Ocak-temmuz döneminde cari açık 16 milyar USD'ye gerilerken, bu rakam geçen yılın aynı döneminde 42 milyar USD olarak kaydedildi. Yıllık cari açık ise hazirandaki 25 milyar USD'den temmuz ayında 19,1 milyar USD'ye geriledi.
Enerji ve altın dışındaki cari denge, temmuz ayında 4,9 milyar USD fazla verdi. Geçen yılın aynı ayında bu rakam sadece 821 milyon USD fazla olduğu kaydedildi. Yıllık bazda, çekirdek cari fazla 43,4 milyar USD'ye ulaştı.
Net turizm gelirleri temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre %7,8 artarak 5,6 milyar USD'ye yükseldi. İlk yedi aylık dönemde net turizm geliri 23,8 milyar USD'ye çıkarken, bu rakam geçen yılın aynı döneminde 21,1 milyar USD olarak kaydedildi.
Ağustos ayına ilişkin öncü dış ticaret verileri, cari dengenin bu ay da fazla vereceğine işaret ediyor. İthalattaki azalma ve turizm gelirlerindeki artış ile cari açıkta iyileşmenin devam etmesi bekleniyor. Yıl sonu cari açık beklentisi ise milli hasılanın %1,5'i seviyesinde, yani 19 milyar USD olarak öngörülüyor.
Temmuz ayında cari denge 566 milyon USD fazla verirken, yıllıklandırılmış cari açık 19,1 milyar USD oldu. İhracat geçen yıla göre %13 artışla 22 milyar USD'ye ulaşırken, ithalat ise %10 azalarak 27,1 milyar USD seviyesine geriledi.
Net hizmet gelirleri temmuz ayında 6,9 milyar USD'ye yükseldi; geçen yılın aynı ayında bu rakam 6,5 milyar USD olarak kaydedildi. Ocak-temmuz döneminde hizmet gelirleri geçen yıla göre %6,7 artış göstererek 28,3 milyar USD'ye yükseldi. Son 12 aylık dönemde net turizm geliri 44,3 milyar USD'ye ulaşırken, net hizmet geliri 54,3 milyar USD'ye yükseldi.
Altın ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre azalırken, enerji ithalatı artış gösterdi. Temmuz ayında net altın ithalatı 267 milyon USD, net enerji ithalatı ise 4 milyar USD olarak gerçekleşti. Altın ve enerji hariç cari denge aylık bazda 4,9 milyar USD fazla verdi. Yıllıklandırılmış net altın ithalatı 14,8 milyar USD, net enerji ithalatı ise 47,7 milyar USD oldu.
Cari dengenin finansman tarafında, doğrudan yatırım kaynaklı net girişler temmuz ayında 670 milyon USD olarak gerçekleşirken, net portföy girişi ise 3,7 milyar USD oldu. İlk yedi aylık dönemde doğrudan yatırım girişleri 2,7 milyar USD olurken, net portföy girişi 15,9 milyar USD'ye ulaştı.
Rezerv varlıklar temmuz ayında 5,4 milyar USD artış gösterdi, ancak yılbaşından bu yana resmi rezervler 909 milyon USD azaldı. Net hata noksan kaleminde ise temmuz ayında 1,2 milyar USD giriş yaşanırken, yılbaşından bu yana 6 milyar USD çıkış kaydedildi.
Mevsimsellikten arındırılmış cari denge verileri, son üç aydır devam eden olumlu trendi göstermekte. Ticaret Bakanlığı'nın öncü verileri, ağustos ayında dış ticaret açığının 4,9 milyar USD olarak gerçekleşeceğine ve cari dengenin ağustosta da fazla vereceğine işaret ediyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı