8.898,23 TRY BIST 100 BIST 100
4,90 CNY CNY CNY
34,20 USD USD USD
37,72 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,10 TRY Faiz Faiz
77,51 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
32,24 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,55 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
108,54 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
367,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.935,56 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Asansörler "Alarm" Veriyor

Türkiye'deki asansörlü bina sayısının 300 bin civarında olduğu ve denetimler sonucunda asansörlerin yaklaşık yüzde 80'inin riskli olduğu tespit edildi.

Asansörler "Alarm" Veriyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik uyarınca belediyelerin sorumluluğunda denetime tabi tutulan aralarında okul, kamu kurum ve kuruluşlarının da yer aldığı binalardaki asansörlerin yarıdan fazlasının, kullanılamaz durumda olduğunun belirlendiği bildirildi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 5 Kasım 2011'de Resmi Gazete'de yayımladığı yönetmelikle, şehir içi mücavir alanlardaki asansörlerin yıllık muayene ve deneylerinin yaptırılmasından belediyeler sorumlu tutuldu.

Bunun üzerine Türkiye genelindeki belediyelerce, Türk Standartları Enstitüsü ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) gibi kurumların yanı sıra bağımsız denetim yapan uzman kuruluşlarla, asansörlerin denetimi konusunda anlaşmalar yapıldı. Türkiye genelinde 215 belediye ile denetim konusunda protokol yapan TMMOB'un gerçekleştirdiği asansör denetimlerinde, korkutan sonuçlar ortaya çıktı.

"Asansörlerin yüzde 80'i riskli"

TMMOB Asansör Kontrol Merkezi Müdürü Berkay Eriş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki asansörlü bina sayısının 300 bin civarında olduğunu ve denetimler sonucunda asansörlerin yaklaşık yüzde 80'inin riskli olduğunun tespit edildiğini vurguladı.

Denetimlerin yetkili kurumlarca yapılmasının insan sağlığı açısından önemli olduğuna dikkati çeken Eriş, şöyle konuştu:

"TMMOB olarak Türkiye genelinde 215 belediye ile protokol yaptık. Ülke genelindeki asansör denetimlerinin neredeyse yarısını biz yapıyoruz. Denetimler sonucu gördük ki maalesef bu konuda çok ciddi sıkıntılar var. Ülke genelindeki asansörlerin yüzde 80'i riskli durumda. Geçen yıl bu oran yüzde 90 civarındaydı ancak bakanlığın yönetmelik, genelgeleri ve bizler gibi denetleme yapan kurumların bilgilendirmeleri sayesinde biraz olsun bilinçlenme oldu."

Denetleme kuruluşları olarak yüksek derece riskli asansörlere "kırmızı etiket" yapıştırdıklarını ve bina yöneticilerini uyardıklarını ifade eden Eriş, "Kırmızı etiketin anlamı, asansörün can ve mal güvenliği açısından uygun olmadığını yansıtır. Maalesef Türkiye'deki birçok bina kırmızı etiket taşıyor" diye konuştu.

Asansörlerin uzman firmalarca ayda bir kez bakım ve onarımının yapılması, yılda bir kez de denetimden geçmesi gerektiğini dile getiren Eriş, "Yapılan denetimlerin ardından kırmızı etiket yapıştırılan ve verilen süreye rağmen bakımı yapılmayan asansörlerin mühürlenmesi gerekmektedir. Kapatma yetkisi de belediyelere verilmiştir. Ancak belediyeler bu konuda biraz duyarsız davranmaktadır" ifadelerini kullandı.

Bina yöneticilerinin yasal sorumluluk anlamında çok fazla yükümlülüğü olduğunu anlatan Eriş, "Milyonda bir ihtimal olsa bile olası bir can kaybı durumunda ilgili kişilere hapis cezası var. Size rapor verildiği ve tebliğ edildiği halde buna bir önlem alınmıyorsa bu durumda sorumluluk birinci derecede bina yöneticileri ait olmaktadır" dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın
SteelRadar Insight - Sayı 1 (Haziran 2024)

En çok okunan haberler

Outokumpu Mexinox teslimat gecikmeleri yaşıyor

3 Ekim 2024 Perşembe

Çinli otomotiv devi BYD, Manisa’da 1 milyar dolarlık yatırıma başladı

4 Ekim 2024 Cuma

Türkiye ile Ukrayna arasında Serbest Ticaret Anlaşması Resmi Gazete'de yayımlandı

5 Ekim 2024 Cumartesi

Fuat Tosyalı, TOGG Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Seçildi

4 Ekim 2024 Cuma

Fortescue, Zero batarya sistemi ile çalışan elektrikli greyderleri tanıttı

3 Ekim 2024 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun