9.549,89 TRY BIST 100 BIST 100
4,80 CNY CNY CNY
34,58 USD USD USD
36,23 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
40,55 TRY Faiz Faiz
74,60 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,71 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,16 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,33 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
364,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.961,97 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Türkiye çelik pazarında neler oluyor? Sektörün önde gelen isimler anlattı!

Çelik İhracatçıları Birliği’nin katkılarıyla Çelik Dış Ticaret Derneği tarafından düzenlenen “Söz Sizde – Çelik Sohbetleri” etkinliği gerçekleşti. Açılış konuşmasını Namık Ekinci gerçekleştirdi. Sektörün önde gelen isimleri konuya ilişkin…

Türkiye çelik pazarında neler oluyor? Sektörün önde gelen isimler anlattı!

Çelik Dış Ticaret Derneği tarafından düzenlenen “Söz Sizde – Çelik Sohbetleri” Mehmet Çakmur moderatörlüğünde gerçekleşti. Toplada ele alınan konular şöyle yer aldı;

  •       Türk çeliği: dünya çapında kabul gören kalite
  •          Depreme dayanıklı yapılarda çeliğin önemi
  •          Dünya çelik piyasasının işleyişi ve güncel durumu
  •          Fiyat kontrolünün çelik piyasasına muhtemel etkileri
  •          Olası çelik ithalatının Türk çelik pazarına ve çelik kalitesine etkisi

Toplantının açılış konuşmasını Namık Ekinci gerçekleştirdi. Ekinci; 6 Şubat depremi ile birlikte ülkemizin içinde bulunduğu duruma değinip üzüntülerini dile getirdi. Konuya ilişkin ‘Bizler çelik üretimini yeterince iyi üretiyoruz ama üretimden çok uygulamasına da önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

İthal ürünler teknik denetimler sıkılaştırılmalı

Ekinciler İcra Kurulu Üyesi Hüseyin Soykan Öncelikle depreme ilişkin üzüntülerini dile getirip hayatını kaybedenlere rahmet kalanlara sabır diledi. Soykan; ‘’Depremden birçok şehir etkilenirken İskenderun’da başta üreticiler, haddeneler, tüccarlar değer zincirinin tüm halkaları etkilenmiş oldu. İlk adım olarak barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlar ile ilgili adımlar atıp yaralarımızı sararken sonrasında tüm fabrikalarda hasar kontrolleri gerçekleşti. Şu an İsdemir dışında bölgedeki tüm fabrikalar tam kapasite çalışıyor. İsdemir’inde ay sonu üretime başlaması bekleniyor’ şeklinde konuştu.  Dünyada farklı bir yerde benzeri bir olay yaşanmış olsaydı sektörün toparlanması minimum 6 ay veya 1 yılı bulurdu. Biz üreticiler olarak 20-25 gün içerisinde toplandık. Bu durum sektörümüzün gücünü ve dinamiğini gösteriyor.

Depremde çeliğin önemini şu sözlerle vurguladı ‘’Değer zinciri var, arsa sahibi, müteahhit, proje hazırlama, belediye, yapı izin ve belediyeler… Böyle bir tedarik zincirinde biz hammadde sağlayıcı bir sektörüz. Türkiye çelik sektörü sadece ülkemizde değil dünyada bir marka. Burada problem ithal ürünlerden doğuyor. Ticari olarak değilse de kalite konusunda detaylı teknik analiz ve denetim yapılması gerekiyor. Van depreminden sonra ithal ürünlerden İran demiri çok fazla gündeme geldi ve tartışmalara sebep oldu. Kısaca ticari boyuta girmeden ithal ürünler teknik denetimleri çok sıkı ve güncel yapmamız gerekiyor.’’ İfadelerini kullandı.

Bilecik Demir Çelik ‘Muammer Bilgiç’ 1982 öncesi ve sonrasına değinerek;

‘‘Türkiye çelik üretiminde 1980 senesinde 2,5 milyon tondan bugün yani 2023 yılında 40 milyon tona çıkmıştı. 3 entegre tesisimiz vardı, elektrikli ark ocakları ile büyüme gösterdik. Hurda ulaşabilirliğimiz açısından ark ocakları ile büyümeyi tercih ettik, ülkenin ihtiyacı buydu, konjektör buna çok müsaitti.’’ Şeklinde konuştu.

‘Çin, Körfez ülkeleri, Singapur’un çeliğini de Türkiye sağladı. Bu bölgelerdeki kalite çelik ihtiyacını sağladık. Ülke olarak İnşaat çeliğinde dünyanın tüm standartlarında üretim yapabilecek bir yeteneğe sahibiz’ ifadelerini kullandı.

Baştuğ Metalurji Dış Ticaret Müdürü Emrah Uğursal ‘Türkiye 2022 üretimi 23 milyon üretimin 13 milyonu iç piyasada tüketilmiş diğer kısım ise ihracat. İhtiyacımız olan demiri Türkiye çelik sektörü çok rahat karşılar. Uzun mamulde kapasite 35 milyon ton. İnşaat çeliğinde fiyat fikslenmesi ile ilgili bir durum yok.’ Şeklinde konuştu.

Nisan ayının ilk haftalarında hurda fiyatlarında düşüş devam edebilir

Metkim Genel Müdürü Osman Türeyyen, hurda ile ilgili değerlendirmelerini şöyle ifade etti;

80/20 hurda fiyatları deprem öncesinde 415-425$ bandındaydı. Şubat sonunda bu rakam 445-450$ bandına geldi ve yavaşladı. Daha sonra 10-15$’lık artışla 460-465$ bandına çıktı. Talep karşılandıktan sonra, deprem bölgesindeki çalışmaların hemen başlayamayacağı 2-3 aylık bir zaman alacağı için gerileme başladı. Hurda 440-450$ seviyesine geriledi. Önümüzdeki iki hafta fiyatlarda düşüşün devam edeceğini öngörüyoruz.

YİSAD Denetim Kurulu Üyesi/ Hangzhou CIEC Group Genel Müdürü Hüseyin Ocakçı yassı çelik ile ilgili değerlendirmelerini şu sözlerle ifade etti;

Deprem sonrası en düşük karlılıkla başlandı, yapılan ticarette kâr marjı beklemeden ticaret yaptık.16 şubatta bir telefon aldık 50 bin ton sıcak sacı bir haftada yükledik. Normalde böyle bir şey mümkün değil. 3-4 haftada Çin’in en büyük pazarı Türkiye oldu. Talep çok olmasına rağmen fiyatlarda artış olmadı. 20-25$ gibi bir oynama oldu. Bunun sebebi Çin’in iç piyasası zayıftı. İç piyasa için hazırlanan yassı çelik ihracata döndürüldü. Cevher fiyatları ise geçtiğimiz hafta gerilemeye başladı. Yassı çelik piyasası için beklentileri ise ‘Çin’in iç piyasasında durulma var, Türkiye’den gelen yoğun talepte 4-5 gündür durdu. Sıcak sac Çin’de 725-730$ seviyelerinde, ama talep yok.’ Şeklinde konuştu.

YİSAD Sektör Danışmanı Asuman Gürsoy deprem bölgesine aktarılan mamulleri şöyle anlattı;

Öncelikle kaybettiğimiz canlara rahmet kalanlara sabır ve yaralılara şifa diliyorum. 15 Şubat’ta bakanlığımız bir toplantı düzenlendi. Bakanlık yetkilileri ve üreticiler katılım sağladı. Talep, teklif ve teslimat aşamalarında dernekler ve bakanlıkların mail kontrolünde gerçekleşti. Şimdilik toplamda 102 bin ton saca ihtiyaç duyuldu. Konteyner için tüm galvaniziler siparişleri durdurup bölgeye hizmet verdi ve stokları deprem bölgesine kaydırdı. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Linde Gaz Polska, ArcelorMittal Poland ile iş birliği yaptı

25 Kasım 2024 Pazartesi

BAE çelik sektöründe artan yerel hurda fiyatları ve ithalat eğilimleri

25 Kasım 2024 Pazartesi

Türkiye’nin ferroalyaj ithalatı Ocak-Eylül döneminde %8,6 arttı

25 Kasım 2024 Pazartesi

Türkiye çelik piyasasında düşüş eğilimi: İnşaat demiri ve kütük fiyatları baskı altında

25 Kasım 2024 Pazartesi

Kocaer Çelik, 2030 vizyonunu çerçevesinde yeni çelik profil tesisi ve çelikhane kurmayı hedefliyor

25 Kasım 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun