9.866,73 TRY BIST 100 BIST 100
4,87 CNY CNY CNY
35,48 USD USD USD
36,53 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
39,25 TRY Faiz Faiz
81,60 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,67 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,46 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,74 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
350,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.100,05 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Seramikte hammadde sorunu var

Bloomberg HT yayınına katılan Çimento Cam Seramik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, bir yandan en büyük kil üreticisi Ukrayna'nın savaş nedeniyle devre dışı kalması bir yandan da Orman Bakanlığı'nın kil sahalarını genişletmemesi sebebiyle hammadde sorunu yaşandığını söyledi.

Seramikte hammadde sorunu var

En büyük kil üretiminin Ukrayna’nın Dombas bölgesinde gerçekleştirildiğini belirten Çimento Cam Seramik İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, kil arzında sorun yaşanırken talepte de artış yaşandığına dikkat çeker, en çok etkilenen sektörlerden birinin seramik olduğunu söyledi.

Katıldığı Bloomberg HT yayınında konuya ilişkin soruları yanıtlayan Erdem Çenesiz, "Ortada bir kriz var. Her krizde olduğu gibi bir fırsat da Türkiye’nin önünde duruyor. Ukrayna kilinin piyasadaki arzıyla ilgili ciddi bir sıkıntı var. Ülkemiz de bundan etkilenecek, öyle gözüküyor. Ancak aslında bu krizin içinde bir de fırsatımız var. Ukrayna killerine bir miktar yakın niteliği olan Şile bölgesi killerimiz var. Yıllardır bu killeri kullanıyoruz. Bir taraftan hammadde arzında kriz varken bir taraftan da talebinde artış var" şeklinde konuştu.

"Bakanlık sınırladı"

Şile bölgesiyle ilgili Orman Bakanlığı'nın verdiği karara dikkat çeken Çenesiz, "Orman Bakanlığı, arama sahalarının sınırlandırılmasını, aşağı yukarı neredeyse mevcut hammadde sahalarının hemen etrafından bir sınır belirleyerek büyüme alanlarının hammadde rezervi olarak kullanılmamasına sebep olan bir karar uygulamaya sokmuştu. Bu bölgedeki çok ciddi rezervin arzedilememesine sebep oluyor. Dolayısıyla biz de bu hammaddeye ulaşamıyoruz. Buradaki rezerv gerçekten çok fazla ve çevreci madencilik yapılıyor. Şayet bunu eskiye çevirebilirsek veya genişletebilirsek çok ciddi şekilde ihracat yapma olasılığımız var" dedi.

"Seramik sektörü İtalya ve İspanya'da hızlı büyüdü"

Çenesiz'in sektöre dair yaptığı değerlendirme de özetle şöyle:

"Pandemiden beri Türk seramik sektörü büyüyor. Avrupa'da ciddi bir seramik üretimi var. Seramik sektörü; yerli kaynaklarla yatırım yapıldığı ve yüksek katma değer oluşturduğu için özellikle İspanya ve İtaya tarafından önemsenen bir sektör. Pandemide bu ülkeler özellikle üretim şartlarında bizden daha fazla etkilendikleri için bazı pazarlarda zayıfladılar. Biz o pazarlara çok hızlı giriş yaptık; çünkü gerçekten müteşşebbis bir yapımız var. Bu talep bizde kalıcı olmaya başlayınca, aşağı yukarı bütün fabrikalarımızda küçük veya büyük yatırımlarımız oldu. Tesis kuran yatırımcılarımız var, mevcut tesisine tevsi yatırımları yapan yatırımcılarımız var. 100 milyon metre kare ve aşağı yukarı 8 ile 10 milyon arasında bir ilave kapasitenin oluşacağını görmekteyiz. Dolayısıyla bu yatırımlara bir hammadde ihtiyacı var. Seramik sektörü birim bazında (kilogram ve miktar bazında) ilk 4 ayda yüzde 10 büyüdü. Sektör tutar bazında yüzde 37 büyüdü. Yani son dönemde Türkiye seramik ürünlerinin fiyatını arttırdı."

Ülke menfaatine olan çözümün, hammadde sahalarını genişletmek olduğunun altını çizen Çenesiz "Top şu anda tamamen Orman Bakanlığında. Sayın Bakanımızın bu konudaki hassasiyetini biliyoruz. En kısa zamanda bu bölgenin alan genişletmesi yapılarak Ukrayna’dan boşalan alana hem Türk üreticilerinin ihtiyacı olan kili üretebiliriz hem de daha fazlasını üreterek dünya piyasalarına ihraç ederek, ihracatta istediğimiz hedefe ulaşmaya katkı sağlayabileceğimize inanıyoruz. Şu anda stoklar azalıyor. Eğer Ukrayna tekrar devreye girmezse hammaddesiz kalma ihtimalimiz çok yüksek; bu yüzden bu senaryoyu dikkate almalıyız" dedi.

Fiyat artışı doğalgaz kaynaklı

Çenesiz ürün fiyatlarının kontrolü ile ilgili sorulan soruya ise "Ürünlerimizin fiyatını arttırmak hiç istemiyoruz, ancak doğalgaz fiyatlarının son 1 yılda 8.2 kat artması mecburi bir sonucu ortaya çıkardı. Bu bizim tolere edebileceğimiz bir artış değil. Maliyetimiz içinde doğalgazın payı çok büyük’’ şeklinde cevap verdi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Hydnum Steel ve Gonvarri Industries, yeşil çelik tedariği anlaşması imzaladı

16 Ocak 2025 Perşembe

Rio Tinto'nun demir cevheri sevkiyatları 2 yılın en düşük seviyesine geriledi

18 Ocak 2025 Cumartesi

Almanya ekonomisi 2024'te de daraldı

15 Ocak 2025 Çarşamba

Hibuild Steel 60 bin ton çelik üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyor

17 Ocak 2025 Cuma

ROGESA'nın yüksek fırın 4 modernizasyonunu SMS group üstlendi

15 Ocak 2025 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun