9.807,10 TRY BIST 100 BIST 100
4,99 CNY CNY CNY
37,15 EUR EUR EUR
35,93 USD USD USD
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
38,54 TRY Faiz Faiz
75,92 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
32,28 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,33 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
104,14 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
349,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.301,46 TRY Altın(gr) Altın(gr)

TALSAD: "Alüminyum Metalürji Sektörünün Yükselen Değeri"

1971'den bu yana alüminyum sektörünü temsil eden, Türkiye'deki en eski endüstriyel derneklerden biri olan Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği'nin (TALSAD) yeni Genel Sekreteri Dr. Erol Metin ile sektörden konuştuk...

TALSAD: "Alüminyum Metalürji Sektörünün Yükselen Değeri"

Derneğiniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği TALSAD 1971 yılında kuruldu. 4 Mayıs 2001 tarihinden beri Sayın Ali Kibar, (Kibar Holding A.Ş ve Assan Demir ve Sac Sanayi A.Ş.) TALSAD Yönetim Kurulu Başkan’lığı görevini sürdürmektedir. TALSAD, ülkenin hemen her bölgesinden 67 üyesi ile Türk Alüminyum Sektörünü yurt içinde ve yurt dışında fuarlar, bilimsel toplantılar başta olmak üzere çeşitli etkinliklerle temsil etmektedir. Üyesi olduğu Avrupa Alüminyum Birliği’nin  (EA) katkıları ile yurt içi ve yurt dışında çalışma toplantıları organize etmekte, konferans ve seminerler düzenlemektedir. Aynı zamanda, bünyesinde sektörel veri tabanı oluşturarak yıllık istatistiki verileri toplayarak içeriğinde dünya alüminyum piyasalarındaki gelişmeleri de bulunduran geniş kapsamlı Türkiye Alüminyum Sektörü raporu hazırlayarak üyelerine ve ilgili kuruluşlara sunmaktadır.

Güncel faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz?
TALSAD son dönemde yeni bir yapılanma sürecine girdi.Alüminyum sektörünü temsil eden Türkiye’deki en eski ve en köklüDernekolan TALSAD, alüminyum sektörünü ve içinde barındırdığı tüm iş kollarını temsil edecek şekilde yapılanmasını geliştirmektedir.  TALSAD bu yaklaşım ile,alüminyumun haddeleme, ekstrüzyon, mimari endüstriyel uygulamalar, ambalaj, iletken-kablo, döküm gibi birçok iş kolunu barındırıyor. Sektörel olarak baktığımızda ise otomotiv, ulaşım, elektrik-elektronik, kimya endüstrisi, savunma sanayi gibigeniş bir sektöre hitap ediyoruz. En önemli ve en fazla sektör de inşaat tabiî ki. Yüzde 25 gibi bir alanı kaplıyor, diğer sektörler inşaatın arkasından geliyor. Genel olarak alüminyum sektörünün tamamını kapsayan ve temsil eden bir organizasyon diyebiliriz TALSAD için.

Metalürji sektörü açısından alüminyumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Alüminyum metal endüstrisinin çelikten sonra en fazla tüketilen endüstriyel ürünüdür. Bunun yanı sıra, diğer bir çok metalden farklı olarak tüm dünyada ve özellikle gelişmiş ülkelerde giderek artan tüketimi ve gelişen kullanım alanları ile metal sektörünün yükselen değerli metali konumundadır.Yaklaşık 5 Milyar $’lık iş hacmiyle gerçekten gelişen ve büyüyen bir sektör, talebin fazla olduğu, üretimin fazla olduğu bir sektör. TALSAD olarak alüminyum sektörünün dünya pazarları ile birlikte ülkemizde ve bölgemizde daha fazla büyümesi ve Türk alüminyum sektörü olarak içinde bulunduğumuz pazarlardan daha fazla pay almak için çalışıyoruz.

Türkiye teknoloji ve Ar-Ge çalışmaları konusunda ne durumda?
Yüksek çapta üretim yapan holding ve büyük şirketler aslında son dönemde ileri teknoloji kullanma konusunda oldukça iyi bir konumdalar. Son dönemde daha da etkin bir hale gelen Ar-Ge teşvikleri ve sıklıkla üstünde durulan sektör-eğitim işbirliğinin artmasıyla beraber yeni teknoloji uygulamalarında sektörümüz de iyi bir gelişme kaydetmektedir. Türkiye alüminyum sektörü yıllık 2.5 Milyar $ civarında ihracat yapmakta ve bu ihracatın %65’i Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleşmektedir. Aynı şekilde ABD de önemli pazarlardan bir tanesidir. Bu pazarlarda uluslararası rekabet gücümüzü arttırmak için teknoljik uygulamaları üst seviyede tutabilmek durumundayız. Bu açıdan sektörümüz, uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün doğal sonucu olarak Ar-Ge çalışmalarına  gereken önemi vermekte, ve bu alandaki yatırım ve çalışmaların gelişmesi ile birlikte önümüzdeki dönemde küresel pazarda daha iyi bir noktaya gelecektir.

Son olarak ANKIROS-ANNOFER-TURKCAST Fuarı derneğiniz açısından nasıl geçti, değerlendirir misiniz?
Beklediğimizden çok daha güzel geçti, katılımcı ve ziyaretçi oranı ekonomide son dönemde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen oldukça iyiydi. Bu tarz fuarlar, firmalarla birebir temas kurmak, fikirlerimizi paylaşmak ve işbirliği kurmak açısından bizim adımıza da katılımcı firmalar adına da verimli geçiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Limanlarda elleçlenen yük miktarı 2024 yılında 531 milyon tonu aştı

5 Şubat 2025 Çarşamba

Katar'da inşaat sektörü iyi bir yıl geçirmeye hazırlanıyor

5 Şubat 2025 Çarşamba

Türkiye’nin hurda ithalatı 2024 yılında %7,1 arttı

5 Şubat 2025 Çarşamba

Brüksel'de binlerce çelik işçisi ve sektör temsilcisi AB’den acil eylem talep etti

5 Şubat 2025 Çarşamba

Fujian Sanbao Group, kalaylı levha üretimi için SMS Group ile iş birliği yapıyor

5 Şubat 2025 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun