kullanılan "Türk malı" yaftasını kaldırdıklarını, kaliteli üretimle tabuları yıktıklarını sözlerine ekledi.
Comments
No comment yet.