Günümüz moda anlayışının etkileyici unsurlarından biri olan vintage, son yıllarda dekorasyon stili olarak sıklıkla karşımıza çıkıyor. Popülerliği günden güne artan vintage mutfak dekorasyonu, rustik mobilyalar, retro görünüme sahip eşyalar, eskitme havası verilmiş ürünler ve vintage seramik modelleri yaşam alanlarımıza nostaljik esintiler kazandırmakta. Sıradan mutfak tasarımlarından sıkılanlar için harika bir alternatif olan vintage dekorasyon seçenekleri, küçük dokunuşlarla evinizi adeta huzurlu bir yaşam alanına dönüştürüyor. Eğer siz de çıkış noktasının “Geçmişe duyulan özlem” olduğu vintage stili dekorasyon ile mutfağınızda farklılıklar yaratmak istiyorsanız birazdan paylaşacağımız rehber niteliğindeki önerilerden faydalanabilirsiniz.
Vintage Mutfak Dekorasyonu Yapmanın İncelikleri
Mutfağınızda vintage esintilerinin hissedilmesini istiyorsanız öncelikle bu stilin çıkış noktasını iyi bilmeniz gerekmekte. Vintage, bir moda ögesi olarak yaşamın her alanında uygulanabilen ve eski dönemleri çağrıştıran bir akım olarak biliniyor. 60’lı, 70’li ve 80’li yılların trendlerinin baz alındığı vintage tasarımlar, çağımızda “Geriye dönüş” kavramını simgeliyor. Kıyafet, ayakkabı, televizyon ünitesi, buzdolabı, halı ve daha birçok üründe görülebilen vintage stili, artık mutfaklarda da sık sık karşımıza çıkıyor.
Vintage mutfak dekorasyonuna başlamadan önce kullanılacak eşyaların bu tarza uygun olup olmadığının iyi bilinmesi gerekiyor. Mutfağınıza tam olarak bu stili oturtabilmek için modern görünümlü detaylardan kaçınılması neredeyse şart. Ayrıca bu dekorasyon tarzında ahşap ürünlerin, bitkisel motiflerin ve mat renklerin ön planda olduğunu da unutmamak gerekiyor.
Mutfak Eşyalarında Köklü Değişiklikler Yapın
Mutfağınızda vintage stilini oturtabilmek için değişikliklere eşyalarınızdan başlamak en kolay seçenek olacaktır. Mutfak masanızdaki örtüden perdeye, mobilyalardan halıya kadar uzanan değişim sürecinde bu stilden uzaklaşmamaya gayret edin. Örneğin masa örtülerinde pötikareli desenleri tercih edebilir veya halılarda patchwork çeşitlerine göz gezdirebilirsiniz.
Mutfak dolaplarınızda yapacağınız değişikliklerde yeşil, hardal sarısı veya turkuaz gibi vintage tarzın ön planda olduğu tonları uygulayabilirsiniz. Bunun yanı sıra kiremit rengi veya lacivertin farklı tonlarını da pek tabi vintage stili kapsamında tercih edebilirsiniz. Mutfak dolaplarınız için uygun rengi belirledikten sonra bunu uygun vintage seramik modelleriyle de kombinleyerek muhteşem görünümler elde edebilirsiniz. Farklı bir alternatif olarak dolaplarınızı, vintage desenlere sahip duvar kağıtlarıyla kombinleyebilirsiniz.
Mutfak Aksesuarlarında Detaylara Önem Verin
Vintage mutfak dekorasyonunda detayların son derece önemli olduğu asla göz ardı edilmemeli. Özellikle 70’li ve 80’li yılları anımsatan mutfak aksesuarları bu anlamda en büyük yardımcılarınızdan biri olabilir. Doğal ahşap kapaklı ekmeklik, turkuaz tonlarda üstten tutmalı çaydanlık veya geometrik motiflere sahip çatal bıçak setleri gibi ürünlerle mutfağınızın her köşesine vintage stilini yaymaya çalışabilirsiniz. Mutfak aksesuarları arasından seçim yaparken mutlaka mat renklere ağırlık verin. Vintage tarzında asla parlak renkteki ürünlere yer verilmediğini unutmayın.
Mutfağınızda aydınlatma aksesuarı olarak sarkıt avizeleri tercih edebilirsiniz. Rustik görünümlere sahip sarkıt avizeler veya köşe lambaları bu anlamda ihtiyacınızı büyük ölçüde karşılayabilmekte. Aydınlatma ünitesini tercih ettikten sonra lamba olarak sarı ışık yayan modelleri ön planda tutun. Ortama sıcaklık katan sarı ampuller, aynı zamanda mutfağınızdaki diğer eşyaların birbiriyle olan uyumlarını da büyük ölçüde artıracaktır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı