AB Komisyonu, bu teklifin üye ülkelerden gerekli ölçüde destek aldığını duyurdu. Yapılan açıklamada, "AB Komisyonu'nun Çin'den yapılan elektrikli otomobil ithalatına nihai karşıt vergiler koyma önerisinin kabulü, AB ülkelerinden gerekli desteği aldı." ifadelerine yer verildi.
Bu karar, komisyonun sübvansiyon karşıtı soruşturmasının tamamlanmasında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Açıklamada, AB ve Çin'in Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarıyla uyumlu alternatif çözümler üzerinde çalışmaya devam ettiği kaydedildi. Soruşturmanın kesin bulgularını içeren uygulama yönetmeliğinin en geç 30 Ekim 2024'e kadar AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanacağı belirtildi.
Komisyonun teklifi, AB nüfusunun yüzde 65'ini temsil eden 15 üye ülkenin nitelikli çoğunluğunun karşı oy kullanması durumunda engellenebiliyor. Başta Fransa ve İtalya'nın desteklediği ek vergi uygulamasına Almanya ve Macaristan karşı çıkıyor.
Son yıllarda, Avrupa ülkelerinde satılan elektrikli otomobillerde Çin üreticilerinin payı hızla artarken, Çin'de üretilen düşük fiyatlı ve sübvanse edilmiş elektrikli otomobiller rakiplerini geride bırakıyordu.
AB Komisyonu, temmuz ayında Çin'de üretilen elektrikli otomobillerin AB üyesi ülkelere ithalatında geçici ilave vergi uygulamaya başlanacağını açıklamıştı. Daha önce, AB, Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 10 vergi uyguluyordu. Yeni düzenleme ile Tesla'nın Çin'de üretilen modellerine yüzde 7,8, BYD'ye yüzde 17, Geely’ye yüzde 18,8 oranında ek vergi gelmesi bekleniyor. Soruşturmada işbirliği yapan ancak listelenmeyen üreticilere yüzde 20,7, SAIC ve işbirliği yapmayan diğer şirketlere ise yüzde 35,3 oranında vergi uygulanması planlanıyor.
Yüzde 45'e kadar varan ek vergilerin kasım ayı başında tahsil edilmeye başlanması bekleniyor. Bu durum, Avrupa otomotiv pazarında önemli değişikliklere yol açabilir ve yerli üreticilere rekabet avantajı sağlaması umuluyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı