Türkiye'nin orta vadede yüzde 4-5 büyümesini beklediklerini söyleyen Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Mehmet Göçmen, büyüme tahminlerinin bu düzeyde gerçekleşmesi durumunda aynı dönemde enerjiye olan talebin yüzde 5'in üzerinde hatta yüzde 6'lar düzeyinde büyüyeceğini söyledi.
Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Göçmen, 64. Hükümet Programı'nda enerji, enerji güvenliği, enerji verimliliği, yerel ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımıyla ilgili çok ciddi reformlar yapılacağına dikkati çekti.
'Ümidimiz Rusya'yla dostane ilişkilerin devamı'
Sınırı ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin, sektöre olası etkilerini değerlendiren Göçmen, Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının önemli bir kısmını Rusya'dan karşıladığını dile getirdi.
"Ümidimiz ve duamız, Türkiye ile Rusya ilişkilerinin, sayın Başbakanımızın da belirttiği üzere geçmişte olduğu gibi yine dostane şekilde devam etmesi yönünde" diyen Göçmen, bu sorunun barış içinde halledilmesinin önemine işaret etti.
'LNG pazarında fırsat çıkabilir'
Mehmet Göçmen, alternatif enerji kaynaklarının varlığına da dikkati çekerek, bunların bugünden yarına hayata geçirilecek kaynaklar olmadığını söyledi.
Dünyada bütün emtia fiyatlarının oluştuğu seviyeden özellikle sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) pazarlarındaki gelişmelerden bir takım yeni fırsatlar çıkabileceğine değinen Göçmen, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin komşu ülkeleriyle geliştirdiği ticaret başka boyutlara getirilebilir. Bugünkü ortam bir fırsata çevrilerek orta ve uzun vadede Türkiye'nin enerji güvenliğine yönelik geçmişte olduğu gibi gelecekte de doğru, sağlam ve uzun vadeli adımlar atılabilir. LNG de bunlardan biridir.
Programda yer alan yerel enerji kaynaklarının kullanımı, ki burada büyük oranda kömür ve yenilenebilir enerji kastediliyor, bunların çevreye, iklim değişikliğine, vatandaşın sağlığına ve güvenliğine zarar vermeden hayata geçirilmesi de Türkiye'nin önceliklerinden olmalı. Bu kaynakların çeşitlendirilmesi hem ülkemiz hem sektörümüz için önemli önceliklerindendir."
'Liman yatırımı yapılmalı'
Mehmet Göçmen, LNG'nin taşınması için liman yatırımlarının, Türkiye'deki depolama kapasitesinin geliştirilmesi ve sıvılaştırılmış doğalgazın gaz haline getirilmesiyle ilgili yatırımlar yapılması gerektiğini ifade etti.
Bunların geçen yıl kamuoyuyla paylaşılan, Türkiye'nin yeni enerji stratejisinde de yer alan konular olduğuna değinen Göçmen, enerji güvenliği konusunda oradaki adımların takip edilmesinin yeterli olduğunu söyledi.
'Enerjiye olan talep artacak'
Mehmet Göçmen, 2016 yılının yeni tarife döneminin başladığı yıl olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin liberalleşme yönündeki bir diğer adımını ocak ayında açıklayacağını belirtti.
Reform programları içinde hem liberalleşmeye hem de yerel ve yenilenebilir kaynakların teşvikine yönelik tedbirlerin olacağının açıklandığını belirten Göçmen, şunları kaydetti:
"Bunların hayata geçiriliyor olması ve bir kısmının hükümetimizin ilk 100 günkü hedeflerinin içinde yer alması, sektör olarak bize umut verdi. Ekonomimizde istikrarlı büyüme oluştuğu takdirde, Türkiye yatırım yapılabilir ülkelerin başında olduğu müddetçe, enerjiye olan talep de artacak. Bir taraftan da Türkiye'nin gerçekçi ve rekabetçi pazarı oluşturunca bu fiyatlamalar üzerinden enerji verimliliğine de çok fazla yatırım yapılması gerekiyor.
KAYNAK: DÜNYA
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı