ABD’nin başkenti Washington’da, Ermenilerin 1915 yılı olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan dolayısıyla Türk Büyükelçiliği önünde Türkler ve Ermeniler karşılıklı gösteri yaptı.
Ermeni protestocuların gösterilerini büyükelçiliğin önündeki kaldırımda yapmasını istemeyen Türkler, önceki geceden itibaren büyükelçilik önünde nöbet tuttu. Aralarında çok sayıda öğrencinin de bulunduğu Türk göstericiler, sabahın erken saatlerinden itibaren bina önünde toplanmaya başladı.
Büyükelçilik korkuluklarına Türk bayrağı asan göstericiler, Azerbaycan ile Doğu Türkistan bayraklarının yanı sıra “Çocuklarınızı yalanlarla beslemeyi bırakın”, “Ermeni yalanlarına son verin” yazılı dövizler taşıdı.
Ermeniler sözlü sataşmada bulundu
Ermeni protestocular ise öğleden sonra ellerinde Türkiye’yi suçlayan pankartlarla karşı kaldırımda toplanmaya başladı. Türkiye’yi sözde Ermeni soykırımını inkar ile suçlayan eylemcilerin taşıdıkları pankartlar arasında, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un ve yanında “1,5 milyon artı 1” ifadesinin yer aldığı Hrant Dink’in fotoğrafları dikkati çekti. Göstericiler, ABD Başkanı Barack Obama’dan, başkanlık seçimi döneminde kendilerine verdiği sözleri tutmasını istedi.
Ermenilerin arasında olan motosikletli bir grup, araçlarıyla Türklerin bulunduğu kaldırımın önünden geçti. Daha sonra yaya olarak Türklerin arasından geçmek isteyen Ermeniler, sözlü sataşmada bulununca, elçilik önünde bekleyen güvenlik görevlileri Ermeni grubun oradan uzaklaşmasını istedi.
"2007'de gece nöbeti tutarak bu kaldırımı aldık"
Gösteri sırasında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Türk-Amerikan Dernekleri Birliği eski Başkanı Günay Evinch, Ermenilerin her 24 Nisan’da Türk Büyükelçiliği önündeki kaldırımda yaptıkları protestolara sessiz kalmadıklarını söyledi.
Evinch, 2005’ten itibaren karşı görüşlerini protestoyla ifade etmeye başladıklarını belirterek, "2007’de ise gece nöbeti tutarak bu kaldırımı aldık. O zamandan beri sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili görüşlerimizi Türk Büyükelçiliği’nin önündeki kaldırımda ifade ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz” dedi.
Yıllar içerisinde Ermeni protestocuların sayısı azalırken, duyarlı Türklerin sayısının arttığını anlatan Evinch, şöyle devam etti:
“Birinci Dünya Savaşı döneminde olanlar biraz acıydı. Bu protestolar 5 yıl önce daha agresifti birbirimize karşı. Şimdi gördüğünüz gibi bizim pankartlarımız ‘şiddeti bırakın, masaya gelelim, suçlama yerine birbirimizle konuşabilmeliyiz’ diyor. Buraya bugün birçok derneğin lideri de geliyor. Herkes barış istiyor. Çünkü bu sadece neticede bir Ermeni, bir Türk barışı konusu değil. Biz Türkler olarak geçmişimizle, tarihimizle yüzleşmeye her zaman hazırız. Umarız Ermeni tarafı da bu yüzleşmeye hazırdır.”
ABD'de öğrenci olarak bulunan Selçuk Genç ise Türkiye'yi aşağılamak isteyenlere karşı bugünkü protestoya katıldığını söyledi. Genç, "Her yıl 24 Nisan’da bu protestoların yapıldığını biliyorum. Ülkemi desteklemek için geldim. Tarihte birçok talihsizlik var, insanlar hala ölüyor ama insanların ölmesini kullanarak da bir milleti zan altında bırakmanın doğru olmadığını düşündüğüm için buradayım. Her sene ülkemi aşağılamak için gelen Ermenilere karşı durmak için buraya geldim” dedi.
Uzun yıllardır ABD'de yaşayan İbrahim Eren Ulu da önceki yıllarda olduğu gibi her 24 Nisan'da elçilik önünde hazır bulunacaklarını kaydetti. Ulu, "Osmanlı zamanında 1915 yılında ne olduysa, karşılıklı iki taraf da aynı zulme uğramıştır. Biz kendimize yapılan zulümleri unutturmayacağız. Onun için buradayız. Devamlı burada olacağız" açıklamasında bulundu.
Yeni büyükelçiden teşekkür
Protesto gösterisi, polisin yoğun güvenlik önlemleri arasında olaysız sona erdi. Türk grubu protestosunu İstiklal Marşı’nı söyleyerek tamamladı.
Kısa süre önce atanan Büyükelçi Serdar Kılıç, gösteri sonrası elçilikte eyleme katılanlarla bir araya geldi. Türk toplumuna gösterdikleri dayanışmadan ötürü teşekkür eden Kılıç, şunları söyledi:
"Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının özellikle bu tür milli dayanışma gerektiren olaylarda bence tek tür rengi var, o da kırmızı beyaz. Siz de dün akşamdan itibaren bugün bu kırmızı beyazı en güzel şekilde sergilediniz. Hepinize çok teşekkür ediyorum. 2015’e giden süreçte bu dayanışmanın, desteğin tüm vatandaşlarımız arasında daha da güçlenerek gitmesi büyük önem taşıyor. Bu konuda biz sizlere elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz ama esas olan sizler arasındaki dayanışmanın bir şekilde ve daha da güçlenerek sergilenmeye devam etmesidir."
Ahıska Türkleri de protesto etti
Chicago ve Los Angeles'ta da gösteriler düzenlendi.
ABD’nin 4 farklı eyaletinden Chicago'ya gelen Ahıska Türkleri, Başkonsolosluk binası önünde protestoda bulundu.
Chicago belediye binası önünde toplanan Ermenilerin iddialarına ellerindeki dövizlerle karşılık veren grubun liderlerinden Ahıska Türk Amerikan Toplum Merkezi (ATACC) Başkanı İslam Şahbendarov, "Ahıska Türkleri Gürcistan’daki Ermeni diasporasından dolayı sıkıntı yaşamaktadır. Onlar ispatsız bir iddiada bulunuyor ama biz, Azeri kardeşlerimize karşı yapılan Hocalı katliamına bizzat şahit olduk" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarıyla ilgili yaptığı açıklamaya da atıfta bulunan Şahbendarov, "Başbakanımız 1915 olayları ile ilgili yaptığı bildiride insani bir duruş sergilemiştir. Birinci Dünya Savaşı şartlarından dolayı, herkesin ortak yaşadığı acılardan dolayı üzüntülerini dile getirmiştir" diye konuştu.
Şahbendarov, o coğrafya insanının ortak kaderi haline gelen acılı olayları bazı Ermeni grupların sadece kendilerine yapılmış bir soykırım gibi gösterdiğini dile getirerek, bu duruma tepki gösterdiklerini kaydetti.
Protestoya, ABD’de yaşayan ve sayıları 20 bini bulan Ahıska Türklerinin kurduğu Atlanta Ahıska-Türk Toplum Merkezi üyeleri de destek verdi.
Merkez Başkanı Aydın Mamedov "Bu protestoya katılmak ve Türkiye’nin yanında durduğumuzu göstermek için 15 saatlik yoldan geldik. ABD’deki Türk toplulukları olarak daha organize çalışmalı ve ortak tarihimize sürülmek istenen lekelere karşı birlikte mücadele vermeliyiz" dedi.
Merkezi Chicago'da bulunan Türk Amerikan Kültür Birliği'nin (TACA) de destek verdiği gösteride, bazı Azeri vatandaşlar, üzerlerinde "Ermenistan Azerbaycan topraklarından çık, Ermeni terörizmi ve 1986, 2000, 2007 yıllarında Birleşmiş Milletler Ermeni iddialarını reddetti" yazan dövizler taşıdı.
Chicago belediyesi önünde toplanan Ermeni grup ise bildiri okuyup, bando eşliğinde marşlar söyledi.
İki karşıt grubun gösterileri olaysız sona erdi.
Los Angeles
Los Angeles'ta da Türkiye Başkonsolosluğu önünde toplanan Ermeni göstericiler, ellerinde Türkiye’yi kınayan pankartlar ile Amerikan ve Ermenistan bayraklarıyla donanmış araçlarla Wilshire Bulvarı’nın saatlerce trafiğe kapanmasana neden oldu.
Gösteri sırasında 1915 olaylarına gönderme yapan bir afiş helikopterle miting alanı üzerinde gezdirilirken, protestocular arasında genç nüfusun fazla olması dikkati çekti.
Protestoların ardından Ermeniler, bu yıl 6'ncı kez düzenlenen "Yalanı Sustur Gerçeği Konuştur" adlı konser için Mayan Sineması’nda buluştu.
Los Angeles’ın farklı bölgelerinden ücretsiz otobüslerin kaldırıldığı protesto gününde Türkiye Başkonsolosluğu dışında "Küçük Ermenistan" olarak anılan Glandale bölgesinde de gösteriler yapıldı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı