Asgari ücretin sanayi üzerinde baskı yarattığını ve 850 dolarla rekabet etme şanslarının olmadığını ifade etti. TİM, 2024'te ağırlıklı olarak ABD, Çin, Hindistan gibi büyük pazarlara odaklanacak.
TİM Başkanı Gültepe, 2024 hedeflerini 267 milyar dolarlık mal ve 135 milyar dolarlık hizmet ihracatı olarak açıkladı. ABD'ye 5, Çin'e 3, Hindistan ve Kanada'ya da 2'şer heyet düzenleyeceklerini belirtti. Küresel ekonomilerde canlanmanın 2023'ün ikinci yarısından önce beklenmediğini ifade etti. Gültepe, geçen yıl yüksek maliyetler nedeniyle fiyat tutturmakta zorlanan bazı sektörlerin, rekabet konusunda zorlanacağını söyledi.
TİM Başkanı, Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 0.6 artarak 255.8 milyar dolara ulaştığını ancak 13 sektörde küresel talep gerilemesi nedeniyle düşüş yaşandığını belirtti. Otomotiv, hazır giyim ve çelik gibi sektörlerde pazar kaybı yaşandığını vurguladı. Pazar kayıplarının yüzde 20'sini küresel talep daralmasına, yüzde 80'ini ise Türkiye içindeki ekonomik politikalara bağlayarak, farklı bir politika izlenmesi gerektiğini söyledi.
Asgari ücretin sanayi üzerinde baskı yarattığına dikkat çeken Gültepe, üst üste yapılan asgari ücret zamlarının rekabet gücünü olumsuz etkilediğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin işçilik maliyetlerinin AB ülkelerinden daha yüksek olduğunu ifade etti. Gültepe, ekonomide bir düzelme beklentisi olduğunu ancak bunun Merkez Bankası ve Hazine ve Maliye Bakanlığı politikalarına bağlı olduğunu söyledi.
Gültepe, teknoloji ve makine odaklı sektörlerde yatırım olmasına rağmen, emek yoğun sektörlerin rekabet gücünü kaybettiğini belirterek, yatırımların kaçma eğilimi gösterdiğini ifade etti. Üretimin komşu ülkelere kayma riskine karşı önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Son olarak, yılın ilk çeyreğinde emek yoğun sektörlerde istihdam kayıpları yaşanabileceğini ve sektörel kümelenme modeline geçilerek sektörlerin yeniden konumlandırılması gerektiğini belirtti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı