Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından 34’üncü kez düzenlenen ‘Gündem Buluşmaları’ toplantısı, 2 Haziran Salı günü üçüncü kez internet üzerinden, Demirdöküm ve Systemair HSK katkılarıyla gerçekleştirildi. Açılışını Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, moderatörlüğünü Türkiye İMSAD Başkan Vekili Ferdi Erdoğan’ın yaptığı ‘Pandemi Döneminde Küresel Ticareti Sürdürmek’ başlıklı online ‘Gündem Buluşmaları’ toplantısı; inşaat malzemesi sanayicileri, iş dünyasından isimler ve sektör profesyonelleri tarafından ilgiyle takip edildi. Toplantının konuşmacısı Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni, Ekonomist Gökhan Şen; küresel salgının dünya ekonomisine etkilerini ve normalleşme senaryolarına yönelik değerlendirmeleri paylaştı.
Yeni döneme hazırlanmalıyız
Küresel salgının gerçek etkisinin nisan ayında net bir şekilde hissedilmeye başlandığını belirten Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “Türkiye ekonomisi 2020 yılı birinci çeyreğinde yüzde 4,5 büyüdü. İnşaat sektörü ilk çeyrekte yüzde 1,5 küçüldü. Türkiye inşaat malzemeleri sanayi üretimi ise yüzde 6 büyüdü. Yenileme pazarı ve ihracatın büyümede önemli etkisi oldu. İlk çeyrekte inşaat malzemeleri sanayi ihracatı yüzde 2,5 artarak 5 milyar dolara ulaştı, ithalat ise aynı dönemde yüzde 7,2 yükselerek 1,73 milyar dolar oldu. 2018’de yüzde -2, 2019’da yüzde -13 küçülen inşaat malzemeleri sanayimizin 2 yıllık küçülmeden sonra 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 6 büyümesi; sektörümüzün ihtiyaç duyduğu gelişimin başlaması adına heyecan veren gelişme oldu. Ancak salgının olumsuz etkisiyle nisan ayında yine küçülme sürecine girdik. Tüm bu gelişmelere rağmen hedefimiz, yurtiçi ve yurtdışında sahip olduğumuz güçlü potansiyelimizi önce korumak ve geliştirmek, ilk çeyrekte başlayan gelişim sürecini güçlü ve istikrarlı şekilde pandemi sonrasına taşımaktır. Dinamik, güçlü, değişime açık yapımızla yeni döneme hazırlanmalıyız. Pandemi sonrası yeni dönemde stratejik hedeflerle daha da güçlü üretim ve teknoloji üssü olmamız mümkün” diye konuştu.
Hedefimiz ihracatta büyümek
34. Gündem Buluşmaları toplantısının moderatörü Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan, sektör olarak hedeflerinin ihracatta büyümek olduğunu belirterek, “Bugün küreselleşmeden bölgeselleşmeye, hatta adalaşmaya giden bir dünya ile karşı karşıyayız. Böyle olduğu zaman bizim hangi ada birliği içinde yer almamız gerekiyor? Avrupa Birliği mi, Bağımsız Devletler Topluluğu mu, Ortadoğu mu? Bizim için en önemli pazarlar Kanada, ABD. Ama Meksika şu anda üretim üssü olarak hazırlanıyor. Belki İngiltere de oraya dahil olacak. Avrupa Birliği sadece inşaat malzemesi sektörü için değil ülke olarak vazgeçemeyeceğimiz, hem ihracat hem ithalat yaptığımız ülkelerden oluşuyor. Ama onlar da üretim üssü olarak Polonya’yı hazırlıyor gibi görünüyor... Tüm bu gelişmelerden dolayı bizim nasıl üretim üssü olacağımızı ve kendimizi nasıl konumlandıracağımızı konuşmamız gerekiyor” dedi.
Yeni gümrük tarifeleri, bir hazırlığın ön gösterimi
Küresel salgının dünya ve Türkiye ekonomisine etkisini anlatan Gökhan Şen, ülke olarak yeni ekonomiye hazırlanmak gerektiğini belirterek, “Eskiden olduğu kadar iç talebin canlı olmayacağını bilmek lazım. İkinci önemli unsur tabii ihracat. İhracatın önceleneceği bir ekonomiye hazırlanmak gerekiyor. Dünyada artık her ülke ihracatı canlandırmaya çalışıyor. Çünkü başka çıkış yolu kalmadı. O yüzden bu yeni ekonomiye hazırlanmak lazım. Şu an Serbest Ticaret Anlaşması olmayan ve Avrupa Birliği dışındaki ülkelere uygulanan yüksek yeni gümrük tarifeleri bence önümüzdeki döneme ilişkin bir hazırlığın ön gösterimi oluyor” diye konuştu.
Ticaret tercihleri değişecek
ABD’nin Çin’e yönelik dış politikasının da etkisiyle dünyada ticaret tercihlerinin değişeceğini belirten Gökhan Şen, şunları söyledi: “Çin sadece ucuz üretim merkezi değil, ciddi üretim kapasitesine, inanılmaz teknolojiye sahip bir ülke. Ticaret tercihlerinin değişmesi nedeniyle ciddi fırsatlar olacak ama bunun oluşması uzun zaman alacaktır. Türkiye’nin çok ciddi avantajları var. Dünyanın 200’e yakın ülkesine ihracat yapabiliyoruz. Nüfusumuz genç. İhracatçımız çok cevval, cabbar, yani kolay adapte olabiliyor. Fakat kısa vadede sıkıntıyı görmemiz lazım. Üretim ve ihracatın artması zaman alacak.”
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı