8.964,10 TRY BIST 100 BIST 100
4,87 CNY CNY CNY
34,22 USD USD USD
37,44 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
43,86 TRY Faiz Faiz
79,26 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
31,23 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,43 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
106,29 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
375,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.916,04 TRY Altın(gr) Altın(gr)

worldsteel" Gelişmekte olan ülkelerdeki çelik talebinin 2025'te %4,2 artması bekleniyor"

worldsteel, 2025'te küresel üretimde olası bir toparlanma konusunda ihtiyatlı iyimserlik olduğunun altı çizerken, "2025'te Çin hariç dünyada geniş tabanlı bir toparlanma görmeyi bekliyoruz." dedi.

worldsteel" Gelişmekte olan ülkelerdeki çelik talebinin 2025'te %4,2 artması bekleniyor"

Dünya Çelik Birliği (worldsteel) 2024 ve 2025 için Kısa Vadeli Görünüm (SRO) güncellemesini yayınladı.

Buna göre, bu yıl küresel çelik talebinin %0,9 daha düşerek 1.751 Mt'a gerileyeceğini tahmin ediyor. Üç yıllık düşüşün ardından, 2025'te Çin hariç dünyada geniş tabanlı bir toparlanma görmeyi bekliyoruz. Küresel çelik talebinin 2025'te nihayet %1,2 oranında toparlanarak 1.772 Mt'a ulaşması öngörülüyor.

Alman Çelik Birliği Genel Müdürü ve worldsteel Ekonomi Komitesi Başkanı Dr. Martin Theuringer, görünüm hakkında yorum yaparken şunları söyledi: “2024, küresel üretim sektörünün hanehalkı satın alma gücünün azalması, agresif parasal sıkılaştırma ve artan jeopolitik belirsizlikler gibi sürekli karşı rüzgarlarla boğuşmaya devam etmesiyle küresel çelik talebi için zor bir yıl oldu. Sıkı finansman koşulları ve yüksek maliyetlerle yönlendirilen konut inşaatındaki devam eden zayıflık, çeliğe olan talebin yavaşlamasına daha da katkıda bulundu.

Çin de dahil olmak üzere çoğu büyük ekonomi için 2024 çelik talebi görünümümüzde önemli aşağı yönlü revizyonlar yapıyoruz, bu da imalatta süregelen zayıflığın yanı sıra devam eden küresel ekonomik rüzgarları yansıtıyor. Artık 2024 yılında Çin'de ve çoğu büyük gelişmiş ekonomide çelik talebinde kayda değer bir düşüş öngörüyoruz. Buna karşın, Hindistan'ın güçlü ivmesini sürdürmesi ve hem 2024 hem de 2025 yılları için çelik talebinde güçlü bir büyüme öngörülmesi beklenmektedir. Diğer büyük gelişmekte olan ekonomilerin çoğunun 2024 yılında çelik talebinde bir toparlanmaya tanık olması ve 2022-2023 yıllarında yaşanan yavaşlamadan kurtulması bekleniyor.

Parasal sıkılaştırmanın devam eden etkileri, yüksek maliyetler, sınırlı satın alınabilirlik ve jeopolitik belirsizlikler gibi faktörlerin yarattığı zorluklara rağmen, küresel çelik talebinin 2025 yılında geniş tabanlı ılımlı bir büyüme aşamasına gireceği konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik içindeyiz. 2025-2026 yılları için küresel çelik talebi görünümünün temel belirleyicileri, Çin'in emlak sektörünün istikrara kavuşturulmasında kaydedilen ilerleme, özel tüketim ve iş yatırımlarını teşvik etmede faiz oranı ayarlamalarının etkinliği ve büyük küresel ekonomilerde karbonsuzlaştırma ve dijital dönüşüme adanmış altyapı harcamalarının yörüngesi olacaktır.”

Çin emlak sektöründe devam eden gerilemenin Çin'deki çelik talebini domine etmesi ve 2024 yılında %3,0, 2025 yılında ise %1,0 oranında düşüşe neden olması beklenmektedir. 2025 tahminimiz için yukarı yönlü bir risk olduğunu kabul ediyoruz. Reel ekonomiye yönelik daha önemli hükümet müdahalesi ve desteğinin 2025 yılında Çin çelik talebini destekleme olasılığı giderek artmaktadır.

Çin hariç gelişmekte olan ülkelerdeki çelik talebinin, Hindistan'ın güçlü büyümesi ve diğer büyük gelişmekte olan ekonomilerdeki toparlanmanın etkisiyle 2024 yılında %3,5 ve 2025 yılında %4,2 oranında artması beklenmektedir.

Hindistan, 2021'den bu yana çelik talebindeki büyümenin en güçlü itici gücü olarak ortaya çıktı ve bu eğilim devam edecek. Hindistan için güçlü büyüme tahminlerimizi koruyor, 2024 ve 2025 yıllarında çelik talebinde %8,0 artış öngörüyoruz. Bu artış, çelik tüketen tüm sektörlerdeki büyümeden, özellikle de altyapı yatırımlarındaki güçlü büyümenin devam etmesinden kaynaklanıyor.

MENA ve ASEAN bölgeleri gibi dünyanın diğer gelişmekte olan ekonomilerindeki çelik talebinin, 2022-2023 yılları arasında önemli ölçüde yavaşladıktan sonra 2024 yılında toparlanması beklenmektedir.

ABD, Japonya, Kore ve Almanya gibi çelik kullanan başlıca ekonomilerin önemli düşüşler yaşaması nedeniyle gelişmiş dünyanın 2024 yılında çelik talebinde %2,0 oranında bir düşüş yaşayacağı öngörülmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş dünya çelik talebinde %1,9'luk bir büyüme öngörülen 2025 yılı için iyimserlik söz konusudur. Beklenen bu toparlanma, AB'deki çelik talebinde uzun zamandır beklenen yükseliş ile ABD ve Japonya'daki mütevazı toparlanmalardan kaynaklanmaktadır.

Çelik sektöründeki trendleri kullanma

Küresel üretim faaliyetlerinde kalıcı zayıflık.  2024'te küresel üretim faaliyetlerinde devam eden bir toparlanma öngörümüz gerçekleşmedi. Bunun yerine, sektör üçüncü çeyrekte yılın ilk aylarında gözlemlenen ilk büyümeden ve öncü göstergelerden gelen olumlu sinyallerden farklılaşarak bir gerileme yaşadı. Üretimdeki yavaşlamaya önemli bir katkıda bulunanın hanelerin ve işletmelerin dayanıklı mallara yatırım yapma konusundaki devam eden isteksizliği olduğunu gözlemledik. Yüksek maliyetler, ekonomik belirsizlik ve daha sıkı finansman koşulları, harcama kararlarını geciktiren bir "bekle ve gör" tavrı yarattı. Son üç yıldaki enflasyonun kalıcı etkileri, birçok orta ve düşük gelirli ailenin satın alma gücünü aşındırdı ve üretilen mallara olan talebi daha da azalttı.

Mevcut zorluklara rağmen, 2025'te küresel üretimde olası bir toparlanma konusunda ihtiyatlı iyimserlik için nedenler var . Küresel ekonominin dayanıklılığı, finansman koşullarının gevşemesi, bastırılmış talep ve avro bölgesi ve Japonya gibi büyük ekonomilerde görülen gerçek gelirdeki artışlar, özel tüketim ve yatırımlarda bir toparlanmayı ve dolayısıyla 2025'te küresel üretim faaliyetlerinde bir toparlanmayı desteklemelidir.

Konut inşaat faaliyeti 2024 boyunca çoğu büyük pazarda durgun kaldı ve özellikle Çin, ABD, AB, Japonya ve Kore gibi önemli bölgelerde çelik talebini etkilemeye devam etti. Tarihsel olarak düşük faiz oranlarıyla desteklenen güçlü bir büyüme döneminin ardından, merkez bankalarının artan enflasyonla mücadele etmek için borçlanma maliyetlerini agresif bir şekilde artırmasıyla konut faaliyeti 2023'te birçok büyük ekonomide keskin bir düşüş yaşadı. Bu yavaşlama 2024'te de devam ederek inşaat sektörünü ve dolayısıyla çelik talebini etkiledi. Konut inşaatında (AB, ABD ve Kore'de) anlamlı bir toparlanmanın, finansman koşullarının beklenen gevşemesiyle 2025'ten itibaren başlaması bekleniyor.

2023'te büyük otomobil üreten ülkelerde çift haneli büyümenin yaşandığı istisnai bir yılın ardından, otomotiv sektörü 2024'te önemli bir yavaşlamaya hazırlanıyor. Hafif araç üretim tahminleri, artan envanterler ve kilit pazarlardaki akülü elektrikli araç (BEV) satışlarındaki yavaşlama konusundaki artan endişeler nedeniyle genel olarak aşağı yönlü revize ediliyor. Bu değişim, bir önceki yılın güçlü performansıyla keskin bir tezat oluşturarak, sektörün değişen pazar dinamiklerine ve ilerideki olası zorluklara karşı kırılganlığını vurguluyor. Küresel hafif araç üretiminin 2025'te mütevazı bir büyüme göstermesini bekliyoruz.

Üretim tesislerine ve kamu altyapısına yapılan sağlam yatırımlar, 2023 boyunca ve 2024'e kadar küresel çelik talebini destekledi. Dünya çapındaki büyük ekonomiler, 2023'teki ivmeyi sürdürerek bu yatırım alanlarında büyümeyi sürdürdü. Bu stratejik yatırımlar, üretkenliği artırmayı, iş yaratmayı teşvik etmeyi, iklim değişikliği azaltma çabalarını hızlandırmayı ve geleceğin endüstrilerinde lider bir konum sağlamayı amaçlıyor. Artan inşaat maliyetleri, işgücü kıtlığı ve artan mali borç, birçok büyük ekonomi için önemli zorluklar yaratabilir ve yakın vadede bu yatırım alanlarında daha fazla büyümeyi potansiyel olarak sınırlayabilir.

Dünya ekonomisinin yeşil dönüşümü, muazzam ölçekte ve karmaşıklıkta bir ekonomik dönüşümü gerektirdiği için kamu altyapı yatırımlarındaki gücün arkasındaki en önemli faktörlerden biridir. Küresel elektrik şebekelerini genişletmek için çelik talebinin on yılın sonuna kadar iki katına çıkarak yılda yaklaşık 20 milyon tona ulaşması muhtemeldir; bu, şu anki yıllık 10 milyon tonluk hızdan önemli bir artıştır. Küresel yenilenebilir enerji üretim kapasitesini genişletmenin ve bunu talep merkezlerine bağlamanın, on yılın sonuna kadar yaklaşık 40 Mt'luk bir çelik talebi artışı gerektireceğini tahmin ediyoruz. Bunun, hem Çin ve Hindistan gibi büyük gelişmekte olan ekonomilerde hem de özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika gibi gelişmiş ekonomilerde genel çelik talebine oldukça belirgin bir destek sağlaması muhtemeldir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

İnşaat demiri piyasası haftaya durgun başladı

14 Ekim 2024 Pazartesi

Tayvan'ın demir hurdası ithalatı eylül ayında %13 arttı

14 Ekim 2024 Pazartesi

Türkiye’nin kaynaklı boru ihracatı Ocak-Ağustos döneminde %12,4 arttı

14 Ekim 2024 Pazartesi

Liberty Magona'da üretimin yeniden başlaması için HRC tedariki talebi artıyor

14 Ekim 2024 Pazartesi

Shyam Metalics and Energy’nin paslanmaz çelik üretimi eylül ayında %90 artış gösterdi

14 Ekim 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun