Ancak Dünya Bankası, talebin yavaşlaması ve arzın bol olması nedeniyle metal fiyatlarında 2023 seviyelerinden daha fazla düşüş olacağını, ardından talebin toparlanmasıyla 2025'te istikrara kavuşacağını öngörüyor.
BMI, yıllık bazda çoğu endüstriyel metal ve enerji emtiasının 2024'te 2023'e kıyasla artış göstermesinin beklendiğini belirtiyor. Kurum, bunu doların zayıflamasına, devam eden arz kısıtlamalarına ve olumlu havaya bağlıyor. Ancak zayıf küresel büyümenin ve yavaşlayan Çin ekonomisinin fiyat artışını sınırlayabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Yıllık ortalamalar açısından BMI, 2024'te 2023'e kıyasla en önemli artışların doğal gaz, demir cevheri, kalay ve alüminyumda olacağını, çinkonun ise en keskin düşüşlerle karşı karşıya kalacağını öngörüyor. Ajans, fiyatların 2022'deki en yüksek seviyeleri ile COVID öncesi en düşük seviyeleri arasında kalacağını; durgunluk riskleri, jeopolitik belirsizlikler, dolardaki dalgalanmalar ve El Niño'nun etkileri nedeniyle bir miktar dalgalanma olacağını öngörüyor.
Dünya Bankası, Emtia Görünümü raporunda, Çin ve diğer büyük ekonomilerdeki zayıf ekonomik faaliyetlerin yanı sıra arzdaki iyileşmelerin de etkisiyle ana metal fiyatlarında 2024 yılına kadar istikrarlı bir düşüş öngörüyor. Fiyatlarda 2022'ye kıyasla 2023 yılında yüzde 12, 2024'te ise yüzde 5 oranında düşüş öngörülüyor. Rapor, Çin dışındaki yüksek borçlanma maliyetlerinin sanayide ve dayanıklı tüketim mallarında yaygın olarak kullanılan kurşun ve kalay gibi metallere olan talebi azaltabileceğinin altını çiziyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı