Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılının üçüncü çeyreğine (temmuz-eylül) ilişkin "İnşaat ciro ve üretim endeksleri" verilerini açıkladı. Konuyla ilgili inşaat firma yöneticileri görüşlerini beyan etti.
Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan
TUİK’in açıkladığı verilere göre inşaat sektörünün mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksi bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 6,9 gerilediği görülüyor. Bu gerilemenin başlıca nedenleri arasında 15 Temmuz darbe girişimi ve 9 günlük uzun bayram tatilinin etkisi olabileceğini düşünüyorum. Ayrıca döviz kurlarındaki ani yükselişin de bunda etkisi olabilir. Ancak bu veriler dönemsel verilerdir ve yılın geneli için bir fikir vermez. 2016’ya genel olarak baktığımızda konut fiyatlarının yıl içerisinde ortalama yüzde 10 arttığını görüyoruz. Buna ek olarak TUİK verilerine göre inşaat ciro endeksinin geçen yılın 3. çeyreğine oranla yüzde 3,3 arttığı görülüyor. Buda, 15 Temmuz sonrası oluşan durağanlığa karşı hem hükümetimizin hem de sektörün seferberlik ilan ederek konut faiz oranlarını aşağıya çekmesinin ne kadar yerinde bir karar olduğunu gösteriyor.
ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan
Yıllık bazda adette ve fiyatlarda geri gidiş yok. Her ikisi de yukarı seyrediyor. 10 ayda fiyat yaklaşık % 10 arttı. Yılsonu tapu sayısı 1.350.000 civarında olacak.
Üçüncü çeyrekte ise 15 Temmuz olaylarının etkisi, dövizin ani artışı, terördeki tırmanış gibi faktörler nedeni ile dönemsel bir gerileme göstermiş olabilir. Bunlar yıl geneline tesir etmez ve hızı düşse de artış bu yıl da önümüzdeki yıl da devam edecektir.
Türkiye'de konuta talep durmaz hele 19 milyon konut stokunda 2/3 oranında yenileme ihtiyacı varsa…
Doğan Dağ/ Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı:
TÜİK’in açıklamış olduğu verilere göre, inşaat ciro endeksi bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 6,9 geriledi. İnşaat ciro endeksi ise geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,3 arttı. Bu gerilemenin dönemsel olduğunu düşünüyoruz, 15 Temmuz’dan sonra yaşanan olumsuzluklar, doların devamlı yükselmesine bağlı gelişen bir durum.
Ayrıca firmalar kar marjlarından feragat ederek konut satışlarını gerçekleştirdiğinden cirolar düşüyor, böylelikle stoklarını tüketmeye çalışıyorlar. Metrekare fiyatlarının 7 bin TL ve üstü olan konutlarda talep daralması yaşanıyor. Satışı devam eden konutların genellikle bu rakamların altında olduğunu görüyoruz. İnşaat ciro endeksindeki bu gerileme yılın 3. çeyreğine ait, bu nedenle de yılın genelini kapsıyor diyemeyiz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı