8.643,88 TRY BIST 100 BIST 100
4,87 CNY CNY CNY
34,34 USD USD USD
37,42 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45,07 TRY Faiz Faiz
75,11 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
32,50 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,45 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
102,15 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
374,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.026,19 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Yeşil binalar: Dünya genelinde 17 sürdürülebilir mimari örneği

Dünyanın dört bir yanından dikkat çeken 17 yeşil binadan oluşan içeriğimizi sizler için derledik…

Yeşil binalar: Dünya genelinde 17 sürdürülebilir mimari örneği

Pixel Building (Melbourne, Avustralya)

Açılış tarihi: 2010 Kullanım amacı: Ofis Tasarım: Decibel Architecture

On yıl önce açıldığında, Pixel Binası, Avustralya'nın ilk karbon nötr ofis binasıydı ve sahada kendi gücünü ve suyunu üretiyordu.

Enerji tasarrufu sağlayan özellikleri arasında, gölge sağlayan ve gerektiğinde gün ışığını en üst düzeye çıkaran renkli, göz alıcı paneller, atık suyun işlenmesine yardımcı olan destekler, yağmur suyunu yakalayan bir çatı ve bir dizi dikey rüzgar türbini bulunmaktadır.

One Central Park (Sidney, Avustralya)

Açılış tarihi: 2014 Kullanım amacı: Yerleşim Tasarım: Ateliers Jean Nouvel ile PTW Architects

One Central Park'ın cephesinde dikey bahçeler bulunmaktadır. 250 tane Avustralya bitkisi ve çiçeği One Central Park'ı kapladığı için, binanın eteğindeki bir park tam anlamıyla yapı üzerinde devam ediyor.

Skyscraper.com’un verdiği bilgiye göre yapı, eş büyüklüğündeki geleneksel bir binaya kıyasla %25 daha az enerji tüketimine sahiptir.

Bahreyn Dünya Ticaret Merkezi 1 ve 2 (Bahreyn)

Açılış: 2008 Kullanım amacı: Ofis Tasarım: Atkins

Bahreyn'in başkenti Manama'daki Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kuleleri, rüzgarı tam anlamıyla kullanmak için tasarlandı. 787 metreye ulaşan Bahreyn Dünya Ticaret Merkezi kompleksinin fütüristik kuleleri, elektrik üretmek için kuleler arasındaki gökyüzü köprülerine monte edilen üç türbinle, çöl rüzgarlarından faydalanmak için en uygun şekilde konumlandırıldı. Arap yelkenli gemilerini anımsatan kulelerin şekilleri, binaların elektriğinin yaklaşık %15'ini sağlayan türbinlere huni rüzgârına yardımcı oluyor.

Museum of Tomorrow (Rio de Janeiro, Brezilya)

Açılış: 2015 Kullanım amacı: Bilim müzesi Tasarım: Santiago Calatava

Farklı dirsekli çatısı, yansıtıcı havuzları ve iskelet yapısı (mimar Santiago Calatrava'nın imzası) Rio'nun Museum of Tomorrow’u, gelecekteki olasılıkların bir kanıtıdır.

Sürdürülebilir tasarım özellikleri arasında binanın neofuturist estetiğine katkıda bulunan ayarlanabilir, yüzgeç benzeri güneş panelleri ve klima sisteminde kullanılmak üzere yakındaki Guanabara Körfezi'nin dibinden soğuk su alan bir pompalama sistemi bulunmaktadır.

Batı Vancouver Kongre Merkezi (Vancouver, Kanada)

Açılış: 2009 Kullanım amacı: Fuarlar, kongreler, etkinlikler Tasarım: LMN Architects

Çifte LEED (Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik) platin sertifikası alan türünün ilk binası olan Vancouver Kongre Merkezi’nin çatısında harika şeyler oluyor.

Çatının bitkilerini ve otlarını polenleştirmek için dört Avrupa bal arısı kovanı kuruldu, bu da yaz aylarında ısı birikimini azaltmaya ve kışın da tutmaya yardımcı oldu. Bunun da ötesinde, çatının eğimli şekli su tahliyesine ve tohumların dağılımına da yardımcı olur.

Ama tüm eylem çatıda değil. Projenin bir kısmı yerli yengeçler, somon ve kabuklu deniz ürünleri içeren bir deniz ekosistemini desteklemeye yardımcı olan sütunlar ile su üzerine inşa edilmiştir.

Şanghay Kulesi (Şanghay, Çin)

Açılış: 2015 Kullanım amacı: Ofis, otel Tasarım: Gensler

Dünyanın 2.073 feet yüksekliğindeki ikinci en yüksek binası olan Shanghai Kulesi, hem mimari hem de sürdürülebilir bir harikadır.

Binanın etrafına sarılmış şeffaf bir ikinci cilt, doğal havalandırma görevi gören, enerji maliyetlerini azaltan ve dış ışıklara güç veren dış cepheye dahil edilen 270 rüzgar türbini içeren bir yakalanan hava tamponu oluşturur.

Bu gibi önlemler sayesinde, kule diğer gökdelenlerden önemli ölçüde daha az güç kullanır ve platin LEED (Enerji ve Çevre Tasarımında Liderlik) sertifikasına sahiptir.

CopenHill (Kopenhag, Danimarka)

Açılış: 2017 Kullanım amacı: Santral, spor tesisi Tasarım: Bjarke Ingels Group (BIG)

Amager Bakke olarak da adlandırılan CopenHill, hem elektrik üretmek için atık yakan bir elektrik santrali hem de dünyanın en yüksek tırmanma kulelerinden biri olarak ele alabileceğiniz bir spor tesisidir. Ancak en muhteşem teklifi ise yapay bir kayak ve snowboard eğimidir.

Architect Magazine'e göre, kış eğlencesinin altında 440.000 ton atık, fırınlar, buhar ve türbinler tarafından yılda 150.000 ev için temiz elektrik ve ısıtmaya dönüştürülüyor.

Marco Polo Kulesi (Hamburg, Almanya)

Açılış: 2010 Kullanım amacı: Yerleşim Tasarım: Behnisch Architekten

Apartman binasının her katı, bir eksen etrafında, alt kattan birkaç derece uzağa döndürülmüştür. Bu, bina sakinlerini doğrudan güneşten koruyan ve elektrikli klima ihtiyacını ortadan kaldıran gömme cephelere izin verir.

Behnisch'e göre diğer yeşil özellikler, çatıda sıcak havayı bir soğutma sistemine dönüştüren bir ısı eşanjörü ve bina sakinlerinin dışarıdan gelen gürültüyle rahatsız olmadan rahatça uyuyabileceği anlamına gelen doğal havalandırmadır.

Bosco Verticale (Milano, İtalya)

Açılış: 2014 Kullanım amacı: Yerleşim Tasarım: Boeri Studio

Mimar Stefano Boeri, gökyüzündeki bu lüks daireleri geniş, tam yetişmiş ağaçları ve çeşitli toprak örtüsü bitkilerini ve çalılarını barındıracak geniş alanlarla tasarladı. Skyscrapercenter.com'a göre bu, "şimdiye kadar gerçekleşen en yoğun yaşayan yeşil cephelerden biri" dir.

Bütün bu yeşillikler Bosco Verticale ve şehirdeki hava kalitesini daha geniş bir şekilde artırmaya yardımcı olur.

Suzlon One Earth (Pune, Hindistan)

Açılış: 2009 Kullanım amacı: Ofis Tasarım: Christopher Benninger

Rüzgar türbini tedarikçisi Suzlon'un en üst düzey yeşil bir merkeze sahip olması şaşırtıcı değil.

Suzlon One Earth kampüsü platin LEED sertifikasına sahiptir. Kampüs, elektrik ihtiyacının bir kısmını sahada üretiyor - bu gücün %80'i rüzgardan ve %20'si güneşten geliyor. Elektriğinin geri kalanı tesis dışı yel değirmeni çiftliklerinden geliyor ve bu da onu net sıfır enerji binası yapıyor.

ACROS Fukuoka Valilik Uluslararası Salonu (Fukuoka, Japonya)

Açılış: 1995 Kullanım amacı: Konser salonu da dahil olmak üzere karma Tasarım: Emilio Ambasz and Associates

Japonya'nın güneyindeki Fukuoka şehri, ACROS ile erken dönemde yeşil mimari hareketine girdi. Bir tarafı normal bir ticari binaya benziyor, diğeri ise Babil'in Asma Bahçeleri fantezilerinin dışında bir şey. Metaefficient.com'a göre, yaklaşık 197 feet'e kadar ulaşan 15 bahçe terasına sahiptir.

Teraslar sadece muhteşem görünmekle kalmaz, aynı zamanda binanın sıcaklığını da azaltır ve böcekleri ve kuşları korur.

The Edge (Amsterdam, Hollanda)

Açılış: 2014 Kullanım amacı: Ofis Tasarım: PLP Architecture

Çekirdeği kadar büyük bir atriyuma sahip hafif, aydınlık ve uygulama kontrollü bir bina olan Edge, çalışan dostu olduğu kadar yeşil.

Geleneksel elektrik ışıklarından ve kablolardan kaçınılarak, LED'ler, bilgisayar kablolarının sensörlere bağlı olduğu bir "dijital tavan" ile çalışır ve sabit bir hızda çalışmak yerine aydınlatma gereksinimlerini öngörür. Mimarlar geleneksel aydınlatmaya göre %80 daha fazla tasarruf olduğunu tahmin ediyorlar.

Binanın dışı güneş panellerinden yapılmıştır. Sıcaklıklar, bir akiferde farklı seviyelerden daha sıcak ve daha soğuk su pompalanarak düzenlenir. Çalışanlar pencere panjurlarını bir telefon uygulaması ile bile ayarlayabilirler. The Edge, İngiliz derecelendirme kuruluşu BREEAM'dan %98.3 sürdürülebilirlik puanı aldı.

PARKROYAL Collection Pickering (Singapur)

Açılış: 2013 Kullanım amacı: Otel Tasarım: WOHA Architects

PARKROYAL Collection Pickering, açıkça Singapur'un tropikal ortamından ilham alıyor. Tasarım, terraformed pirinç tarlalarından esinlenmiştir ve binanın cephesine çok sayıda gökyüzü bahçesi yerleştirilmiştir.

Ortak alanlara ve misafir odası balkonlarına palmiye ağaçları da dahil olmak üzere bir çok yeşillik konumlandırılmıştır. Bunlar ayrıca doğal bir soğutma etkisi sağlar.

WOHA ayrıca tasarıma çatlaklar, şelaleler ve dereler de ekledi. Bu özellikler kendi kendini idame ettirecek şekilde tasarlanmıştır ve Singapur'un bol yağışından yararlanarak tüm bu bitkileri bir damla sistemiyle sulamak için tasarlanmıştır.

Robinson Kulesi (Singapur)

Açılış: 2019 Kullanım amacı: Ofis Tasarım: Kohn Pedersen Fox Associates

Resmi olarak 18 Robinson olarak bilinen bu kule, Singapur'un mimari tacında yeni bir mücevher.

Tasarım, Singapur'un Peyzaj Değiştirme Politikasında belirlenen ve yeni projelerin binayı inşa etmek için kaldırılan yeşilliklere eşit kamusal yeşil alanları içermesini gerektiren katı standartları karşılamaktadır.

Ağaçlar ve diğer bitkiler için podyumlar ve paletlerle donatılmış olan tasarım, mevcut doğal ışık miktarını da en üst düzeye çıkarır ve bu da yapay aydınlatma maliyetlerini azaltır.

One Angel Square (Manchester, Birleşik Krallık)

Açılış: 2013 Kullanım amacı: Ofis Tasarım: 3DReid

3DReid, One Angel Square'i esneklik göz önünde bulundurularak tasarladı ve beraberinde sürdürülebilirlik bonusları getirdi.

Binanın yapısı ve sistemleri, yeni kiracıların alanı ihtiyaçlarına göre kolayca yeniden düzenlemelerini ve yeniden düzenlemelerini sağlar. Bu, tamir maliyetlerinden ve bunlarla birlikte gelen enerji faturalarından tasarruf sağlar.

Bina ayrıca ısıtma ve soğutma maliyetlerini azaltmaya yardımcı olan çift cidarlı bir cepheye, bir ısı eşanjöründen soğuk hava getiren yeraltı beton borulara ve geri dönüştürülmüş atık paletlerden yapılmış şık mobilyalara sahiptir.

Yapı %95.16 BREEAM puanı almıştır.

Bullitt Center (Seattle, Washington, ABD)

Açılış: 2013 Kullanım amacı: Ofis Tasarım: Miller Hull

Bina, enerjisinin %100'ünü yerinde yenilenebilir kaynaklardan almaktadır (yaşayan bina sertifikası var). 575 adet güneş paneli ile bir yılda tükettiğinden daha fazla enerji yaratmaktadır.

Bullitt Center 250 yıl dayanacak şekilde tasarlanmıştır.

Eastgate Center (Harare, Zimbabve)

Açılış: 1996 Kullanım amacı: Alış veriş merkezi ve ofis Tasarım: Mick Pearce

Beyaz karıncalar - kötü şöhretli odun ve ev yıkıcıları - Afrika'nın en dikkat çekici yeşil binalarından biri için tasarım ilhamıdır.

Mimar Mick Pearce'ın biyomimikri yetenekleri sayesinde, Eastgate Center'ın geleneksel anlamda klima veya ısıtma sistemleri yoktur.

Bunun yerine Pearce, geleneksel Zimbabwe duvarcılığını beyaz karıncaların yuvalarını sabit bir sıcaklıkta tutmak için kullandıkları tasarım teknikleriyle birleştirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Konut piyasasında büyük gerileme: Satışlar 3 yılın en düşük noktasında

17 Mayıs 2024 Cuma

Konut fiyatları şubatta arttı

24 Nisan 2024 Çarşamba

İzmir'de konut satışları %2,7 arttı

14 Mart 2024 Perşembe

Konut satışları 2023'te 17,5 azaldı

19 Ocak 2024 Cuma

İş yerlerine yapılacak kira artış oranı belli oldu

4 Aralık 2023 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun