Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, demir-çelik sektöründe yapılan son düzenlemelerin, 5,5 milyon ton yassı çelik üretimini etkileyebileceğini açıkladı. Yayan, "İthalatın kontrol altına alınmasıyla Türkiye, 2 milyar dolardan fazla bir denge sağlayabileceği gibi cari işlemler dengesini de iyileştirme şansına sahip olacak" dedi.
Yayan, Bloomberg HT yayınında, dört ülkeden, yani Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya'dan yapılan demir-çelik ithalatına damping karşıtı vergi uygulanacağı kararını da olumlu buldu. Çin'in dünya çelik üretiminin yaklaşık yüzde 55'ini karşıladığını belirten Yayan, "Çin'deki yüzde 1'lik bir daralma, dünya piyasalarına fazladan 10 milyon ton ürün sürülmesine yol açıyor ve bu durum, uluslararası piyasalarda ciddi bir rekabet baskısı yaratıyor" diye konuştu.
2023 ve 2024 yıllarında Çin'in çelik ihracatının artış göstermesi, küresel pazarlarda Türkiye gibi ülkeleri tehdit eder hale geldi. Yayan, "2023 yılında yaklaşık 94 milyon ton olan Çin'in ihracatının, 2024 yılında 120 milyon ton seviyesine çıkması bekleniyor" dedi.
Dünya genelinde Türkiye'ye benzer önlemlerin daha önce alındığını vurgulayan Yayan, Türkiye'nin bu durumu en iyi şekilde değerlendirerek aldığı kararların önemli olduğunu ifade etti. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemede, Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya menşeli demir-çelik ithalatına, bu ülkelerdeki üretici firmalara göre CIF bedelinin yüzde 6,10 ila yüzde 43,31 arasında değişen oranlarda damping vergisi uygulanacağı duyurulmuştu.
Yayan, bu tedbirlerin, sektördeki dengenin sağlanmasına ve ithalatın makul bir seviyeye çekilmesine katkıda bulunacağını belirtti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı