Hoekstra, Brüksel'de yaptığı açıklamada, şu anda geçiş sürecinde olan ve 2026 başında tam olarak yürürlüğe girmesi planlanan AB'nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) hakkında bilgi verdi. AB'nin kendi ürünleri için ödenen karbon fiyatı ile ithal mallar için ödenen karbon fiyatını eşitlemeyi hedefleyen mekanizma, karbon yoğun sektörlerde ithalatçıların yükümlülüklerini belirliyor.
AB, CBAM Kapsamını Daraltmayı Planlıyor
Hoekstra, AB’nin yaptığı değerlendirmelerde, sınırda karbon vergisi kapsamındaki emisyonların neredeyse tamamının ilgili şirketlerin yalnızca yüzde 20’si tarafından üretildiğini belirlediklerini söyledi. Bu doğrultuda AB, CBAM’i en büyük ithalatçılarla sınırlamayı değerlendiriyor.
Bürokrasiyi azaltma ve üretkenliği artırma çabalarının bir parçası olarak çoğu işletmeyi CBAM uyum sürecinden ve maliyetlerden muaf tutmayı hedeflediklerini ifade eden Hoekstra, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik yükleri hafifletmeyi amaçladıklarını dile getirdi.
2026'da Tam Yürürlüğe Girecek
Karbon yoğun sektörler olan çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ithalatına uygulanacak CBAM kapsamında, bu aşamada AB ithalatçılarının ürünlerin hacmini ve üretim sırasında ortaya çıkan sera gazı emisyon miktarını raporlaması gerekiyor. AB, 2026'da başlaması planlanan nihai döneme yönelik metodolojiyi geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor.
2026’dan itibaren ithalatçıların ürünlerinin sera gazı emisyonlarına karşılık gelen sayıda CBAM sertifikası satın alıp teslim etmesi gerekecek. AB ile denk seviyede karbon fiyat mekanizmasına sahip olunması durumunda ise fark ödenmeden AB’ye ihracat yapılabilecek.
CBAM Küresel Eleştirilerin Hedefinde
AB’nin CBAM uygulaması, başta ABD ve Hindistan gibi ülkeler tarafından sert biçimde eleştiriliyor. Söz konusu ülkeler, mekanizmanın uluslararası ticarette adil rekabeti zedelediğini savunuyor.
Öte yandan, AB içindeki şirketler de Birliğin sürdürülebilirlik ve çevre politikalarını karmaşık ve maliyetli buluyor. AB Komisyonu, iş ortamını geliştirmek ve rekabetçiliği artırmak amacıyla çeşitli politikaların basitleştirilmesini içeren bir paket üzerinde çalışıyor. CBAM’de yapılacak değişiklik teklifinin de bu pakete dahil edilebileceği değerlendiriliyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı