2.Avrupa Yeşil Çelik Zirvesi'nde Serkan Ürkmez, Robin Pedroza, Eric Vitse ve Liu Xiandong'un katılımıyla gerçekleşen panelde, SMS Group Teknik Elçisi Tamoghna Mitra moderatörlüğünde Avrupa'nın fosilsiz demir-çelik üretiminde yeşil enerji ve yeşil hidrojen kullanımı konusu ele alındı. Gri çelikten yeşil çelik üretimine geçiş konusunda çeşitli görüşler ve faaliyetlerin olduğu ifade edildi. Hidrojenin bu dönüşümde önemli bir rol oynayabileceği ancak halen tek başına yeterli olmadığı vurgulanarak farklı stratejilerin ve rotaların değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek, dönüşümün sağlanması için tartışmalar yapıldı.
Panelde Borçelik Yönetim Sistemleri Müdürü Serkan Ürkmez, kendisine yöneltilen yenilenebilir enerji ve hidrojen faaliyetlerinin çelik üretimine nasıl entegre edildiği sorusunu yanıtladı. Ürkmez, soğuk haddelenmiş ve galvanize çelik ürettiklerini ve tedarik zincirlerini detaylandırdı. Özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektörlerine odaklandıklarını belirterek, dekarbonizasyon yolculuklarını önemsediklerini ifade etti.
Ürkmez, şirketlerinin emisyonlarının %80'inin hammaddelerinden kaynaklandığını söyledi ve azaltılmış karbonlu çeliklerin piyasada rekabet edebilir fiyatlarla sunulması gerektiğini vurguladı. Kalan %20'lik emisyonların ise 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji ve hidrojen gibi teknolojilerle sıfıra indirilebileceğini belirtti. Şirketin güneş enerjisi panellerine yatırım yaptığını ve yenilenebilir enerji talebinin henüz karşılanamadığını dile getirdi. Hidrojenin haddeleme ve galvanizleme faaliyetlerinde gaz sağlamada faydalı olduğunu belirterek, bu amaçla saf hidrojen ünitelerinden faydalandıklarını açıkladı.
Üretim kapasitelerinin 3 milyon olduğunu vurgulayan Ürkmez, doğal gazın önemini vurguladı ve düşük kar marjlarının düzelmesinin zaman alacağını belirtti. Türkiye'de alternatif yeşil hidrojen üreticileriyle ortaklık arayışında olduklarını ancak maliyet sorunlarıyla karşılaştıklarını ifade etti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı