Son zamanlarda İslam karşıtlığı ve Müslümanlara yönelik saldırıların arttığı Avustralya'da, ülkenin batısında yer alan Perth kentinde, Süleymaniye ve İbrahim camileri ile Avustralya İslam Koleji'nin duvarlarınaİslam karşıtı ifadeler yazıldı.
Batı Avustralya’nın başkenti Perth’te, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Süleymaniye Camisi ile İbrahim Camisi ve Avustralya İslam Koleji'nin duvarlarına aynı gece kimliği belirsiz kişilerce "İslam’ı yasaklayın" anlamına gelen "Ban Islam" yazılması tepkiye neden oldu.
Süleymaniye Camisi Yönetim Kurulu üyesi Salih Arslan, pazar gece yarısından sonra yazıldığı tahmin edilen yazılara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, aynı yazıların bir başka cami ve okulun duvarına da yazıldığını söyledi.
"Irkçı saldırı" hakkında polise başvurduklarını belirten Arslan, "Kocaman bir yazı ile caminin duvarına 'İslam’ı yasaklayın' yazılmış. Türk toplumu o bölgede 40 yıldır yaşıyor, uyumlu, herhangi bir olaya karışmıyor, iş sahibi, işinde gücünde olan bir toplum. Şok olduk, böyle bir saldırının neden yapıldığını anlayamadık" dedi. Arslan, bölgede daha önce "fanatizm" olaylarının yaşanmadığını söyledi.
Cami içerisinde kameralar olduğunu ancak dışarıda kamera bulunmaması nedeniyle olayın failleri hakkından bilgiye sahip olmadıklarını aktaran Arslan, olaydan sonra polislerin bölgede devriye gezeceğini belirtti.
Süleymaniye Camisi’nin Batı Avustralya’da yaşayan Türk ve Müslüman toplumlar için çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Arslan, yapılan saldırının mantıklı bir açıklamasının bulunmadığını kaydetti.
"Müslümanlar hedef haline geldi"
Süleymaniye Camisi'nin duvarına yazılan yazının aynısının, kentteki İbrahim Camisi ve Avustralya İslam Koleji’ne de yazıldığı ortaya çıktı.
Irkçı saldırının hedefi olan İbrahim Camisi'nin imamı Burhan Mehtar da AA muhabirine, "saldırının, ülkedeki İslamafobia ve vandalizmin bir parçası olduğunu" söyledi. Mehtar, "Avustralyalı Müslümanlar hedef haline geldi, hayal kırıklığına uğradık ve üzgünüz" ifadesini kullandı.
Dünyada meydana gelen olayların Avustralya içindeki bazı art niyetli kişileri harekete geçirdiğini söyleyen Mehtar, "Avustralya’nın yüzde 99’u hoşgörülü sadece yüzde 1’i anlayışsız" dedi.
Son aylarda İslam karşıtlığı tırmanışta
Irak ve Suriye’de IŞİD terör örgütünün ortaya çıkmasının ardından, Avustralya’da İslam karşıtlarının Müslümanlara ve İslami mekanlara karşı saldırıları artmış durumda.
Sidney’de faaliyet gösteren El-Faisal İslam Koleji’ne 27 Eylül’de bıçaklı saldırıda bulunan bir kişi polis tarafında tutuklanmış, saldırı herhangi bir yaralanma olmadan atlatılmıştı.
Yine Sidney’in Auburn semtinde bulunan Auburn Gelibolu Camisi’ne 12 Ekim’de saldırıda buluna bir kişi, 20 kiloluk çimento torbasını namaz esnasında cami içine atarak cemaate küfürlü ifadeler kullanmış, saldırgan olaydan sonra cemaat tarafından etkisiz hale getirilerek polise teslim edilmişti.
Melbourne’de başörtülü bir kadının, bir başka kadın tarafından fiziki saldırıda bulunarak trenden indirilmesi, başkent Canberra’da ise bir üniversite öğrencisinin kendisine karşı gösterilen tepkilerden korkup başörtüsünü açarak okula gitmek zorunda kalması, son dönemde yaşanan olaylardan bazıları.
Irkçı saldırılara karşı sosyal medya dayanışması
Irkçı saldırılara karşı Avustralyalı Müslümanlar tarafından sosyal medyada dayanışma siteleri kurulurken, bu sitelere farklı inançlara mensup Avustralyalılardan çok sayıda destek geliyor.
Söz konusu platformlar, sözlü veya fiziki saldırıya uğrayanların, durumu güvenlik yetkililerine aktarmaları için yoğun çaba sarf ediyor.
İslamafobia'ya karşı kurulan sosyal medya sitelerine çok sayıda saldırı haberi geliyor. Sitede paylaşılan son saldırı ise Sidney’in Greenacre semtinde 3 çocuklu bir anneye karşı tuğla fırlatılarak geçekleşen olay oldu. Annenin saldırıdan yara almadan kurtulduğu belirtildi.
Avustralya’da terör tehdit seviyesinin artırılması, IŞİD destekçilerine karşı yapılan operasyonlar, burkanın yasaklanması gibi konularla İslam’ın gündeme gelmesi, Müslümanları ırkçı gurupların hedefi haline getirmiş durumda.
Comments
No comment yet.