Türkiye’yi derinden etkileyen Koronavirüs salgını sadece ekonomi ve sağlık sektörlerinde değil, mimari alanda tercihlerin de değişmesine sebep oldu. Vatandaşın’konut’ tercihlerini değiştiren salgın sonrası uzmanlar;bu alanda yeni kriterler ortaya çıkabileceğini ifade ederken, vatandaş artık apartman dairesi değil müstakil ev tercih ediyor. Peki yakın vadede bu mümkün mü, vatandaşın tercihleri ne yönde değişiyor,ülke yöneticilerine düşen görev ne? Konuyu TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar ile konuştuk.
Yaşanılan pandemi sürecinin tüm toplumun davranış biçimini etkilediğini söyleyen Ayatar, salgının sosyolojik etkileri neticesinde yaşama alanlarında ve mimaride değişikler olacağının da ifade edildiğini ancak bunun gerçekci bir yaklaşım olmadığını belirterek, “Uzaktan çalışma, esnek çalışma gibi uygulamalar neticesinde evde geçireceğimiz sürenin uzayacağı öngörülüyor. İnsanların bahçeli, müstakil evlere rağbet edeceği şimdiden tartışılmaya başlandı. Ancak mevcut yapı stoku ve insanların gelir düzeyi düşünüldüğünde bu varsayımın çok da gerçekçi olmadığını düşünüyorum” dedi.
İnsan odaklı tasarımlar
“Çalışma alanlarındaki mimari değişimin daha kısa vadede gerçekleşmesi muhtemel görünüyor. Çalışma alanlarında yapısal mimari değişmese de açık ofis, toplantı alanları, yemekhane gibi kısımların pandemi kavramı çerçevesinde şekillendirileceği öngörülebilir” diyen İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, şu ifadeleri kullandı: “Ülke yöneticileri ve aydınlara düşen görev salgın konusunda gelecek için bir bakış açısı ortaya koyabilmek ve yeni uygulamaları bu bağlamda gerçekleştirebilmektir. Dikey mimari yerine yatay mimarinin tercih edilmesi, şehrin insan yoğunluğunu azaltacak şekilde planlanması, sosyalleşmenin önüne geçmeden yeni bir mimari tarzın yaratılması, daha insan odaklı yapıların tasarımı bu kapsamda ele alınabilecek kavramlardır.”
Haber: Gülçin Sezen Karaegemen Soylu
Yayınlayan: Nihal Özken
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı