Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Özdolgun, dünya pazarında en yüksek tüketimi bulunan AB pazarına yüksek gümrük vergisi nedeniyle zeytinyağı ihraç edilemediğini belirterek, Türkiye'nin ilk etapta 10 bin ton, sonraki aşamada ise 50 bin ton kota almasının gerektiğini söyledi.
Ege İhracatçı Birlikleri'nden yapılan yazılı açıklamada Almanya'nın Köln şehrinde düzenlenen ve dünyanın en büyük gıda fuarları arasında gösterilen Anuga Gıda Fuarı’nda ZZTK'nın Türkiye’nin çeşitli yörelerine ait sofralık zeytinlerini ve Türk zeytinyağını tanıttığı belirtildi.
AB ülkelerinin yanı sıra Japonya, Brezilya, Libya, Hindistan, Çin, Tayvan, Suudi Arabistan, Gürcistan, Ukrayna ve Kanada’dan gelen ithalatçıların ürünlerine yoğun ilgi gösterdiği bildirilen açıklamada, ihracatçının AB kotası için kulis çalışması yaptığı da belirtildi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerine yer verilen Başkan Yardımcısı Özdolgun, AB'nin Türk zeytinyağına uyguladığı ton başına bin 300 avro gümrük vergisi nedeniyle Türk zeytinyağının Avrupa’da tüketilmesinin yolunun kapandığını, kota sorununun aşılması halinde Türkiye’nin bu pazarda ciddi ivme kazanacağını ifade etti.
Türkiye’nin Avrupa’ya yıllık 100 ton sembolik bir gümrüksüz zeytinyağı ihraç kotası olduğuna işaret eden Özdolgun, şunları kaydetti:
"Tunus’un 50 bin ton kotası var. AB dışındaki tüm zeytinyağı üretici ülkelerin kotaları var. Türkiye’nin ilk etapta 10 bin ton, sonraki aşamada ise 50 bin ton kota alması lazım. Türkiye’de önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte zeytinyağı üretimi katlanarak artacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın tahminlerine göre Türkiye önümüzdeki süreçte yıllık 650 bin ton zeytinyağı üreten bir ülke konumuna gelecek. Bu rakam şu andaki rekoltemizin yaklaşık 4 katı. Üstelik AB ülkelerinde yeni zeytin ağacı plantasyonu yapılamıyor ama orada da tüketim her yıl artıyor. Yani kendi üye ülkelerinin dışında zeytinyağı arzına ihtiyaçları var. Bu nedenle, kısa sürede AB’den en az bir 50 bin ton kota alacağımızı ümit ediyoruz."
Almanya’da sayıları milyonlarla ifade edilen Türk nüfusu olduğuna dikkati çeken Özdolgun bu ülkeye yapılan zeytin ihracatının yüzde 4 artışla 31 milyon 839 bin dolara ulaştığını belirtti. Bu pazardaki konumu güçlendirmeyi istediklerini kaydeden Özdolgun, 2023 yılındaki 1 milyar dolar sofralık zeytin ihraç hedefinde Almanya'nın büyük payının olacağını bildirdi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı