8.643,88 TRY BIST 100 BIST 100
4,87 CNY CNY CNY
34,34 USD USD USD
37,42 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,07 TRY Faiz Faiz
75,11 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
32,50 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,45 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
102,15 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
374,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.026,19 TRY Altın(gr) Altın(gr)

''Artık Tarihi İpek Yolu'nun Yeniden Canlandırılması Bir Hayal, Nostalji Olmaktan Çıktı''

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasının bir hayal, nostalji olmaktan çıktığını belirtti.

''Artık Tarihi İpek Yolu'nun Yeniden Canlandırılması Bir Hayal, Nostalji Olmaktan Çıktı''

Hisarcıklıoğlu, ''Sınır kapılarında artan kapasite ve azalan bekleme süreleri sayesinde, tüccar ve sanayicilerimizin ihracat işlemleri maliyetlerinden tasarrufu yılda 200 milyon doların üzerine çıktı'' dedi.

''İpek Yolu Ülkeleri Arasındaki Ticaretin Kolaylaştırılması ve Geliştirilmesinde Gümrük İdarelerinin Rolü'' konulu ''5. Uluslararası Forum''un açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, son 20 yılda küresel üretim merkezinin Asya-Pasifik bölgesine kaydığını söyledi.

Bu dönemde yaşanan değişim ve dönüşüm sürecinin, tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasını ve bu güzergah üzerindeki ülkelerin, küresel ekonomik sisteme entegrasyonu gereğini doğurduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, ''İpek Yolu'nun bir ucunda küresel ekonominin büyüme motoru Çin, diğer ucunda ise yaşanan tüm krizlere rağmen dünyanın en büyük pazarı Avrupa Birliği var. Küresel sistemin stratejik havzaları olan Körfez, Hazar, Karadeniz ve Doğu Akdeniz, bu tarihi yolun güzergahı üzerinde. Zenginliklerle dolu müthiş bir coğrafya, tekrar birbirine yakınlaştı. Tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması bir hayal, bir nostalji olmaktan çıktı'' diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, planlanan ulaştırma projelerinin hayata geçirilmesi, kıtalar arasında malların modern TIR filoları ve tren konteynırları ile bölge limanları üzerinden taşınabilmesi halinde bölge içi ticaretin artacağını ve bölgede özel sektörün güçleneceğini vurguladı.

Yazıcı, ''Küresel ulaşım ağına sahip ülkelerin güven içinde ve istikrarlı olmasını tüm dünya ister ve destekler. O halde ülkelerimizin zengin olmasını, huzur içinde olmasını istiyorsak bu proje bize altın fırsatlar sunuyor'' dedi.
    
-''Çağın ihtiyaçlarına cevap üretemeyen gümrük mevzuatları...''-
    
İpek Yolu Havzası'nın tekrardan eski ihtişamına kavuşabilmesi ve küresel sisteme entegrasyonu için, bölgede ticaretin kolaylaştırılması, ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, özel sektörün gelişiminin sağlanması ve yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ''İpek Yolu Havzasının üzerindeki donmuş ihtilaflar, hantal bürokrasi, çağın ihtiyaçlarına cevap üretemeyen gümrük mevzuatları, ulaştırma hatlarının gelişmemiş ve gümrüklerin modernize edilmemiş olması önümüzdeki en büyük engelledir'' değerlendirmesini yaptı.

Bu engellerin aşılması noktasında, Türkiye'nin özellikle son 10 yılda attığı adımların bölge için örnek olması gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, geçen hafta, Afganistan'dan kara yolu taşımacılığı alanında söz sahibi kuruluş temsilcilerine kara yolu taşımacılığının bel kemiği olan TIR Sistemi hakkında 3 günlük bir eğitim verdiklerini anlattı.

TOBB iştiraki olan bir şirketin, sınır kapılarının modernizasyonunu yaptığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, ''Altyapı modernizasyonu için bütün finansal yükü taşıyoruz. Sınır beklemelerini neredeyse yarı yarıya azalttık. Kapıda çok daha az bekleyen sürücülerimiz, zamandan önemli ölçüde tasarruf sağlıyor ve maliyetleri düşüyor'' dedi.

Gümrük makamlarının da kontrollerini daha modern ortamlarda yaptığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, ''Bu güne kadar Kapıkule, Yunanistan, Bulgaristan, Irak, Gürcistan ve Suriye sınır kapıları modernize edildi. Sınır kapılarında artan kapasite ve azalan bekleme süreleri sayesinde, tüccar ve sanayicilerimizin ihracat işlemleri maliyetlerinden tasarrufu, yılda 200 milyon doların üzerine çıkmıştır'' bilgisini de verdi.

İran ve Pakistan ile Ekonomik İşbirliği Teşkilatı nezdinde İstanbul-Tahran-İslamabad Konteyner Tren Projesi'ni geliştirdiklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, üç ülke olarak hat üzerindeki engellerin kaldırılması için çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Hisarcıklıoğlu, ''Bugün kürsülere çıkıp birbirimize 'bürokratik engelleri kaldıralım', 'altyapıyı geliştirelim' gibi daha sonra unutacağımız sözler verebiliriz. Ancak, bizlerin çalışma anlayışı 'somut projeler üstünde işbirliği' olmalıdır. Birbirimizi rakip olarak değil, bir bütünün, yani yeniden canlandırmaya çalıştığımız İpek Yolu'nun tamamlayıcı unsurları olarak görmeliyiz'' diye konuştu.

Bu arada açılış konuşmalarının ardından, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın himayesinde Azerbaycan, Gürcistan, Tataristan, Kırgızistan ve Türkiye arasında ''Niyet mektubu'' ile İran, Pakistan ve Türkiye arasında imzalanacak ortak bildirinin imza töreni de gerçekleştirildi. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye-Kırgızistan arasında 19 anlaşma imzalandı

5 Kasım 2024 Salı

Bakan Şimşek, Türkiye-Çin İş Birliği Komitesi Toplantısı için Pekin’e gidiyor

5 Kasım 2024 Salı

Swiss Steel Group Yönetim Kurulu’nda değişiklik yaptı

31 Ekim 2024 Perşembe

Per Elfgren SSAB Special Steels başkanı olarak atandı

30 Ekim 2024 Çarşamba

Vale ve Jinnan Steel & Iron Group, Umman’da demir cevheri yoğunlaştırma tesisi yatırımı duyurdu

30 Ekim 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun