Bloomberg Intelligence Kıdemli Endüstri Analistleri Richard Bourke ve Alon Olsha'nın hazırladığı, Grant Sporre'nin katkıda bulunduğu analize göre, Kanada ve Meksika, ABD'ye çelik ihracat eden başlıca ülkeler arasında yer alıyor. Ancak, ABD’nin Meksika ile çelik ticaret fazlası verdiği göz önüne alındığında, bu ürünlerin çoğunun ABD içinde de üretilebileceği belirtiliyor.
Avrupalı üreticiler arasında SSAB, ABD’deki fabrikalarından sağladığı avantajla tarifelere karşı korunurken, ArcelorMittal, Kanada ve Meksika’daki tesislerinden yaptığı ihracatlar nedeniyle ek gümrük vergilerine karşı savunmasız durumda.
ABD'ye Çelik İhracatında Kanada ve Meksika Öne Çıkıyor
Hacim bazında ABD ithalatının en büyük kaynak ülkeleri çelik ürünleri türlerine göre değişiklik gösteriyor. ABD, 2023 yılında 3,7 milyon metrik tonla Kanada'dan en büyük yassı ürün payını ithal ederken, onu 1,1 milyonla Güney Kore takip etti. Kanada ayrıca 1,1 milyon tonla uzun ürün ithalatının en büyük kaynağıydı ve Meksika 732.000 ile 2. sıradaydı.
ABD'nin yarı mamul çelik ithalatında Brezilya'nın 3 milyon tonu, ardından Meksika'nın 1,5 milyon tonu başı çekti. Boru ve tüpte Güney Kore, ABD'ye 1 milyon tonla ihracatta başı çekerken, Kanada 812.000 tonla ikinci oldu. Tayvan, 141.000 tonla ithal paslanmaz ürünlerin en büyük kaynağıydı, ardından Finlandiya 103.000 tonla geldi.
ABD'ye çelik ihracatında önde gelen ülkeler olan Kanada ve Meksika, USCMA ticaret anlaşması nedeniyle tarifelerden muaf tutuluyor. Meksika'dan yapılan ithalatın en büyük kategorisi, son endüstri iddialarına göre Brezilya'dan ithal edilen veya Vietnam üzerinden Çin'den gelebilecek yarı mamul levhalar. Bu, Meksika'da %25 tarifelerden muaf olmak için "eritip dökme" zorunluluğunun arkasındaki sebepti.
Kanada, yakınlığı ve güçlü ticaret ilişkisi nedeniyle uzun zamandır ABD'ye özellikle yassı haddelenmiş çelik konusunda büyük bir tedarikçi olmuştur. Kanada üreticileri, üretim süreçlerini modernize etmek için yapılan yatırımlar, kamu tarafından finanse edilen sağlık sistemi nedeniyle daha düşük işçilik maliyetleri ve demir cevheri ve met kömürü gibi doğal kaynaklara erişim sayesinde kalite ve maliyet konusunda rekabetçidir.
ABD'nin yıllık olarak ithal ettiği ortalama 29 milyon ton çeliğin üçte biri ila yarısı, yerel olarak kolayca bulunamayabilecek özel çelikler. Benzersiz çelik, alaşım veya özel ürün sınıfları arasında paslanmaz, elektrik, alet, yüksek dayanımlı düşük alaşımlı, boru, petrol ülkesi malları ve levha bulunur.
Göreceli fiyatlandırma ithalatın geri kalanını yönlendiriyor. Yüksek ABD fiyatları, tarifelere rağmen sıcak haddelenmiş rulo gibi emtia çelik ürünlerinin düşük fiyatlı ithalatını cazip hale getiriyor. 2010'dan beri karbon ve alaşımlı levhalar en çok ithal edilen sınıfve en ucuz olanlardan biri. Levhalar, sac metal, borular ve tüpler gibi çeşitli nihai ürünler oluşturmak için işlenen yarı mamul çelik ürünleridir. İthalatlar, Nucor, Steel Dynamics, US Steel ve Cleveland-Cliffs'in ürünleriyle rekabet ediyor.
Çelik Tarifeleri ve Otomotiv Sektörüne Etkileri
ABD yönetiminin getirdiği daha yüksek tarifelerin otomotiv sektörüne bağlı çelik üreticilerini destekleyebileceği öngörülüyor. Ancak, tüketici tercihlerinde yaşanan değişimler bu durumu etkileyebilir. ABD otomobil piyasasında daha küçük ve uygun fiyatlı araçlara yönelim, SUV ve kamyon üretimine odaklanan yerli çelik üreticileri için risk oluşturuyor.
SSAB ve ArcelorMittal’in ABD'deki Durumu
Avrupalı çelik üreticileri gelirlerinin %10-30'unu ABD'de üretiyor, ancak yalnızca SSAB ABD merkezli üretimi nedeniyle tarifelerden korunuyor. ArcelorMittal satışlarının %23'ünü Kuzey Amerika'dan elde ederken, %13'ünü ABD'de üretti ve bunun çoğunun sınırın ötesindeki Kanada ve Meksika tesislerinden ihraç edilen çelikten geldiğini tahmin ediyoruz. Bu çelik %25 daha pahalı hale gelebilir ve Kanada ve Meksika'da satılan çeliğin bir kısmı da bu ülkelerdeki otomobil tesisleri ABD'ye taşınırsa sonunda riske girebilir.
SSAB, ABD'deki satışlarının %31'ini Alabama ve Iowa'daki tesislerinden elde ediyor, bu nedenle ağır levhalarını ithalat parite fiyatlarına yakın bir fiyata satabilir. Diğer Avrupa çelik üreticileri ABD'de çelik üretmiyor, bunun yerine ara ürünleri yeniden haddeliyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı