İslam Kalkınma Bankası (IDB) Başkanı Ahmed Muhammed Ali el-Medeni, IDB'nin kuruluşundan bugüne kadar Türkiye'ye toplam 9,2 milyar dolar finansman sağladığını belirterek, "Katılım bankacılığı sektörünü canlandırmak için Türk hükümetinin çabalarını takdir ediyoruz. Bu çabalara katkıda bulunmak bizim için bir şereftir" dedi.
Endonezya'nın başkenti Cakarta'da 15-19 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan IDB'nin 41. Yıl Genel Kurulu öncesi AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Medeni, Türkiye'nin IDB Grup'un sunduğu geniş çözümlerden bankanın ülkedeki ofisi aracılığıyla yararlanma konusunda en iyi konumda bulunduğunu söyledi.
Medeni, IDB'nin güvenilir bir ortak olarak Türk hükümetin kalkınma planlarına uzun vadeli stratejik destek sağladığını anlatarak, bu konuda önemli ölçüde mesafe alındığını ifade etti.
IDB grubu olarak, Türk hükümetine Üye Ülke Ortaklık Stratejisi'ni (Member Country Partnership Strategy-MCPS) başarılı bir şekilde uygulayan ilk ülke olduğu için müteşekkir olduklarını vurgulayan Medeni, MCPS kapsamında banka tarafından Türkiye'ye (verilmek üzere) 2010-2013 döneminde 2,2 milyar dolar tutarında finansmanın onaylandığını anımsattı.
Medeni, banka olarak Türkiye'nin 25 Öncelikli Dönüşüm Programı'nı desteklemek için, 2016-2018 dönemi MCPS'yi başlatmaya yönelik hazırlık yaptıklarını bildirdi.
"İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'ne desteğimiz tam"
Ahmed Muhammed Ali el-Medeni, IDB'nin Türkiye'deki operasyonlara dair bilgiler de verdi.
Grup olarak kuruluşlarından bu yana Türkiye'de 459 proje için toplamda 9,2 milyar dolarak finansman sağladıklarını aktaran Medeni, "Bunun 1,83 milyar dolarlık kısmı 2015 yılında gerçekleştirildi. Son beş yılda ise operasyonlarımız önemli ölçüde büyüme kaydederek toplamda 4,5 milyar dolara ulaştı. Bu da kuruluşumuzdan beri sağlanan finansmanın yüzde 48'lik bir dilimini oluşturuyor. Türkiye'de destek olduğumuz projeler İslami finans, eğitim, ulaştırma, enerji, sağlık, ihracatın finansmanı, afet yönetimi, sigorta ve özel sektörün geliştirilmesi alanlarında." diye konuştu.
Medeni, IDB olarak ülkede katılım bankacılığı sektörünü canlandırmak için Türk hükümetinin çabalarını takdir ettiklerini belirterek, "Bu çabalara katkıda bulunmak bizim için bir şereftir. Nitekim IDB İslami finans sektörünün gelişmesi için Albaraka ve Kuveyt Türk ve Vakıf Katılım gibi katılım bankalarında iştirak yoluyla aktif bir rol almaktadır." ifadelerini kullandı.
Medeni, Türk hükümetinin İstanbul'un uluslararası finans merkezi olması için yaptığı çalışmaları da desteklediklerini vurguladı.
"Nitekim, İslam Kalkınma Bankası'nın ihraç ettiği sukuklar Borsa İstanbul'da işlem görüyor" diyen Medeni, bununla birlikte banka olarak İslami finans sektörünü teşvik etmeyi amaçlayan çeşitli atölye çalışmaları, seminerler, eğitim programları ve konferanslar düzenlemeye devam ettiklerini de anımsattı.
Genel Kurulda Türkiye'yi Başbakan Yardımcısı Şimşek temsil edecek
Bu arada IDB'nin 41. Yıl Genel Kurulu 15-19 Mayıs tarihlerinde Endonezya'nın başkenti Cakarta'da gerçekleştirilecek. Genel kurulda Türkiye'yi, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek temsil edecek.
İslam Kalkınma Bankası 7 Aralık 1973'te aralarında Türkiye'nin de bulunduğu tamamı İslam Konferansı Örgütü'ne üye olan ülkeler tarafından İslam ülkelerinin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla kurulmuş, banka, faaliyetlerine resmi olarak 20 Ekim 1975'te başlamıştı.
IDB, İslam prensipleri doğrultusunda üye ülkeler ve Müslüman toplumların ekonomik kalkınmalarına ve sosyal gelişmelerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Banka, kuruluşundan bugüne kadar ülkelere yaklaşık 115 milyar dolar tutarında finansman sağladı.
Öte yandan IDB'nin 2016 Bilim ve Teknoloji Ödülü, NanoManyetik bilimsel cihazlar alanında yaptığı başarılı çalışmalarından dolayı Türkiye'nin ilk nanoteknoloji firması olan Nanomanyetik Bilimsel Cihazlar Ltd'ye verilecek.
Yaklaşık 100 bin dolarlık ödül IDB'nın 41. yıl Genel Kurul toplantısında şirket yetkililerine takdim edilecek.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı