Yükseköğretim Kurulu (YÖK) öğretim üyesi temininde sorun yaşayan yeni kurulan ve gelişmekte olan üniversitelerde, eğitim öğretim faaliyetlerinin aksamaması için akademisyenlerin 72 yaşında emekli olmalarını içeren düzenlemenin uzatılması için yasa tasarı taslağı hazırladı. YÖK, istisnai olarak 41 üniversitede uygulanan düzenlemenin, tüm öğretim üyelerini kapsaması için çalışma yapıyor.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, dün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu sonrası, özellikle taşra üniversitelerindeki öğretim üyelerinin 72 yaşına kadar çalışmalarını içeren düzenlemenin süresinin yıl sonu bittiğini, bu kapsamda akademisyenlerin 72 yaşına kadar üniversitelerde öğretim üyesi olarak devam etmesinin kararlaştırıldığını bildirmişti.
Konuya ilişkin YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamında, devlet üniversitelerinde yardımcı doçent, doçent ve profesör kadrosundaki öğretim üyeleri 67 yaşında emekli olmak zorunda. YÖK, 2008'de yaptığı geçici düzenlemeyle 5467, 5662 ve 5765 sayılı kanunlarla kurulan yeni üniversitelerdeki öğretim üyelerinin 72 yaşına kadar çalışmalarına olanak sağladı ancak bu düzenleme 31 Aralık'ta sona erecek ve bu üniversitelerde görev yapan 67 yaşındaki öğretim üyelerinin emekli olması gerekecek.
Uygulamanın, yeni kurulan ve gelişmekte olan üniversitelerin öğretim üyesi ihtiyacının karşılanmasında önemli bir pay üstlendiği gerekçesiyle YÖK, bu üniversitelerde eğitim-öğretim faaliyetlerinin aksamaması ve deneyimli akademisyenlerin bilgi ve birikimlerinden faydalanılması uygulamasına devam edilmesi için yeni bir kanun maddesi taslağı hazırladı. YÖK'ün hazırladığı 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı taslağı MEB'e gönderildi. MEB'in gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra taslağı, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonuna sunması bekleniyor.
Taslak yasalaştığında, 5467, 5662 ve 5765 sayılı kanunlarla kurulan devlet üniversitelerinde görevli öğretim üyelerinin 67 yaşını doldursalar dahi 72 yaşına kadar görev yapabilmelerine olanak sağlanacak. 5467, 5662 ve 5765 sayılı kanunlarla kurulan 41 devlet üniversitesinde, 11 Kasım itibarıyla yaklaşık 200 öğretim üyesi görev yapıyor.
YÖK, bu madde dışında kalan yükseköğretim kurumlarında, 67 yaşını doldurduğu için emekli olmak zorunda kalacak tüm öğretim üyeleri için de gerekli şartların oluşması ve YÖK'ün talebi uygun görmesi halinde, görevlerine devam etmesini sağlayacak yeni bir formül üzerinde de çalışıyor.
Düzenlemeyle yeni kurulan üniversitelerin öğretim üyesi alt yapısı sağlamlaştırılana kadar 72 yaş uygulamasının devamının sağlanması amaçlanıyor.
5467, 5662 ve 5765 sayılı kanunlarla kurulan üniversitelerin isimleri şöyle:
-Adıyaman Üniversitesi,
-Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi,
-Ahi Evran Üniversitesi,
-Aksaray Üniversitesi,
-Amasya Üniversitesi,
-Ardahan Üniversitesi,
-Artvin Çoruh Üniversitesi,
-Bartın Üniversitesi,
-Batman Üniversitesi,
-Bayburt Üniversitesi,
-Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi,
-Bingöl Üniversitesi,
-Bitlis Eren Üniversitesi,
-Bozok Üniversitesi,
-Çankırı Karatekin Üniversitesi,
-Düzce Üniversitesi,
-Erzincan Üniversitesi,
-Giresun Üniversitesi,
-Gümüşhane Üniversitesi,
-Hakkari Üniversitesi,
-Hitit Üniversitesi,
-Iğdır Üniversitesi,
-Karabük Üniversitesi,
-Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi,
-Kastamonu Üniversitesi,
-Kırklareli Üniversitesi,
-Kilis 7 Aralık Üniversitesi,
-Mardin Artuklu Üniversitesi,
-Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi,
-Muş Alparslan Üniversitesi,
-Namık Kemal Üniversitesi,
-Nevşehir Üniversitesi,
-Ordu Üniversitesi,
-Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi,
-Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi,
-Siirt Üniversitesi,
-Sinop Üniversitesi,
-Şırnak Üniversitesi,
-Tunceli Üniversitesi,
-Uşak Üniversitesi,
-Yalova Üniversitesi"
Comments
No comment yet.