Rusya'nın ihracatında en büyük payı yüzde 22,5 ile Meksika alırken, onu yüzde 16,1 ile Türkiye izledi. Bu ürünlerin %16,1'i Türkiye'ye 972.257 ton slab, 1.610.065 ton kütük ve blum olmak üzere ihraç edildi.
Yaptırım uygulamayan ülkelerden gelen talep ve AB'de Rusya'dan yarı mamul çelik ithalatının yasak olmaması nedeniyle ihracat bu kısıtlamalara rağmen yüksek seviyesini korudu.
AB'nin Rus yarı mamul ürünlerinden haddelenmiş çelik ürünleri ithalatına yönelik yasağı, özellikle inşaat demiri ve filmaşin olmak üzere tedarikçilerin Rus kütüğünden haddelenmiş tüm çelik ürünlerde kısıtlamalarla karşı karşıya kalacağı 1 Nisan 2024'te yürürlüğe girecek.
2023 yılı, çelik endüstrisi için karmaşık zorluklar ve değişimlerle karakterize edildi. Yaptırımlar, özellikle de Rus çeliği için AB pazarının kapatılması, şirketleri ihracat akışlarını yeniden dağıtmaya zorladı. Ancak 2023 yılının ilk yarısının sonuçlarının ardından metalurji sektörü istikrar kazandı. Artan iç talep, rublenin değer kaybetmesi ve alternatif pazar arayışları sektörün normale dönmesini sağladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı