Dünya Çelik Birliği (worldsteel), bugün 2024 ve 2025 yılları için Kısa Vadeli Görünüm (SRO) çelik talep tahminini yayınladı.
Yapılan açıklamaya göre,2024 yılında küresel çelik talebinde yüzde 1,7 artış yaşanarak 1,79 milyar ton seviyelerinin görüleceği ifade edildi. Önümüzdeki yıl ise, çelik talebinde yüzde 1,2 artış ile 1,82 milyar ton elde edilmesi yönünde beklentileri olduğu paylaşılırken 2025 yılında Türkiye'deki çelik talebinin yüzde 5 düşüşle 39,4 milyon ton seviyesine düşmesi tahmin edildi.
Türkiye'nin ham çelik üretimi Ocak-Şubat döneminde yıllık %34,5 artarak 6,3 milyon tona ulaşırken; Şubat ayında yıllık artış %46,6 artışla 3,1 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.
Yayınlanan verilere göre, küresel çelik talebinin 2025 yılında yüzde 1,2'ye gerilemesi yönünde beklentiler söz konusu.
Worldsteel, küresel çelik talebinde 2023 yılında %17 artış sağlanarak toplam üretim rakamının 38,1 milyon ton seviyesinde gerçekleştiğini söyledi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dünya Çelik Ekonomi Komitesi Başkanı Martin Theuringer;
"2020'deki COVID krizinden bu yana iki yıllık negatif büyüme ve şiddetli piyasa dalgalanmasının ardından, küresel çelik talebinin bir büyüme yörüngesine yerleştiğine dair ilk işaretleri görüyoruz." 2024 ve 2025'te.
Küresel ekonomi, birçok güçlü olumsuzluk, salgının devam eden etkisi ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, yüksek enflasyon, yüksek maliyetler ve düşen hane halkı satın alma gücü, artan jeopolitik belirsizlikler ve güçlü parasal sıkılaştırmayla karşı karşıya olmasına rağmen dayanıklılık göstermeye devam ediyor. Bu parasal sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaşırken, sıkılaşan kredi koşulları ve yüksek maliyetlerin, çoğu büyük pazarda konut faaliyetlerinde keskin bir yavaşlamaya yol açtığını ve imalat sektörünü küresel anlamda sekteye uğrattığını gözlemledik. Dünya ekonomisi bu parasal sıkılaştırma döngüsünden sonra yumuşak bir iniş yaşayacak gibi görünse de, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkisi, yüksek maliyetler ve yüksek jeopolitik belirsizlikler nedeniyle küresel çelik talebindeki büyümenin zayıf kalmasını ve piyasa oynaklığının yüksek kalmasını bekliyoruz.”
Worlsteel,gayrimenkul yatırımlarının düşmeye devam etmesi nedeniyle Çin'deki çelik talebinin 2024 yılında 2023 seviyesinde kalmasını bekliyor. Ancak buna karşılık gelen çelik talebindeki kayıp, altyapı yatırımları ve imalat sektörlerinden gelen çelik talebindeki büyüme ile telafi edilecek. 2025'te Çin çelik talebinin %1'lik düşüşle düşüş eğilimine döndüğünü görüyor.
Bu tahmin, 2025 yılına gelindiğinde Çin'in çelik talebinin, son zirve yılı olan 2020'den önemli ölçüde düşük olacağını gösteriyor. Bu tahmin aynı zamanda Çin'in zirve çelik talebine ulaşmış olabileceği ve ülkenin çelik talebinin muhtemelen devam edeceği yönündeki görüşümüzle de uyumlu. Çin'in gayrimenkul ve altyapı yatırımlarına dayalı ekonomik kalkınma modelinden giderek uzaklaşmasıyla orta vadede düşüş yaşanacak.
2023 yılı için Çin'e yönelik görünen çelik kullanımı (ASU) tahminimiz resmi istatistiklere dayanıyor ve %3,3'lük bir düşüş öngörüyor. Bu, 2023 çelik talebi büyüme oranı tahminimizin, Ekim 2023'te yaptığımız önceki tahminimize göre yaklaşık yüzde 5 puanlık aşağı yönlü bir revizyonunu temsil ediyor. Çin'in geçen yılın dördüncü çeyreğindeki çelik talebi gerçekten de Ekim 2023'te beklediğimizden daha zayıftı. Çelik kullanan başlıca sektörlerin oranı, gerçek çelik talebinin tahmini ASU'dan daha iyi olduğunu gösteriyor.
Worldsteel'in Çin hariç dünyaya ilişkin tahminleri ise, çelik talebinde 2024-25 döneminde yıllık %3,5 gibi nispeten güçlü bir seviyede geniş tabanlı bir büyüme olacağını gösteriyor.
- Hindistan, 2021'den bu yana çelik talebi büyümesinin en güçlü itici gücü olarak ortaya çıktı ve tahminlerimiz, Hindistan çelik talebinin, çelik kullanan tüm sektörlerde ve özellikle de çelik kullanan tüm sektörlerde devam eden büyümenin etkisiyle, 2024 ve 2025 yıllarında çelik talebinde %8'lik bir büyüme ile ilerlemeye devam edeceğini gösteriyor. Altyapı yatırımlarındaki güçlü büyümenin devam etmesiyle. 2025 yılında Hindistan'daki çelik talebinin 2020 yılına göre neredeyse 70 milyon ton daha yüksek olacağı öngörülüyor.
- Dünyanın MENA ve ASEAN gibi gelişmekte olan diğer bölgelerinin , 2022-2023 dönemindeki önemli yavaşlamanın ardından, 2024-2025 döneminde çelik talebinde hızlanan bir büyüme göstermesi bekleniyor. ASEAN bölgesinde siyasi istikrarsızlık ve rekabet gücünde erozyon gibi artan zorlukların, çelik talebindeki büyümenin daha düşük bir trende yol açabileceğini gözlemliyor.
- Gelişmiş dünyanın da 2024'te %1,3 ve 2025'te %2,7 ile güçlenen bir toparlanma göstermesi bekleniyor; çelik talebinin 2025'te AB'de nihayet anlamlı bir toparlanma gösterdiğini ve ABD, Japonya ve Japonya'da dayanıklılığın devam ettiğini görmeyi bekliyor.
Worldsteel'e göre AB (ve Birleşik Krallık) şu anda en büyük zorluklarla karşı karşıya olan bölge olmaya devam ediyor. Bölge ve özellikle çelik kullanan sektörler çok sayıda cephede zorluklarla karşı karşıya: jeopolitik değişimler ve belirsizlik, yüksek enflasyon, parasal sıkılaştırma ve mali desteğin kısmen geri çekilmesi ve hala yüksek enerji ve emtia fiyatları. Bu aşağı yönlü faktörlerin devam etmesi, bölgenin çelik talebinin 2023 yılında büyük bir düşüşle 2000 yılından bu yana en düşük seviyesine gerilemesine ve bu yıla ilişkin tahminlerin önemli ölçüde aşağıya doğru revize edilmesine yol açtı. Bölgenin çelik talebinin 2024'te sadece teknik bir toparlanmanın ardından 2025'te %5,3'lük bir büyüme ile anlamlı bir toparlanma göstermesi bekleniyor. 2024'te AB için öngörülen çelik talebinin 2020'deki pandemi dip seviyesinden yalnızca 1,5 Mt daha yüksek olduğu görülüyor.
AB'nin tam tersine, ABD çelik talebi sağlıklı çelik talebi temelleri göstermeye devam ediyor. Enflasyon Azaltma Yasası'nın desteğiyle artan güçlü yatırım faaliyeti ve konut faaliyetlerindeki kademeli toparlanma sayesinde, 2023'te konut piyasasındaki yavaşlamanın yol açtığı sert düşüşün ardından, ülkenin çelik talebinin 2024'te hızlı bir şekilde büyüme yoluna dönmesi bekleniyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı