Yıl ortasında başlaması planlanan çalışmalar, yeni bir "termal enerji şirketi" oluşturma amacını taşıyor. Bu adım, Slovenya'nın kömür kullanımını bırakma stratejisi ve enerji sektöründeki dönüşüm çabaları kapsamında atılan önemli bir adım olarak öne çıkıyor.
Romanya hariç Güneydoğu Avrupa ülkeleri, devlete ait kömür santralleri ve madenleri ile enerji şirketlerindeki diğer varlıklarını sürdürmeye devam ederlerken, eski enerji sistemleri giderek mali yük haline geliyor. Avrupa Birliği'nde CO2 emisyon sertifikalarının maliyeti elektrik borsalarındaki fiyatlar kadar yükselmiş durumda. Bu sebeple Batı Balkanlar, AB'nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) ile karşılaştı.
İklim açısından direkt negatif etkilenen enerji şirketlerinin düzenli finansman elde etmesi zor bir hal alırken, Slovenya'nın, bu konuda öncü olacak şekilde adımlar atması bekleniyor.
Slovenya Sovereign Holding (SSH/SDH), yıllık planında, ülkenin en büyük elektrik üreticisi olan HSE'den bir "termal enerji şirketi" ayırmayı düşündüğünü açıkladı. Tamamı hükümet kontrolünde olan termal enerji şirketinin, kömür varlıklarının ayrılması ihtimali için hazırlık faaliyetleri yürüteceğini duyurduğu bildirildi.
Slovenske Elektrarne Holding, bu kararın, Slovenya'nın kömürü aşamalı olarak bırakma stratejisiyle uyumlu olduğunu belirtti. Termoelektrarna Šoštanj kömür santralinin elektrik üretiminin özellikle 2025'ten itibaren faydasız olacağını vurguladı.
Slovenya, kömür varlıklarından kaynaklanan 2 milyar Euro zararla baş başa kalmış durumda. TEŠ ve kömür madeni doğrudan devlet mülkiyeti altında bir şirket faaliyete geçirmeyi düşünüyor. Beklentilere göre, bu iki şirketin on yıl içerisinde toplamda 2 milyar Euro zarar etmesi öngörülüyor.
Slovenske Elektrarne Holding, şirketin düzenli finansman sağlama çabalarını destekleyen 100 milyon Euro geri ödemesini yılbaşından önce yaptığını duyurdu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı