ABD Temsilciler Meclisi, ABD'yi vizesiz ziyaret edebilecek kişilerin ülkeye girişlerindeki kontrolleri sıkılaştıran yasa tasarısını onayladı.
Meclisten 19'a karşı 407 milletvekilinin oyuyla geçen tasarıya göre, federal vize muafiyeti programı kapsamında ABD'yi vizesiz ziyaret edebilecek durumda olan ancak son 5 yılda Irak, Suriye, İran ve Sudan'da bulunan kişiler vize almak zorunda kalacak.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Cumhuriyetçilerin verdiği ve Demokrat milletvekillerinin de desteklediği yasa tasarısının yabancı teröristlerin ülkeye girmesi tehdidini ortadan kaldıracağını söyledi.
Paris'teki terör saldırılarından sonra ülkeye girişlerdeki kontrolün artırılmasının gündeme geldiği ABD'ye 38 ülkenin vatandaşları vizesiz girerek bir yılda 90 günü aşmayacak şekilde kalabiliyor. Bu 38 ülke arasında Belçika, Fransa, İtalya, Almanya, Hollanda, İsveç, İsviçre, İngiltere gibi ülkeler yer alıyor.
Yasa tasarısı, ayrıca Irak ve Suriye ile teröristlerin fazlaca bulunduğu değerlendirilen diğer ülkelerin vatandaşlarına ABD vizesi verilmesinde bazı değişiklikler getiriyor. Bu ülkelerden hükümet yetkilileri ile askeri yetkililerin ABD'ye seyahatleri bu kapsam dışında tutulacak.
Tasarıyla vatandaşları ABD'ye vizesiz girebilen 38 ülkenin Amerikalı yetkililerle terörle mücadele kapsamında bilgi paylaşması, vatandaşlarına biyometrik bilgi içeren e-pasaport vermesi gerekecek. Bunu kabul etmeyen ülkeler ABD'nin vize muafiyeti programından çıkarılacak.
ABD'nin vize muafiyeti programında bulunan Batılı ülkelerin vatandaşlarından en az 5 bin kişinin son 5 yılda Irak ya da Suriye'yi ziyaret ettiği belirtiliyor. ABD'ye her yıl yaklaşık 20 milyon kişi vize muafiyeti programı kapsamında vize almadan giriş yapıyor. Bu kişiler İç Güvenlik Bakanlığı'nın taramasından geçiyor.
Tasarısının şu günlerde son şekli verilen kamu harcamalarına ilişkin tasarıya eklenerek yıl sonuna kadar Senato'nun da onayından geçerek yasalaşabileceği ifade ediliyor.
ABD'ye, vatandaşları vize almadan girebilen 38 ülke şu şekilde sıralanıyor:
Andorra, Avustralya, Avusturya, Belçika, Brunei, Şili, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Monaco, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz, San Marino, Singapur, Slovakya, Slovenya, Güney Kore, İspanya, İsveç, İsviçre, Tayvan ve İngiltere.
Comments
No comment yet.