Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, gayrimenkul sektörüne ilişkin değerlendirmeler yaptı.
Uyan, "Bugün Türkiye'de yıllık ortalama 850 bin konut ihtiyacı olduğu herkes tarafından biliniyor, ancak herkesin görmezden gelmek zorunda olduğu önemli bir gerçek var. Talep ağırlıklı olarak orta ve alt gelir grubundan geliyor. Ancak maalesef inşaat sektörü artan arsa maliyetleri ve yeni KDV oranları yüzünden bu gerçeğe yönelik bir çalışma yapamıyor" diye konuştu.
Kentsel dönüşümün sadece inşaat sektörünün kar edeceği bir alan olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Uyan, "Kentsel dönüşümün en büyük dayanağı depremdi, depreme karşı hazırlık yapmaktı. Fakat bugün karlılıkların düşük olması ve kat maliklerinin yüksek beklentileri nedeniyle bu hazırlık Bağdat Caddesi gibi karlılığı yüksek birkaç bölgede yapılabiliyor. Neden? Çünkü bir dükkan 10 milyon dolar..." ifadelerini kullandı.
Uyan, sektörde alt ve orta gelir grubuna yönelik konut projeleri geliştirmek için çalışma yapılması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Ancak arazi maliyetleri nedeniyle firmalar gelir piramidinin en üstünde kalan gruplara yönelik projeler geliştiriyor, A ve B grubuna yönelik projeler geliştirmek zorunda kalıyor, ama asıl proje üretilmesi gereken grup alt ve orta gelir grubu. İstanbul'daki mevcut arazilerin neredeyse yarısı Hazine'ye ait. Bu araziler devlet eliyle, planlamasıyla ve kontrolüyle dar gelirli vatandaşlar için konut inşasına ayrılmalı.
Alt ve orta gelir grubunun temel ihtiyaçlarından biri olan barınma ihtiyacının karşılanması ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır. Devlet tarafından oluşturulacak başarılı sistem ile kentsel dönüşüm hızlanarak konut sahipliğinin artmasının sağlanabilir. Hazine arazilerinin alt ve orta gelirlilere yönelik proje üretiminde kullanılması kentsel dönüşüm üzerinde de olumlu etki oluşturacaktır. Bu arsalarda yapılacak imar planı çalışması sonrasında ve ihale öncesinde oluşturulacak projeler için müteahhitlere şu şartlar sunulabilir; 'Metrekaresini 2 bin liradan fazlaya satma', 'ödeme şeklini banka kredisine göre değil, 120 ay TEFE-TÜFE'yle satış yap' ve 'yüzde 10'dan fazla peşinat alma'..."
Comments
No comment yet.