Şili'de çarşamba günü meydana gelen ve 12 kişinin ölümüne yol açan 8,3 büyüklüğündeki deprem sonrasında halk, zarar gören ev ve iş yerlerini onararak normal hayata dönmeye çalışıyor.
Yerel medyada yer alan haberlere göre, ülkede artçı depremler sürerken halk, kıyı şeridinde suyun çekilmesiyle geride kalan çamur ve enkazı temizlemeye başladı.
Depremden sonra tsunami alarmının sona erdirmesiyle ülke çapında tahliye edilen 22 hastanede yeniden hizmet verilmeye başlandığı, afet bölgelerinde zarar gören ve kapanan yollar açılarak ulaşımın normale döndüğü belirtildi.
Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülke tarihindeki en büyük 6. depremi yaşadıklarını ifade ederek, incelemeler sonrasında Chopa bölgesinde olağanüstü hal ilan edilmesi kararı alındığını kaydetti.
Bachelet, deprem felaketinden etkilenen bölgelerde yaraların sarılması için 503 silahlı kuvvetler mensubunun çalışmalara destek verdiğini açıkladı.
Çalışma Bakanı Ximena Rincon da Bağımsızlık Günü nedeniyle 18 ve 19 Eylül'de ülkede resmi tatil edilmesine rağmen gıda sıkıntı yaşanmaması için özellikle felaketten etkilenen bölgelerde temel gıda maddesi satan dükkanların açık tutulmasını istedi.
Bunun yanında Şili Ulusal Acil Yardım Ofisi’nden yapılan açıklamada, deprem nedeniyle 12 kişinin yaşamını yitirdiği, yaralı 9 kişinin ise hayati tehlikesinin bulunmadığı ifade edildi. Depremin merkezine en yakın iki şehirden Coquimbo’da perşembe gecesi 40 bine yakın kişinin elektriksiz kaldığı, 9 binden fazla kişiye de içme suyunun ulaştırılamadığı kaydedildi.
Şili Ulusal Acil Yardım Ofisi Direktörü Ricardo Toro, dün yaptığı açıklamada, afet nedeniyle 610 kişinin evinden olduğunu, 179 evin tamamen yıkıldığını, 175 evin ciddi hasarlı, 288 evin ise az hasarlı bulunduğunu belirtmişti.
Çarşamba günü merkezi Santiago’nun 228 kilometre kuzeybatısı olan deprem sonrasında 1 milyona yakın kişi tsunami riski taşıyan bölgelerden tahliye edilmişti.
Özellikle Tongoy ve Coquimbo gibi kıyı şeritleri, deprem sonrasında 4,5 metreye ulaşan dalgalar nedeniyle büyük zarar görmüş, felaket sırasında balıkçı tekneleri ve araçlar şehirlerin sokaklarına savrulmuştu.
Son yıllarda birçok kez şiddetli ve yıkıcı depremlerle yüzleşen Şili’nin deprem konusunda edindiği tecrübeyle can kaybının artmasının büyük ölçüde önlediği belirtiliyor.
Ülkede son olarak 2010 yılında gerçekleşen 8,8 büyüklüğündeki depremde 500'den fazla kişi hayatını kaybetmiş ve 220 bin ev yıkılmıştı.
Şili’de 1960 yılında meydana gelen 9,5 büyüklüğündeki depremde ise 5 binden fazla kişi yaşamını yitirmişti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı