Avrupa'daki çelik üreticileri, kıtadaki düzenleyicileri çelik ithalat kotalarını azaltmaya çağırıyor ve “Avrupa çelik endüstrisinin hayatta kalması daha da ciddi bir risk altında çünkü yetkililer pandeminin neden olduğu talep çöküşüne yeterince cevap vermedi." şeklinde açıklamalar yapıldı.
8 Haziran tarihli açıklamasında Eurofer, çelik talebinin Mart ayından bu yana yüzde 50 düştüğünü ve endüstrinin Avrupa Birliği'ndeki iş gücünün yüzde 40'ının işten çıkarıldığını veya Çin ve diğer ülkeler yüksek seviyelerde çelik üretimi yapmaya devam ettiğini belirtti.
Eurofer, "Ucuz çelik tekliflerinin pazarda baskı riski, toparlanmamızı ve Avrupa'nın stratejik endüstrilerinden birinin hayatta kalmasını engelleyecek - AB'de 2,6 milyon doğrudan ve dolaylı iş sürdüren bir sektörüz." dedi.
2018'de AB, çelik ithalatı belirli bir eşiği aştığında tetiklenen - hala yürürlükte olan “koruma” tarifeleri uygulamaya koydu. Bu, ABD tarafından uygulanan tarifelerin çelik üreten ülkeleri Avrupa'ya gönderilerini önemli ölçüde artırmasına neden olacağı endişelerine yanıt olarak yapıldı. Şimdi Eurofer, düzenleyicilerin önlemlerin “kriz odaklı bir incelemesini” üstlenmelerini ve “gerçek piyasa koşullarını yansıtan” bir kota seviyesi belirlemelerini istiyor.
Organizasyon, “İthalat kotaları önemli ölçüde azaltılmalı ve kullanılmayan kotaların sonraki çeyreklere devredilmesi ve kendi kotası olan ülkeler için kalan kotalara erişim engellenmelidir.” dedi.
Financial Times'a göre, “Koronavirüs salgını Çin'i küresel çelik üretimine her zamankinden daha fazla hakim olma yolunda ilerliyor.”
Çin geçen yıl dünya çapında üretilen tüm çeliğin yaklaşık yüzde 54'ünü üretti, ancak bu yılın Nisan ayında - küresel ekonomik kapanışın ortasında - bu sayı yüzde 62'ye yükseldi.
Financial Times, Çin'in son büyük mali kriz olan Büyük Durgunluk sırasında küresel üretim payını 2008'de yüzde 38'den 2009'da yüzde 47'ye atladığını kaydetti. Bu yılın patlak vermesi ve ilk çeyrekte daralan bir ekonomi arasında bile bildirildiğine göre, çelik üreticileri bazı durumlarda öncekinden daha hızlı çalışıyor. Şimdi, ülke normale döndüğünde iç talep artmaktadır.
CRU'lu bir analist yayına “Çin toparlanma yolunda” dedi. “Dünyanın geri kalanı bir sorunun olduğu yer olarak görülmelidir, kapanmalar daha sonra oldu ve talep zayıf."
Comments
No comment yet.