Türkiye inşaat demiri üreticilerinin 2019 yılında kütük ihracatındaki artışla kısmen dengelenecek olan önemli bir satış tonajını kaybetmesi muhtemel olacak, ancak ABD Bölüm 232'deki vergilerin uzun vadede devam etmesi muhtemel değil.
Irepas Başkanı ve Yapımcıları Komitesi Başkanı Murat Cebecioğlu, Bölüm 232’nin, Türkiye inşaat demiri piyasasına ağır darbe vuran bir zincirleme reaksiyon başlattığını söyledi. Güney Amerika, Afrika ve Orta Doğu eksi GCC'nin (Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn ve Umman) geriye kalan tek seçenek olduğunu ekledi. Kallanish'in katıldığı toplantıda, “Alan daralıyor ve rekabet zorlaşıyor” dedi.
Türk üreticilerin, hangi kotada satabileceklerini AB alıcılarına hangi güvenlikte sunabilecekleri sorulduğunda Cebecioğlu, riskin maalesef ithalatçılara yönelik olduğunu söyledi.
Cebecioğlu sözlerine şöyle devam etti: “Yeni AB kota tahsisi Temmuz’dan itibaren geçerli olduğunda, tüccarların ve alıcıların çoğunun ihtiyaç duyduklarından daha fazlasını alacağından korkuyorum. Yolda kaç ton olduğunu veya limandaki miktarın ne olduğunu kimse bilmiyor, bu da durumun yönetilmesini zorlaştırıyor.”
Cebecioğlu, Türkiye menşeli kütüğün, inşaat demiri ihracatını kısmen telafi etmenin bir yolu olarak Güney Amerika, Uzak Doğu ve Kuzey Afrika'da talep bulacağını belirtti. Mısır, kütük ithalatına kısıtlamalar getirirken, erime kapasitesinin artması, Mısır'a yapılan hurda ithalatının artmasına yol açacak.
Irepas Hammadde Tedarikçileri Komitesi Başkanı Jens Björkman, 232’nin ABD çelik üreticilerinin pazar payını ve finansal gücünü artırma hedefine ulaştığını söyledi.
Ancak, Irepas Tüccarlar Komite Başkanı F.D. Baysal, bu tesislerin büyük bir kısmının Amerikan kökenli olmayan şirketlere ait olduğunu, yani kârın ABD’yi terk ettiğini belirterek, "Üstelik, tarifeler ABD alt endüstrisine zarar veriyor" dedi.
Baysal, “Dünya Ticaret Örgütüne sahiptik, ticarette belirli kurallara sahiptik. Şimdi hepsinin pencereden çıktığını düşünüyorum” dedi. Baysal’a göre ABD, siyasi koşullardan dolayı Türkiye'nin çelik tarifelerini tekrardan %25'e indirmeyecek.
Baysal, Wall Street'in tarifelerin süreceğine inanmadığını açıkça belirtti. ABD'li üreticilerin hisse senedi değeri 232'ye rağmen önemli bir artış göstermedi, üreticilerin de ikna olmadıklarını, çünkü yeni kapasiteye fazla yatırım yapmadıklarını söyledi.
Baysal, Çin’in yaptığı gibi, Türkiye'nin nihayetinde çelik tüketen alt ürünleri üretmeye odaklanabileceğini ve güvenlik önlemleri tarafından engellenen çelik ürünler yerine bunları AB'ye ihraç edebileceğini belirtti.
Çolakoğlu İcra Kurulu Başkanı Uğur Dalbeler, Türkiye yerel inşaat demiri piyasasındaki tüketimin azalmasının, ihracat piyasalarının kaybından daha zor olduğunu savundu. Bu hesaplamalara göre, Türkiye’nin inşaat demiri üretimi, bu faktörlerin her ikisine de bağlı olarak, 2019’da yıllık 5-6 milyon ton azalabilir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı