9.425,58 TRY BIST 100 BIST 100
38,07 USD USD USD
5,24 CNY CNY CNY
43,29 EUR EUR EUR
0,12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
48,69 TRY Faiz Faiz
66,44 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
39,72 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,60 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
98,08 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
352,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
4.071,20 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Seramik, 18 Sektör Arasında İhracata Katkı Oranı En Yüksek

Türkiye Seramik Federasyonu desteği ile ekonomistler tarafından hazırlanan Türkiye İhracat Katkı Endeksi’nin 2017 yılı son çeyrek verileri açıklandı...

Seramik, 18 Sektör Arasında İhracata Katkı Oranı En Yüksek

Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) Başkanı Erdem Çenesiz, geçen yıl 10 milyar lira ciro elde eden seramik sektörünün, 1 milyar dolar ihracat yaptığını belirterek, "Bu yıl sektörün yüzde 10 büyüyerek 11 milyar dolarlık ciroya ulaşmasını bekliyoruz. İhracatta da beklentimiz yüzde 10 artışla 1,1 milyar dolara ulaşmak" dedi.

TSF tarafından ekonomist Can Fuat Gürlesel'e ikincisi hazırlatılan Türkiye İhracat Katkı Endeksi'nin 2017'nin son çeyreğine ilişkin sonuçlar, İstanbul Seramik Banyo Mutfak Fuarı'nda (UNICERA) açıklandı.

Raporun sonuçlarını gazetecilerle paylaşan Çenesiz, 2017'nin son çeyrek verilerine göre, seramik sektörünün Türkiye ekonomisine sağladığı katma değerle geçen yılın üçüncü çeyreğinde olduğu gibi yine ipi göğüslediğini söyledi.

Çenesiz, "Türkiye İhracat Katkı Endeksi'nin 2017 yılı son çeyrek verilerine göre, 18 sanayi sektörü arasında inşaat seramikleri 22,33'lük oranla son çeyrekte de katkı oranı en yüksek sektör oldu. İnşaat seramiklerini 6,53 katkı oranıyla giyim eşyası ve 4,40 katkı oranıyla mobilya sektörü takip etti." diye konuştu.

Endeksin ikincisini açıkladıklarını hatırlatan Çenesiz, "Bu endeks göstermektedir ki, inşaat seramiklerinin Türkiye ihracatına olan net katkısı düzenli bir şekilde artmaktadır. Kasımda açıkladığımız endekste ilk 9 aylık dönemdeki katkı oranımız 18,27'ydi. Yılın son çeyreğine bakıldığında bu oranı 4 puan daha artırarak katkı oranımızı 22,33'e çıkardık. Bu, Türk ekonomisi ve sektörümüz adına son derece önemli bir veridir." ifadelerini kullandı.

Net ihracatın, yüksek katma değerli üretim yapıldığını gösterdiğini kaydeden Çenesiz, ihracatın ithalattan yüksek olduğu sektörlerde rekabet gücünün yüksek olduğunu, ülke ekonomisini geliştirecek ve ileriye götürecek sektörlerin bu sektörler olacağını söyledi.

Dördüncü çeyrekte Türkiye İhracat Katkı Endeksi'nde genel bir iyileşme görüldüğünü ifade eden Çenesiz, şu görüşleri dile getirdi:

"Türkiye sanayisinin genel katkı oranı yükselirken, 15 sanayi kolunun katkı oranları bir önceki çeyrek döneme göre iyileşme gösteriyor. İhracat katkı oranı pozitif olan 9 sektör bulunuyor. Sadece 3 sanayi kolunun ise katkı oranı düşüşe geçmiş. Hazırladığımız bu endeks, Türk ekonomisinin gelişimi adına sektörleri yönlendiren akademik ve tarafsız bir çalışmadır. Takip edilmeli ve iyi yorumlanmalıdır."

"İnşaat seramiklerinde üretimin gücü, 2017'de daha da arttı"

Erdem Çenesiz, Türkiye ekonomisinin yapısal sorununun, ekonomik büyümenin hızlanmasıyla ithalatın hızla artması olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin benzer gelişmeyi 2017'de yaşadığını ifade eden Çenesiz, şöyle devam etti:

"Türkiye ekonomisinin 2017'de yüzde 7 büyümesi beklenirken, ithalat yüzde 17,7 artarak 233,8 milyar dolara, dış ticaret açığı ise yüzde 36,8 büyüyerek 76,7 milyar dolara çıkmıştı. Türkiye'de çok sayıdaki sektörün ithalatı, ekonomik büyüme ve sektörlerin büyümesine karşı duyarlıdır. İç pazarda genişleyen talep birçok sektörde ithalat ile karşılanmaktadır. Seramik sektörü olarak bizim gücümüz burada ortaya çıkıyor. Seramik sektörü iç piyasadaki talep artışının tamamına yakınını içerideki üretim ile karşılayabilmektedir. Bunu yaparken aynı anda ihracatımızı da artırabilme gücüne sahibiz. Ekonomide ve inşaat sektöründe yaşanan hızlı büyümeye karşın inşaat seramikleri sanayi, hem iç talep artışını karşılamış hem ihracatını artırmış hem de ithalatını azaltmıştır."

Çenesiz, geçen yıl 10 milyar lira ciro elde eden sektörün, 1 milyar dolar ihracat yaptığını belirterek, "Bu yıl sektörün yüzde 10 büyüyerek 11 milyar dolarlık ciroya ulaşmasını bekliyoruz. Geçen yıl yüzde 9 büyümüştük. Bu yılki eklenecek 1 puanın ihracattan gelmesini bekliyoruz. İhracatta da beklentimiz yüzde 10 artışla 1,1 milyar dolara ulaşmak." diye konuştu. 

Ekonomist Can Fuat Gürlesel, "Türkiye İhracat Katkı Endeksi"nin sonuçlarını açıklıyor

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Küresel karbon depolama kapasitesi 5 yılda yüzde 27 arttı

17 Nisan 2025 Perşembe

Mısır'dan Suudi Arabistan'lı yatırımcılara “altın lisans” desteği

15 Nisan 2025 Salı

Birleşik Krallık'tan sanayiye 80 milyar sterlinlik destek

15 Nisan 2025 Salı

Temiz enerji, 2024’te küresel elektrik üretiminin yüzde 40’ını aştı

9 Nisan 2025 Çarşamba

MKE’den savunma sanayisine 2 milyar liralık yatırım

3 Nisan 2025 Perşembe
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun