Moskova'dan gelebilecek olası karşı yaptırımları değerlendiren Rus uzmanlar, Putin yönetiminin önemli kozlarının olduğunu savundu.
Rusya Sivil Havacılık Kurumu'ndan isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Avrupa'yı Asya'ya bağlayan Rus hava koridorunun sivil uçuşlara kapatılması durumunda, dünyanın önde gelen havayolları dahil birçok şirketin iflas edeceğini öne sürdü.
Sadece Avrupa'dan Asya'ya uçuşların gerçekleştirildiği Voronej bölgesi üzerinde onlarca hava koridoru bulunuduğunu belirten yetkili, Sibirya üzerinde hava trafiğinin çok daha yoğun olduğunu belirtti.
Dünyanın dönüş yönü hesaplandığında birçok uçuş için Rusya hava sahasını kullanmanın en hızlı yol olduğunu aktaran yetkili, "Havayolu şirketleri telafisi imkansız paralar kaybeder, Rusya ise transit geçiş ücretinden yaklaşık yarım milyar dolar kaybeder" ifadelerini kullandı.
"Sanayi ürünleri alımında Asya pazarı tercih edilebilir"
Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma Sanayi Komisyonu Başkan Yardımcısı Vladimir Gutenev, sanayi işletmelerinin yeniden yapılanması kapsamında Rusya'nın, ABD ve AB'den aldığı büyük çaplı donanımları Asya pazarına elde edebileceğini dile getirdi.
Gutenev, "Bu hamle AB ekonomisine ciddi bir darbe olur. Rusya çok ciddi bir pazar ve bu potansiyeli kaybeden şirketler küçülebilir, işçi çıkartma yoluna gidebilir. Kaybedilen bu denli büyük bir pazarın başka yerlerden telafi edilmesi de oldukça zor" değerlendirmesinde bulundu. Gutenev, Rusya'nın ABD'den aldığı ev aletlerini de çok kolay bir şekilde Asya pazarından temin edebileceğine vurguladı.
"Ticarette dolardan vazgeçilsin"
Ricom-Trast Finans Grubu Kıdemli Ekonomi Uzmanı Vladislav Jukovskiy de Rusya'nın ticarette dolar kullanmaktan vazgeçerek, yerli para birimine geçmesi gerektiğini savundu.
Jukovskiy, iç piyasaların iyi adapte edilmesi durumunda bir-iki yıl içinde 120-150 milyar dolarlık bir hacmin yerli paraya döndürülebileceğini öne sürdü.
Rus uzman, AB ve ABD tahvillerini sıfırlamanın da bu ülke ekonomileri için ciddi bir kayıp olacağını iddia etti.
"Yurt dışından ikinci el araç alımı yasaklanabilir"
Rusya Şöforler Federasyonu Başkanı Sergey Kanasev, Rusya'nın Avrupa'dan ikinci el araç alımını yasaklamasının yerli otomobil sektörünün yararına olacağını söyledi.
Kanasev, "Rusya, önde gelen otomobil markalarının hemen hemen tüm sıfır kilometre modellerini alıyor. Avrupa'dan kullanılmış araba almanın mantığı yok. Rusya'da aynı ikinci eli bulabilir, ancak Rusya bu hamleyle Avrupa'da ikinci el araçların geri dönüşümüne darbe vurabilir" diye konuştu.
"Doğalgaz silahını kullanmaz"
Rus uzmanlara göre, Moskova yönetimi en büyük silahı olan doğalgazı böyle bir süreçte kullanmayacak. Bunun nedeni ise hem doğalgaz satışından elde edilen yüksek kazanç hem de sözleşmeler nedeniyle Rusya'nın ceza ödeyecek olması.
AB, Ukrayna krizi bağlamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen 24 kişiyle 15 şirkete, birlik ülkelerine seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması gibi yaptırımlar uygulama kararı almıştı.
Moskova yönetiminden yapılan açıklamalarda ise yaptırımların karşılıksız kalmayacağı, verilecek cevabın "sakin, eşit düzeyde ve iyi düşünülmüş" olacağı duyurulmuştu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı