İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin yeniden başlamasının, başta çelik ihracatı ve madencilik sektörü olmak üzere ticarette önemli bir artışa yol açması bekleniyor. Örneğin geçen yıl Suudi Arabistan'a 14 milyon 207 bin dolar değerinde 30 bin tonun üzerinde çelik kütük ihraç edildi.
Suudi Arabistan, hem kamu hem de özel sektör tarafından yürütülen ve planlama aşamasında olan milyarlarca dolarlık çok sayıda projeyle Orta Doğu'nun en büyük inşaat pazarına sahip olmakla övünüyor. 2009 yılına kadar altyapı ve kamu inşaatına 80 milyar dolar yatırım yaptı; 2011'den 2015'e kadar ise 385 milyar dolarlık önemli bir harcama planlandı. Bu, 600 yeni tesis ve okul inşa etmek, tuzdan arındırma kapasitesinin iki katına çıkarılması ve elektrik üretimi ve dağıtımının arttırılması gibi iddialı planları içeriyor. Çelik ürünlere yönelik artan talebe yanıt olarak Suudi Arabistan, 9,32 milyar dolar değerinde üç çelik üretim projesi üstlenmeyi planlıyor.
Güvenilir tedarikçiler ve tutarlı bir kaliteli çelik akışıyla ülkenin güçlü çelik endüstrisi, pazar büyümesinin arkasındaki itici güç olarak tanımlanıyor. Yerel çelik fabrikalarına artan yatırımların, daha yüksek yapısal çelik üretimine ve genel hacim büyümesine yol açacak bir trend olması bekleniyor. Suudi Arabistan çelik piyasasında konut sektörü, artan yaşam standartları, hükümet desteği ve yeni konut projelerine yatırımları teşvik eden kentleşmenin etkisiyle son kullanım açısından hakim konumdadır. Şu anda ülke büyük ölçüde çelik ithalatına bağımlı, ancak yerli üretim arttıkça bunun değişmesi bekleniyor. Üreticilerin büyük kapasite genişletme girişimlerinin, ithal çeliğe olan bağımlılığı azaltması ve önümüzdeki yıllarda düşüş eğilimine işaret etmesi bekleniyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı