İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, Türkiye’nin yan sanayi ve komponent üretimi konusunda Avrupa için önemli bir üretici ve tedarikçi konumunda bulunduğunu söyledi.
Topçu, Almanya'da kapılarını ziyaretçilere bugün açan Hannover Sanayi Fuarı'nda, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
İTO'nun yıllardır fuara milli katılım gerçekleştirdiğini ifade eden Topçu, Türkiye'nin 2007 yılındaki fuara onur konuğu olarak katıldığını anımsattı.
Bu yılki fuarda Türkiye’nin 134 firmayla bin 70 metrekarelik alanda temsil edildiğini aktaran Topçu, Türk firmalarının fuarda ağırlıklı olarak yan sanayi, dövme, döküm ve enerji alanlarında katılım sağladığını söyledi.
Topçu, Türkiye’nin yan sanayi ve komponent üretimi konusunda Avrupa için önemli bir üretici ve tedarikçi konumunda bulunduğunu belirterek, "Türk firmaları burada kendilerine Avrupa pazarında, dünya pazarında müşteri arıyorlar." dedi.
Söz konusu fuarın Türkiye'nin ihracatına katkı sağladığını belirten Topçu, "Umuyoruz ki fuara katılan firmalar buradan güzel neticelerle ayrılıp ülkemize gidecektir. İTO olarak bu tarz uluslararası fuarlara çok önem veriyoruz. Nasip olursa Dubai’deki "Automechanica" fuarına 50’nin üzerinde firmayla katılım sağlayacağız." ifadelerini kullandı.
Topçu, fuarın ana teması Sanayi 4.0'a ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Türk firmalarının Sanayi 4.0'a şu an için biraz uzak göründüğünü belirten Topçu, "Çünkü Sanayi 4.0 ağırlıklı olarak makinelerin birbirleriyle iletişimi olarak açıklanıyor. Ancak Türkiye’de bilişim ve yazılım sektöründe çok mesafeler katedildi. Bizim de tabi firmalarımızı Sanayi 4.0’a alıştırmamız gerekiyor. Firmalarımızın bu alanda kendilerini daha da geliştirmeleri bizim arzumuz." diye konuştu.
Dursun Topçu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile fuarın bu yılki partner ülkesi ABD'nin Başkanı Barack Obama’nın dün fuarın resmi açılışında AB ile ABD arasında müzakereleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’na (TTIP) çok vurgu yaptığına dikkati çekerek, şunları kaydeti:
"Tabi Türkiye’nin de bu anlaşmanın bir yerinde olması gerekiyor. Bizde de çalışmalar var, ticaret odaları olsun, Ekonomi Bakanlığı olsun, sivil toplum kuruluşları olsun. Bu konuda daha fazla çalışmalar yaparak Türkiye’yi de bu anlaşmanın içine sokmamız gerekiyor."
Hannover Sanayi Fuarı 2016
Bu yıl 75 ülkeden 5 bin 200 firmanın katıldığı fuarda yurt dışı katılım oranı yüzde 58 olarak belirlendi. Fuara en çok katılımcı sağlayan ülke ev sahibi Almanya oldu. Ardından Çin, ABD, İtalya, Türkiye ve Hollanda sıralandı.
Türkiye, fuarda 73'ü milli ve 61'i de bireysel katılım olmak üzere 134 firmayla temsil ediliyor. Türkiye Makine Tanıtım Grubu, fuar kapsamında bugün düzenleyeceği “Türkiye Akşamı” etkinliğinde Türk ve Alman iş adamlarını bir araya getirecek.
Bu yıl yaklaşık 2 bin 500 gazetecinin takip ettiği ve 250 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen fuar, 29 Nisan’da sona erecek.
Comments
No comment yet.