Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türkiye ve Rusya arasındaki yıllık ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.
Novak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de katıldığı Türk-Rus 18. Dönem İş Konseyi Toplantısının açılışındaki konuşmasında, böyle bir etkinliğin gerçekleştirilmesinden çok memnun olduklarını dile getirdi.
Özellikle Türk tarafına gayretinden dolayı teşekkür eden Novak, konseyin çok iyi bir çalışmalar yaptığını belirterek, "Bundan sonraki ticari ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesinde pozitif bir gündem oluşturulması faydalı olacaktır. Yakın bir zamana kadar ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi artıyordu ve böyle bir eğilim devam ediyordu. Ticaretimize yeni teknolojik ürünler katılıyordu. Ancak trajik olaylar bu dinamiğin bozulmasına sebep oldu. Aşamalı olarak ilişkilerimiz tekrar yapılanıyor. En başta Devlet Başkanımız Putin’in buraya gelerek Dünya Enerji Zirvesine katılması, özellikle ticari ve ekonomik ilişkilerimizin geliştirilmesine önem verdiğini gösteriyor.” diye konuştu.
Türkiye ve Rusya arasındaki yıllık ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Novak, "Önümüzdeki görev çok büyük. Bunun için çeşitli mekanizmaları kullanacağız. Uluslararası iş birliği, komisyon çalışmaları olacak. Ekonomi, kültür, bilim alanlarında iş birliği konusunda bir anlaşma sağlandı. Ulaştırma, enerji alanında yeni projelerde anlaşma yapıldı,Türk Akımında anlaşma sağlandı.İlişkilerimiz tekrar eski hale gelecek ve daha da artacaktır.“ değerlendirmesinde bulundu.
Novak, hükümet komisyonları arasında mevcut sınırlamalarla ilgili görüşmeler yaptıklarını belirterek, "Karşılıklı ticarette bazı bariyerler oluştu. Aşamalı olarak yakın zamanda ekonomik iş birliğimizi geliştireceğiz. Özellikle nakliye, ulaştırma alanında vize sınırlamaları ve araç sürücüleri konusunda adım atılacak.” dedi.
Türkiye ve Rusya arasındaki uçak seferleri, feribot sayılarını artırma konusunu görüştüklerini dile getiren Novak, "Her iki taraf için gelecek vadeden konularda anlaşma sağlanacağını düşünüyorum. Alt yapı, telekomünikasyon alanında iş birliği öngörüyoruz.” ifadesini kullandı.
Türkiye ve Rusya'nın kuracağı ortak yatırım fonunun iş çevreleri için önemine vurgu yapan Novak şunları kaydetti:
"Karşılıklı ödemlerde ulusal para birimlerinin kullanılması da görüşüldü. Bu iş birliğimizin gelişmesiyle birlikte kurumlar olarak bizler destek vereceğiz, şirketler de üretimin yerlileşmesi konusunda yatırım yapacaklar. Özellikle teknoloji ağırlıklı ürünlerin geliştirilmesine önem veriyoruz. Petrol, gaz alanında iş birliği söz konusu. Özellikle bilim ve teknoloji, inşaat, eğitim, turizm alanında potansiyelimiz mevcut. Karşılıklı ilişkilerimizin iyileştirilmesine başladık. İşbirliğimizin istikrarlı ve karşılıklı yarar sağlayacak şekilde devam edeceğini umut ediyorum. Yatırım ve ticari alanda iş birliği yapmamız önemli. Politik ve ekonomik alanda da istikrar çok önemlidir. Burada büyük kurumların temsilcileri toplandı. İş konseyleri, yapıcı bir diyaloğun oluşturulmasında çok önemli rol üstlenmektedir. Türk ve Rus şirketlerinin bugünkü çalışmayla da ilave bir ivme kazanacağını düşünüyorum."
"Türkiye ve Rusya, bölgenin huzur ve istikrarı için iki önemli ülkedir”
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan da DEİK çatısı altındaki 133 iş konseyi arasındaki Türkiye-Rusya İş Konseyinin, açılan ilk konseylerden biri olduğunu vurgulayarak, "O günden bu yana bu konsey önemli görevler ifa etmektedir. İstanbul’da Dünya Enerji Zirvesi gerçekleştiriliyor. Önemli çıktılar oldu. Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkiler, bugünkü toplantının önemini artırıyor. Türkiye ve Rusya sadece kendi aralarındaki ilişkiler için değil ama bölgenin huzur ve istikrarı için iki önemli ülkedir. Bu toplantının ardından çıkan kararları çok önemsiyoruz. Bugün biz turizmi, tarımı ve inşaatı konuşacağız. Toplantının her iki ülke başta olmak üzere bütün bölgeye faydalı olmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.
Rusya-Türkiye İş Konseyi Başkanı Ahmet Palankoyev ise Moskova ve civarında Türk şirketlerinin büyük yatırımları olduğunu belirterek, "Türk inşaat şirketleri, 1990’lı yıllardan itibaren 50 milyar dolardan fazla yatırım sözleşmeleri imzalamışlardır. Ümit ediyoruz ki gelecekte daha iyi zamanlar bizleri beklemektedir.” dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı