İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Aralık 2024’te 50,9’a yükselerek ihracat pazarlarındaki talep koşullarında ılımlı bir iyileşme gösterdi. Kasım ayında 50,6 olarak ölçülen endeks, aralıkta daha belirgin bir artış kaydetti. Endekste eşik değer olan 50’nin üzerindeki rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, altındaki rakamlar ise bozulmaya işaret ediyor.
Orta Doğu, Büyümede Başı Çekiyor
Aralık ayında, ihracat pazarlarında en hızlı ekonomik büyüme Orta Doğu’da gözlemlendi. Suudi Arabistan, en güçlü üretim artışının yaşandığı ülke olarak öne çıkarken, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) genişleme hızında sekiz ayın zirvesine ulaştı. Kuveyt’te üretim güçlü bir şekilde artarken, Katar’da daha ılımlı bir büyüme kaydedildi. Ancak Mısır ve Lübnan’da ekonomik aktivite daralma gösterdi. Bu altı ülkenin toplamı, Türkiye’nin imalat sanayi ihracatının yaklaşık yüzde 7’sini oluşturuyor.
ABD’de Üç Aylık Büyüme Serisi
Türkiye’nin ihracat pazarındaki payı yüzde 6 olan ABD’de ekonomik aktivite aralık ayında keskin bir artış gösterdi. Üç aydır süregelen büyüme ivmesi, Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Avrupa’da Karışık Görünüm
Avrupa ekonomilerinde ise farklı eğilimler dikkat çekti. İngiltere, İspanya, İrlanda, Yunanistan, Kazakistan ve Rusya’da büyüme görülürken, İspanya ve Yunanistan’daki genişleme yıl sonunda hız kazandı. Buna karşılık Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Romanya, Avusturya, Polonya ve Çekya’da üretim hacimleri geriledi. Aralık ayında en sert daralma Avusturya’da kaydedildi.
Hindistan Büyümesini Sürdürüyor
Asya pazarında Hindistan, güçlü büyüme eğilimini korurken, Çin ve Brezilya’da ekonomik aktivite ılımlı bir artış gösterdi. Hindistan, Suudi Arabistan ve BAE’nin ardından en hızlı genişleme kaydeden üçüncü ülke oldu.
S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi’ne ilişkin değerlendirmesinde, “Talep koşullarının aralık ayında da güçlenmesi, Türk imalatçılarının ihracat ikliminde 2024 yılının tamamında bir iyileşme sağladı. Ancak dünya genelinde farklı bölgelerde çelişen eğilimler gözlemlendi. Orta Doğu büyümenin önemli kaynaklarından biri olurken, ABD’de de ikinci yarıda pozitif bir performans izlendi. Euro Bölgesi’nde ise talep kırılganlığını korudu. Türk firmaları, 2025’e daha dengeli bir talep ortamı beklentisiyle giriyor,” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı